10 різноманітних страв з індички – від буженини до люля-кебабу

21 травня 2021, 13:39
Така їжа – не тільки смачно, а й дієтично

Фото: instagram.com/semenovairina8888/

Коли не хочеться курку, беріть індичку. Фахівці кажуть, що це м'ясо не просто дієтичне, воно ще й корисне. Ми розповідали, що незвичайного можна приготувати з курки, тепер дізнаємося, які варіації приготування можуть бути з індичкою.

І якщо вам потрібен незвичайний, але практичний подарунок, ознайомтеся з ідеями з нашого травневого календаря свят.

Реклама

Буженина з індички

Фото: instagram.com/svetlana_foodphoto/

Інгредієнти

  • 1 кг – грудка індички
  • 70 г – олія
  • по 1 ч. л. – сіль, копчена паприка, сухий часник, порошок чилі

Спосіб приготування

Реклама
  1. Змішати спеції з олією і добре натерти м'ясо. Прибрати в контейнер з кришкою на ніч в холодильник.
  2. Духовку увімкнути на 230 градусів на 1 годину (це необхідно для прогріву і підтримки потрібної температури).
  3. М'ясу надати форму рулету і скріпити ниткою (шпагатом). Покласти у форму для запікання, нічим не прикривати.
  4. Запікати 15 хвилин за 230 градусів.
  5. Вимкнути, дверцята духовки не відкривати близько 8 годин. За цей час м'ясо повністю приготується і охолоне.

Картопляний гратен з індичкою і грибами

Фото: instagram.com/_natasha.chernova/

Інгредієнти

  • 6 шт. – картопля
  • 300 г – філе індички (можна замінити на куряче)
  • 200 г – печериць
  • 200 мл – вершків 10%
  • 1 ч. л. – борошна
  • 50 г – тертого сиру

Спосіб приготування

Реклама
  1. Нарізати картоплю завтовшки 0,5 см, зварити до готовності в підсоленій воді 15 хвилин.
  2. Філе нарізати тонкими слайсами. Обсмажити на сильному вогні близько 7 хвилин.
  3. Нарізати печериці й додати до філе, смажити близько 5 хвилин.
  4. Влити вершки, додати борошно, щоб вершки не згорнулися. Перемішати, вогонь зменшити на мінімум. Готувати до загустіння.
  5. Пергамент нарізати на квадрати, змастити вершковим маслом. Викласти картоплю в один шар, зверху соус з індичкою і посипати сиром.
  6. Відправити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 10 хвилин.

Читайте також:

Тушкована індичка з овочами

Тушкована індичка з овочами

Інгредієнти

  • 500 г філе індички
  • 3 помідори
  • 200 г цвітної капусти
  • 200 г баклажанів
  • 100 г болгарського перцю
  • 1 головка ріпчастої цибулі
  • 5 ст. л. сметани
  • 1 ст. л. пшеничного борошна
  • сіль, чорний мелений перець
  • спеції
  • свіжа зелень петрушки або кропу

Спосіб приготування

  1. Філе індички нарізати невеликими порційними шматочками. Додати столову ложку сметани і спеції, перемішати. Залишити на 15-20 хвилин.
  2. Помідори очистити від шкірки і нарізати часточками. Цвітну капусту розібрати на окремі суцвіття. У невеликій каструльці довести воду до кипіння і відварити цвітну капусту протягом двох хвилин. Потім суцвіття відкинути на друшляк, щоб повністю стекла вода. Трохи остиглі суцвіття посипати борошном і перемішати.
  3. Баклажани очистити від шкірки і нарізати тонкою соломкою. Болгарський перець розрізати навпіл і вийняти насіння. Нарізати соломкою.
  4. Ріпчасту цибулю, очищений від лушпиння, тонко нашаткувати півкільцями. На середній вогонь поставити сотейник і розігріти в ньому кілька столових ложок олії.
  5. В олії обсмажити шінкованной цибулю до отримання золотистого відтінку. До цибулі додати філе індички і продовжувати смажити, доки м'ясо не покриється рум'яною скоринкою.
  6. Додати помідори і цвітну капусту. Щойно овочі обсмажаться, додати болгарський перець.
  7. Готувати 5-7 хвилин, періодично перемішуючи інгредієнти. У сотейник покласти сметану, що залишилась.
  8. Посолити і поперчити за смаком, а також додати спеції і приправи.
  9. Коли соус закипить, зменшити нагрів до мінімуму і закрити сотейник кришкою, залишивши невелику щілину для виходу пари. Якщо соус випаровується надто швидко, можна додати трохи води або рідкої сметани.
  10. Готову страва викласти в порційні тарілки і прикрасити свіжим подрібненим кропом або петрушкою.

Люля-кебаб з індички

Люля-кебаб в духовці

Інгредієнти

  • 500 г філе грудки індички
  • 2 середні цибулини
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 2 маленьких яйця
  • сіль, мелений чорний перець
  • кільця цибулі, збризнути оцтом і оливковою олією – для подачі

Спосіб приготування

  1. Замочіть шпажки в холодній воді на годину. Це потрібно, щоб при запіканні шпажки не горіли і м'ясо до них не приставало.
  2. Філе індички порубати в грубий фарш. Подрібніть цибулю.
  3. Розм'якшіть вершкове масло. Змішайте фарш з індичого філе з цибулею. Додайте яйця і масло. Посоліть, поперчіть і перемішайте до однорідності. Поставте фарш в холодильник на півгодини.
  4. Змочуючи руки в гарячій воді, обліпили шпажки вийшов фаршем у вигляді невеликих подовжених котлеток.
  5. Викладіть шпажки на деко і поставте в розігріту до 180 градусів духовку (можна додатково увімкнути в духовці режим "гриль").
  6. Запікайте до золотавого кольору, 20 хвилин, кілька разів перевернувши.

Запечена гомілка індички в духовці

Гомілки індички в духовці

Інгредієнти

  • 3 гомілки індички
  • 3 зубчики часнику, тонко нарізаних
  • 9 ст. л. жирних вершків
  • сіль, перець – за смаком
  • розмарин – кілька гілочок

Спосіб приготування

  1. Розігрійте духовку до 220 градусів.
  2. Гомілки індички помийте, обсушіть. Нашпигуйте кожну гомілку часником. Натріть сіллю і перцем.
  3. Складіть гомілки у форму для запікання. Змастіть вершками ту частину гомілок, яка спрямована вгору. Відправити в духовку і почекайте, доки гомілки підрум'яняться (близько 15 хвилин).
  4. Перевернути на інший бік. Змастити вершками, підрум'янити.
  5. Потім покласти в форму розмарин, закрити кришкою, зменшити вогонь до 180 градусів і готувати ще близько години.
  6. Готову страву вийняти з духовки і дати їй відпочити 15 хвилин.

Рубані котлети з індички з кабачком і сиром

Фото: instagram.com/recept_magic/

Інгредієнти

  • 400 г – індичка
  • по 1 шт. – кабачок, яйце
  • 75 г – сир
  • спеції – за смаком

Спосіб приготування

  1. Індичку нарізати дрібними кубиками. Додати яйце, потім тертий сир і кабачок, віджатий від соку.
  2. Сформувати котлети, смажити на середньому вогні з двох боків.
  3. Накрити кришкою. Тушкувати до готовності.

Рулетики з індички з базиліком і сиром

Рулети з індички з базиліком і сиром

Інгредієнти

  • 500 г філе індички
  • кілька гілочок зеленого базиліка
  • 150 г твердого сиру
  • 50 г волоських горіхів
  • сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування

  1. Філе індички помити, обсушити, нарізати скибочками завтовшки 1,5 см.
  2. Застелити дошку харчовою плівкою і відбити шматочки філе з двох боків. Посипати сіллю і меленим чорним перцем.
  3. Листя базиліка помити і обсушити, твердий сир нарізати кубиками, горіхи підсмажити на сухій сковороді або в духовці.
  4. Подрібнити горіхи, базилік і сир у блендері.
  5. Викласти по 1-2 ч. л. сирно-базилікової маси на кожну відбивну і згорнути м'ясо щільними рулетиками.
  6. Щільно загорнути всі отримані рулетики в фольгу або помістити їх у рукав для запікання, перекласти на деко. Розігріти духовку до 200 градусів і запікати рулети 30-40 хвилин до рум'яної скоринки.
  7. Рулети з індички з начинкою можна подавати до столу як у гарячому, так і в охолодженому вигляді.

Полпетоне з індички з шинкою і сиром

Полпетоне з індички

Інгредієнти для рулету

  • 500 г фаршу індички
  • 200 г сирих домашніх ковбасок
  • 200 г вареної ковбаси
  • 1 яйце
  • 75 г черствого білого хліба
  • 125 мл молока
  • 50 г пармезану
  • сіль, чорний мелений перець, мускатний горіх – за смаком
  • 150 г бекону – для загортання

Для начинки

  • 100 г сирокопченої шинки
  • 100 г твердого сиру

Спосіб приготування

  1. Розрізати хліб на шматочки і замочити в молоці. Варену ковбасу нарізати дрібними кубиками. Пармезан натерти на дрібній тертці.
  2. У мисці з'єднати фарш індички з випатраними домашніми ковбасками. Сюди ж додати нарізану ковбасу, віджатий від молока хліб, яйце і пармезан. Посолити, поперчити, додати дрібку тертого мускатного горіха і перемішати до однорідності.
  3. На пергаментний папір викласти масу і розрівняти руками так, щоб вийшов прямокутник. Трохи прим'яти. Зверху викласти нарізану шинку, а на неї – тертий твердий сир, відступивши від країв по сантиметру.
  4. Акуратно, але щільно згорнути рулет, допомагаючи собі папером. Добре зліпити краї, а потім покрити поверхню беконом. Щільно загорнути рулет у папір і закрутити краю, як у цукерки. Помістити м'ясний рулет в розігріту до 200 градусів духовку. Запікати 50 хвилин.
  5. Дістати рулет, звільнити його від паперу і помістити в духовку ще на 10 хвилин на гриль. Дістати, трохи остудити і розрізати на шматочки завтовшки близько 1 см.

Фрикадельки з індички в томатному соусі

Рецепти тефтелей і фрикадельок з різних країн

Інгредієнти для соусу

  • 1 цибулина
  • 1 стебло селери
  • 3 зубчики часнику
  • 1 гілочка чебрецю
  • 400 мл консервованих помідорів нарізаних
  • 1 ч. л. цукру
  • Сіль і чорний перець
  • 1-2 ч. л. соусу песто

Для фрикадельок

  • 500 г фаршу індички
  • 1 яйце
  • 3 ст. л. панірувальних сухарів
  • 3 ст. л. тертого пармезану

Спосіб приготування

  1. Дрібно поріжте часник, цибулю і селеру. Відкладіть дві столові ложки суміші для фрикадельок, а решту викладіть в сковороду з олією.
  2. Додайте до овочів подрібнений чебрець і тушкуйте на слабкому вогні 10 хвилин.
  3. Додайте консервовані помідори, сіль, перець, цукор і соус песто. Тушкуйте разом з овочами.
  4. З'єднайте всі інгредієнти для фрикадельок – фарш, яйце, сухарі, пармезан і дві ложки відкладеної цибулі та селери.
  5. Обережно перемішайте суміш, а потім сформуйте фрикадельки вологими руками.
  6. Опустіть їх у соус, доведений до кипіння. За необхідності влийте трохи води або бульйону і тушкуйте на слабкому вогні під кришкою 30 хвилин.
  7. Подавати страва можна з рисом, пастою або картопляним пюре.

Індичка в духовці з ананасами, сиром і грибами

Приготуйте для розсудливих Терезів індичку з ананасами і сиром

Інгредієнти

  • 500 г індички
  • 250 г ананаса
  • 100 г твердого сиру
  • 100 г печериць
  • 1 цибулина
  • 1 ст. л. олії
  • сіль
  • перець
  • спеції

Спосіб приготування

  1. Грудку індички нарізати порційними шматочками 3-4 см завтовшки. Кожен добре відбити кухонним молотком, посолити, поперчити і натерти спеціями за смаком.
  2. Печериці нарізати тонкими пластинами. Цибулю почистити і нарізати кільцями. Сир натерти на середній тертці. Ананаси нарізати кільцями.
  3. Шматочки філе перекласти на змащене олією деко або пергаментний папір. Зверху на м'ясо викласти гриби, потім цибулю і кружечки ананаса.
  4. Рясно посипати все тертим сиром і відправити запікатися на 25 хвилин за 180 градусів.

Тут знайдете 10 цікавих рецептів з кускусом.