Чим корисний ревінь і як краще їсти цей суперфуд – порада дієтолога

31 травня 2022, 14:30
Саме час сезонних овочів та зелені, і один з таких корисних суперфудів – ревінь. Він підвищить якість раціону, наповнить організм корисними мінеральними речовинами і не тільки

Ревень корисний через великий вміст мікроелементів у ньому, а їсти його краще у сирому вигляді

Ревінь – це корисний овоч, який надає весняний колір стравам і підвищує їхню харчову цінність. Чим корисний ревінь, як його краще їсти і кому ревінь протипоказаний – розповіла в інстаграмі дієтолог Світлана Фус.

Ревінь належить до овочів, але його люблять додавати в десерти та випічку через кислувато-солодкий смак. У їжу вживають стебла ревеню: м'ясисті та соковиті, вони можуть бути різного кольору. Найкисліші – це зелені, а рожеві та червоні – солодкуваті на смак.

Реклама

Їжте не більше 100 грам молодих живців ревеню на день, якщо у вас немає протипоказань

У ревені багато клітковини, пектинів, також він багатий на кальцій, калій, хром і марганець. Велика кількість органічних кислот у ревені впливає на його смак, тому рослина кисла. У молодих стеблах більше яблучної та лимонної кислоти, а в старих вміст їх падає, зате багато щавлевої кислоти.

Стебла старого ревеню грубіші, і в їжу їх краще не використовувати. Незважаючи на свою корисність, ревінь не можна вживати хворим на сечокам'яну хворобу, подагру, холецистит та вагітним. Тому що щавлева кислота, якої багато в ревені (особливо в старих стеблах), потрапляючи в організм людини, зв'язується з кальцієм і утворює солі оксалати. Вони можуть утворювати камені в нирках.

Реклама

Людям, які страждають на захворювання суглобів (артрити) або крихкість кісток (остеопороз), взагалі не варто їсти ревінь

Часте вживання ревеню може призвести до вимивання кальцію з організму та порушення балансу кальцію і фосфору. Тому людям, які страждають на захворювання суглобів (артрити) або крихкість кісток (остеопороз), взагалі не варто їсти ревінь. Він може ще більше негативно вплинути на ослаблену кістково-суглобову систему.

Їжте не більш ніж 100 грамів молодих стебел ревеню на день, якщо у вас немає заборон. Краще їсти ревінь свіжим, а зберігати – у холодильнику в пакетах, попередньо обірвавши листя і обрізавши кінці стебел.

Реклама

Також ми писали, скільки полуниці корисно з'їдати і як зрозуміти, що ягоди без нітратів.

А ще дізнайтеся, чим корисна окрошка – рецепт літнього супу на квасі чи кефірі.