
З 1 до 14 червня мережа супермаркетів NOVUS запрошує гостей у винну подорож!
"Понад 1422 видів білого, рожевого, червоного імпортного тихого вина із 19 країн світу, понад 24 000 пляшок вже чекають цієї миті, коли вони розділять з вами перегляд улюбленого фільму, вечірні посиденьки у колі друзів, романтичну вечерю з вашою половинкою, похід до гостей, пікнік на природі чи свято. Келих гарного вина – це доречне доповнення до важливої події або у якості вдалого завершення робочого тижня", – діляться в мережі.
У мережі стартували дуже приємні знижки – 40% на всі тихі імпортні вина, але, щоб не заблукати у широченному асортименті привабливих пляшок, ми вирішили запитати експертів NOVUS, яке вино краще підходить до вечері, а яке стане ідеальним варіантом на подарунок. На зв’язку – керівник відділу та категорійний менеджер групи товарів "Напої" Анна Пінкевич і Сергій Глинський.


Вино високої якості – яке воно і як його знайти і відрізнити?
Просте і водночас найголовніше правило – читати етикетку. Чим більше точної інформації на ній вказано, тим більше виробнику є що сказати про якість продукту і про себе. Все як у людей – спочатку зустрічають і оцінюють за зовнішнім виглядом. Основою правильного вибору має бути така інформація на етикетці, як:
- виробник;
- країна, регіон, район, місце і виноградник, в якому, був вирощений виноград – чим більше вказано таких "геолокаційних" ознак, тим краще;
- рік врожаю;
- сорт, з якого вино зроблене;
- колір, вміст цукру, міцність;
- рекомендаціі щодо температури подачі і поєднання зі стравами.
Аромат вина має значення! Коли ви наповните келих вином, обов’язково звернуть увагу на його аромат. По ньому також визначають якість продукту.
Добре вино повинне мати такі аромати:
- Білі молоді вина – свіжі молоді білі і жовті квіти, фрукти з білою шкірою, ароматичні трави, мінеральні чи рослинні.
- Білі зрілі вина – жовті квіти, екзотичні зрілі фрукти із жовтою шкіркою, варення з білих фруктів, сухофрукти, спеції.
- Червоні молоді вина – свіжі червоні і фіолетові квіти, фрукти із червоною шкіркою, рослинні аромати.
- Червоні зрілі вина – червоні та фіолетові засушені квіти, варення із червоних фруктів, спеції і навіть тваринні аромати (запах шкіри, мускусу, ефіри).
Буває вино біле, червоне та рожеве. Порадьте ТОП-3 вин кожного виду на середній бюджет.
Вино Beau Rêve de Tradition Red Dry Bordeaux AOC 13% 0,75 л – Франція, червоне сухе, Бордо, ціна в акцію 101 гривня.
Вино Gea Organic&Vegan Garnacha rose 12,5% 0,75 л – Іспанія, рожеве сухе, ціна в період акції 113 гривень.
Вино Pirovano Soave DOC біле сухе 11,5% 0,75 л – Італія, біле сухе, ціна зараз 107 гривень.
Якщо в мене зовсім невеликий бюджет, а кортить потішити себе гарним вином. Яке вино я знайду до 100 гривень?
Серед недорогих білих або рожевих вин обирайте ті, що наймолодші. Бажано минулого або цього року. 99% вин, які виробляються у світі, створені для того, щоб їх випили швидко. Для червоних бажано, щоб вони були віком від 3-5 років.
Вино Garda doc Garganega Pinot Grigio 12,5% 0,75 л – Італія, Піно Гріджіо, звичайна ціна 119 грн, при знижці 40% ціна складає 71,40 грн.
Вино Freschello Bianco Dry 10,5% 0,75 л – Італія, звичайна ціна 95 грн, при знижці ціна складає 57 грн.
Вино Cuvee Du Plaisir Blanc Sec 11% 0,75 л – Франція, звичайна ціна 95 грн, при знижці ціна складає 57 грн.
Вино Barranco del Sol Dry Red 11% 0,75 л – Іспанія, звичайна ціна 85 грн, при знижці ціна складає 51 грн.
Вино може бути доволі універсальним подарунком, але я зовсім не знаю смаку людини. Що порадити обрати, аби сподобалося кожному?
На нашу думку, вино на подарунок, по-перше, має бути із середнього або вище сегменту, по-друге – мати привабливий зовнішній вигляд, по-третє, тут потрібно підібрати те, що сподобається кожному, тобто універсальне вино.
Вино Dona Paula Estate Cabernet Sauvignon Lujan de Cuyo-Mendoza 13,5% 0, 75 л – Аргентина, Cabernet Sauvignon.
Вино Ricossa Gavi DOCG б.сух.12% 0,75 л – Італія, Gavi.
Вино Zimazela Big Five Collection Shiraz 14% 0,75 л – ЮАР, Shiraz.
Наведіть приклади вдалих тандемів вина і страви? Із чим ще буде смачно поєднувати цей напій?
Вино впливає на смак їжі, а їжа впливає на смак вина. Коли основні характеристики вина та їжі гармонійно поєднуються, то вони поліпшують один одного.
Біле вино – овочі, біла риба, морепродукти, біле м’ясо, страви з вершковим соусом.
Рожеве вино – червона риба, пісна телятина, кролик, усе те, що має більш темний колір, але не дуже.
Червоне вино – темне м’ясо, хамони, складні страви зі спеціями. Можна ще скористатися порадою, де можна комбінувати країну походження вина з тими стравами, з якою вони асоціюються. Наприклад – італійська паста з італійським вином.

Скільки можна тримати вино після відкриття пляшки? І при якій температурі подавати?
Існує правило – краще подати вино надто холодне, аніж надто тепле. Бажані температури подачі:
16-18% – насичені та терпкі червоні вина;
14-16% – молоді легкі червоні;
12-13% – насичені білі;
8-12% – рожеві, білі, десертні.
А тримати краще 3-5 днів, у темному прохолодному місці з пробкою.
Уявімо, що я винний гурман і спробував усі відомі вина. Що ексклюзивного порадите, аби здивувати вибагливого покупця?
У цьому випадку можна потішити себе Hopes End Blend червоним напівсухим 13,5% 0,75 л – Австралія. У цьому вині використовується бленд із декількох сортів винограду: Шираз, Гренаш, Мальбек Пті Вердо.
З яких келихів правильно пити вино? Чи є окремі бокали для білого, червоного, розе?
Келихи! Розмір має значення у цьому випадку! Великий об'єм келиха потрібен для передачі букету вина, оскільки він впливає на якість та інтенсивність ароматів. Найкраща форма – тюльпаноподібна. А от із кришталю чи зі скла масового виробництва – то це впливає лише на вартість келиха, естетику, а на смак – ні.
Яке вино вважається кращим – італійське чи французьке?
Тут потрібно розділити: червоне італійське чи французьке, та окремо біле із Франції та Італії. Італійські вина більше фруктові, червоні вина Франції більше сухі, ніж італійські, тому можуть здаватися більш різкими. Хоча є і виключення – бургундські Піно Нуари. Стосовно білих вин, Франція більш мінеральна, білі вина можна знайти майже в будь-якому регіоні, водночас найбільш цікаві виробляються більше у північних регіонах Італії. Францію можна назвати законодавицею моди на вина.

Поділиться трьома цікавими фактами про вино.
- Грузію вважають найстарішим винним регіоном світу. Археологи підтвердили, що вісім тисяч років тому там були виноградники і робили вино.
- Пробки для винних пляшок виробляють із кори пробкового дерева, яке живе від 150 до 200 років. З одного дерева кора знімається приблизно 17 разів і не більше одного разу на рік. Найбільш якісні пробки виробляють в Португалії.
- Для виготовлення однієї пляшки вина потрібно приблизно 600 виноградинок.