Що готують на Різдво в Європі: три рецепти святкової випічки

20 грудня 2020, 14:50
На Заході деякі десерти прийнято випікати за кілька днів до свята

Штолен на Різдво

Католицьке Різдво щороку відзначають 25 грудня. В Європі на це свято традиційно готують багато солодощів. Різдвяний стіл буквально заставлений всілякими кексами, пудингами, нугою, печивом і цукерками.

Європейські зимові десерти відрізняються великою кількістю прянощів, які відмінно зігрівають в холод. У них багато горіхів, вершків, меду, сухофруктів, шоколаду, кориці, гвоздики, імбиру і мускатного горіха. Ділимося смачнющими рецептами декількох з них.

Реклама

Німецький штоллен

Різдвяний штоллен Фото: pixabay.com

Штоллен – улюблена в Німеччині різдвяна випічка, яка своєю формою і білим кольором повинна була нагадувати загорнутого в пелюшки Христа-немовляти.

Час приготування:

Реклама
  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 750 г борошна
  • 125 г цукру
  • 250 мл молока
  • 350 г вершкового масла
  • 80 г дріжджів
  • 2 ч.л. цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 150 г коричневих родзинок
  • 150 г жовтих родзинок
  • 150 г темних родзинок
  • 6 ст.л. рому
  • 100 г очищеного рубленого мигдалю
  • 50 г гіркого меленого мигдалю
  • 100 г апельсинових цукатів
  • 100 г лимонних цукатів
  • цедра 1/2 лимона
  • 1/4 ч.л. меленого кардамону
  • 1/4 ч.л. меленого імбиру
  • 1/4 ч.л. солі
  • 75 г розтопленого вершкового масла для змащування
  • 1/2 склянки цукрової пудри для посипання

Спосіб приготування:

  1. Ізюм промити, залити ромом і залишити на годину.
  2. Дріжджі розтерти з 2 ч.л. цукру до отримання однорідної рідкої маси. Залишити на 10 хвилин, щоб вони злегка зпінилися.
  3. Просіяти борошно, змішати з цукром і сіллю.
  4. Розвести дріжджі теплим молоком і влити в борошно. Замісити густе тісто, додати спеції і ванільний цукор.
  5. Поступово додаючи масло кімнатної температури, добре вимісити, щоб тісто стало гладким і м'яким.
  6. Обсушити родзинки. Цукати дрібно порубати, змішати з родзинками. Додати рубаний мигдаль. Посипати все 2 ст.л. борошна і перемішати – так суміш рівномірно розподілиться в тісті.
  7. Додати сухофрукти в тісто і ще трохи помісити.
  8. Сформувати з тіста кулю, покласти в миску, накрити плівкою і поставити в тепло на півгодини.
  9. Об'мяти тісто і знову залишити підходити на 45-50 хвилин.
  10. Розділити тісто на 2 частини, сформувати з кожної довгастий хліб, ребром долоні або качалкою зробити поздовжнє поглиблення, розділивши тісто у співвідношенні 2:1. Вільно, не притискаючи, загнути меншу частину на велику, щоб вийшла ступінчаста складка – типова форма для штоллена.
  11. Перекласти сформовані штоллени на застелене папером для випічки деко, накрити і залишити на 30 хвилин.
  12. Розігріти духовку до 190 °С.
  13. Випікати штоллени 70-90 хвилин. Якщо верх почне дуже темніти, прикрити фольгою.
  14. Готові штоллени дістати з духовки і відразу ж змастити розтопленим вершковим маслом.

Порада: Готовий штоллен може зберігатися два-три тижні – так він стане тільки смачнішим. Повністю остудіть його, просочіть коньяком і загорніть в пергаментний папір. Тримайте в темному прохолодному місці, раз в тиждень змащуючи пензликом, змоченим в алкоголі. На Різдво дістаньте штоллени з пергаменту і рясно присипте цукровою пудрою.

Реклама

Читайте також:

Англійська фруктовий кекс

Фруктовий кекс на Різдво Фото: depositphotos.com

Фруктовий кекс на Новий рік і Різдво готується з дуже великою кількістю горіхів і сухофруктів. Перед подачею він повинен настоятися протягом декількох тижнів, тому кекс завжди готують заздалегідь.

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Для тесту:

  • 4 яйця
  • 200 г вершкового масла
  • 150 г світло-коричневого і 50 г темно-коричневого цукру
  • 250 г борошна
  • 50 г меленого мигдалю
  • 1/2 ч.л. суміші прянощів (мускатний горіх, кориця, гвоздика)

Для суміші сухофруктів:

  • 200 г світлих родзинок
  • 200 г темних родзинок
  • 150 г в'яленої журавлини
  • 150 г в'яленої вишні
  • 100 г лимонних цукатів
  • 100 г апельсинових цукатів
  • 100 г цукатів з дині
  • алкоголь для просочення

Спосіб приготування:

  1. Ізюм промити і замочити на ніч в 100 мл рому або коньяку.
  2. Відміряти борошно. З цієї кількості відокремте столову ложку і обваляйте окремо цукати і родзинки.
  3. Розм'якшене масло збити з двома видами цукру. Додати по одному яйця, щоразу добре збиваючи.
  4. Всипати борошно і ретельно розмішати міксером. Додати прянощі і мигдаль, ще перемішати. Всипати сухофрукти, акуратно перемішати ложкою.
  5. Викласти тісто у форму, змащену маслом і присипану борошном. В середині зробити поглиблення, щоб після підняття потиверхня кексу була рівною.
  6. Випікати кекс у розігрітій до 150 °С духовці близько 2 годин. Вийняти з духовки. Просочити гарячий кекс чаркою алкоголю.
  7. Остудити, загорнути в пергаментний папір і зберігати в прохолодному місці 2 тижні, час від часу змащуючи поверхню алкоголем. Готовий кекс можна покрити шаром марципану або мастики.

Французьке різдвяне поліно

Шоколадне різдвяне поліно Фото: depositphotos.com

Цей бісквітний різдвяний рулет – унікальний спосіб перенести в сучасне життя середньовічну традицію спалювання перед Різдвом спеціально обраної ритуальної колоди.

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 200 г темного шоколаду
  • 250 г найдрібнішого цукру
  • 250 мл вершків жирністю 30%
  • 250 мл свіжого апельсинового соку
  • 25 г какао-порошку
  • 3-4 яйця
  • 75 г борошна
  • 75 г апельсинових цукатів
  • червона смородина і листя лайму

Спосіб приготування:

  1. Відокремити білки від жовтків, жовтки змішати з 100 г цукру, збити міксером в пишну світлу масу. Просіяти в жовткову суміш, борошно і какао. Збити в міцну піну білки, ввести в тісто в три прийоми, акуратно перемішувати.
  2. Застелити прямокутний лист аркушем паперу для випічки, налити на неї тісто. Випікати в розігрітій до 220 °С духовці 8-10 хвилин.
  3. Для сиропу змішати в сотейнику цукор, що залишився, і апельсиновий сік. Помішуючи, довести до кипіння, варити 3 хвилини. Зняти сироп з вогню і повністю остудити.
  4. Готовий бісквіт акуратно перевернути на решітку, зняти папір. Накрити бісквіт рушником.
  5. Для крему поставити порожню миску в морозильну камеру на 15 хвилин. Довести до кипіння 150 мл вершків, додати дрібно порубаний шоколад, розтопити і трохи остудити. У охолодженій мисці збити вершки в круту піну. Акуратно змішати шоколадну масу і вершки.
  6. Покласти бісквіт на великий шматок харчової плівки і рівномірно просочити апельсиновим сиропом. На бісквіт викласти трохи більше третини крему, посипати нарізаними цукатами. Допомагаючи собі плівкою, згорнути бісквіт в рулет по довгому краю. Загорнути в плівку, покласти в холодильник на 2 години.
  7. Відрізати 2 кружки бісквіту і за допомогою крему приклеїти на рулет, так, начебто це зрізи гілок. Іншу поверхню рулету покрити кремом. Роблячи борозенки виделкою, зобразити з крему кору. Прикрасити листям лайму і ягодами смородини. На відміну від штоллену і фруктового кексу, цей

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що приготувати на католицьке Різдво.