Американські дослідники з'ясували причину вередливості кішок в їжі, знайшовши у тварин гени, властиві травоїдним тваринам. Зокрема, вчені виявили у кішок ген, відповідальний за сприйняття гіркого смаку і необхідний для того, щоб врятувати тварину від з'їдання отруйних рослин або незрілих фруктів. Про це розповідається в журналі PLOS ONE.
Солодкий смак є сигналом для тварини, що їжа містить цукор – важливе джерело енергій. Гіркий смак є індикатором того, що в їжі можуть міститися шкідливі або навіть отруйні токсини. При цьому в ході еволюції кішки позбулися здатності відчувати солодкий смак, але як і раніше відчувають гіркий -за це відповідають дванадцять генів.
На думку дослідників, кішки зберегли ці гени, оскільки вони допомагають їм уникнути отруєнь, а також є важливим індикатором інфекцій, так як відповідні рецептори розташовані не тільки в пащі, а й в легенях, шлунку і серці. При цьому чутливість цих рецепторів набагато вища, ніж у людини.
Вчені мають намір проводити подальші дослідження домашніх тварин, щоб прояснити їх еволюцію і уточнити смакові переваги.