Ревень корисний через великий вміст мікроелементів у ньому, а їсти його краще у сирому вигляді
Ревінь – це корисний овоч, який надає весняний колір стравам і підвищує їхню харчову цінність. Чим корисний ревінь, як його краще їсти і кому ревінь протипоказаний – розповіла в інстаграмі дієтолог Світлана Фус.
Ревінь належить до овочів, але його люблять додавати в десерти та випічку через кислувато-солодкий смак. У їжу вживають стебла ревеню: м'ясисті та соковиті, вони можуть бути різного кольору. Найкисліші – це зелені, а рожеві та червоні – солодкуваті на смак.
У ревені багато клітковини, пектинів, також він багатий на кальцій, калій, хром і марганець. Велика кількість органічних кислот у ревені впливає на його смак, тому рослина кисла. У молодих стеблах більше яблучної та лимонної кислоти, а в старих вміст їх падає, зате багато щавлевої кислоти.
Стебла старого ревеню грубіші, і в їжу їх краще не використовувати. Незважаючи на свою корисність, ревінь не можна вживати хворим на сечокам'яну хворобу, подагру, холецистит та вагітним. Тому що щавлева кислота, якої багато в ревені (особливо в старих стеблах), потрапляючи в організм людини, зв'язується з кальцієм і утворює солі оксалати. Вони можуть утворювати камені в нирках.
Часте вживання ревеню може призвести до вимивання кальцію з організму та порушення балансу кальцію і фосфору. Тому людям, які страждають на захворювання суглобів (артрити) або крихкість кісток (остеопороз), взагалі не варто їсти ревінь. Він може ще більше негативно вплинути на ослаблену кістково-суглобову систему.
Їжте не більш ніж 100 грамів молодих стебел ревеню на день, якщо у вас немає заборон. Краще їсти ревінь свіжим, а зберігати – у холодильнику в пакетах, попередньо обірвавши листя і обрізавши кінці стебел.
Також ми писали, скільки полуниці корисно з'їдати і як зрозуміти, що ягоди без нітратів.
А ще дізнайтеся, чим корисна окрошка – рецепт літнього супу на квасі чи кефірі.