I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Яка ковбаса краще: згідно ГОСТу, ДСТУ чи ТУ?

У проєкті "Ми це їмо" за допомогою консультантів ТМ Бащинський розбираємося в поняттях ГОСТ, ДСТУ та ТУ

Цікавий факт, Радянського Союзу вже давно немає, а його система стандартів, що застосовується до різного роду продуктів, все ще залишилася в головах багатьох, в минулому радянських, споживачів.

Адже абревіатура ГОСТ розшифровується як "Государственный общесоюзный стандарт". І нехай в 1992 році країни колишнього СНД домовилися, що ГОСТ має статус регіонального і не обов'язковий зовсім, "почесний прапор" ГОСТУ (а з 1993 року- ДСТУ) досі вважається чимось на зразок золотого стандарту. Але чи так це насправді?

Наприклад, ви стоїте в магазині і тримаєте в руках дві палички вареної ковбаси. На одній зазначено, що виготовлена ​​вона по ДСТУ, на другій – що виготовлена ​​по ТУ – чого очікувати від кожного з продуктів?

Що таке ТУ?

ТУ (Технічні Умови) – це документ, розроблений виробником, в якому регламентуються основні технічні вимоги до продукції, що випускається: до сировини, способу виготовлення, пакування, правил приймання, методів контролю якості, транспортування, зберігання і т. Д. Питання: навіщо виробник розробляє нові стандарти, якщо є ДСТУ – Державні стандарти України?

М'ясопереробна галузь, як і багато інших, розвивається. З'являються нові технології обробки м'яса, вироблення спецій, копчення. З іншого боку споживач стає все більш вимогливим, шукає на полицях нові смакові рішення. У свою чергу великі виробники мають можливість використовувати нову техніку і обладнання, про яку в СРСР і мріяти не могли. І їм, звичайно ж, "тісно" в стандартних ДСТУ. Тому підприємства і йдуть далі, розробляючи ТУ.

Причому, ТУ – такий же жорсткий стандарт для м'ясопереробників, як і ДСТУ. Процедура погодження і реєстрації ТУ дуже складна і довготривала, триває від 2-х до 6-ти місяців. У процесі узгодження автору ТУ необхідно пройти кілька державних реєстраційних і перевіряючих інстанцій, які на підставі комплексних мікробіологічних, санітарно-хімічних досліджень видають санітарно-епідеміологічний висновок, а також сертифікат, що дає право виробляти даний продукт.

Неідеальний стандарт

Тепер ми можемо поглянути на ці дві палички ковбаси, що у нас в руках, по-новому. ДСТУшна – продукт зі звичним смаком, виготовлений за відпрацьованою ще багато років тому технологією та рецептурою. Та й таких ковбас, по ДСТУ, залишилося – всього нічого, наприклад з варених тільки "Докторська" і "Молочна". Покупцеві, вибирай він тільки ДСТУшну продукцію, довелося б обмежитися вкрай мізерним асортиментом: з шоколаду хіба що чорний і молочний, сирів – днем ​​з вогнем не знайти.

До того ж, немає гарантії, що задекларований на упаковці ДСТУ, дійсний. Деякі використовують цю абревіатуру як маркетингового ходу, і таких – близько 40%. А більш спритні виробники і зовсім можуть вказувати на своїх товарах "ГОСТ", але не той, який регламентує якість самого товару, а за яким випускається, наприклад, упаковка. Мовляв, хто там в поспіху буде розбиратися...

Так що не варто ідеалізувати держстандарти. Тим більше, що багато з них вже втратили свою законну силу, а небагатьом існуючим залишилося часу до 1 січня 2022 року. На зміну їм прийдуть нові нормативно-правові акти.

ТУ – це реалії сучасного виробництва

Вже зараз зрозуміло, що продукти, виготовлені за ТУ – це і можливості для нових рецептур, і відповідання трендам. І вони сповна дозволяють реалізувати виробникам найновітніші технології.

Для прикладу ми звернулися до технологів широко відомої серед українських виробників продукції ТМ Бащинський, однією з торгових марок найбільшого м'ясопереробного підприємства України ПрАТ "Український бекон". І в питанні пріоритету між ДСТУ і ТУ тут, звичайно ж, віддають перевагу останньому. Адже саме так можна задіяти сучасні технологічні потужності заводу, а також дозволити рецептами відповідати смакам і запитам сучасного споживача.

Питання вибору між ДСТУ і ТУ в Україні слабшає з кожним роком, втрачає свою актуальність. На сьогоднішній день куди важливіше, що за виробник стоїть за продуктом – наскільки надійний, яку використовує сировину, технології і наскільки педантично контролює якість товарів. Реалії ринку такі, що перевагу краще віддати великому і відомому виробникові. У нього більше можливостей виробляти якісний і доступний продукт – і, мабуть, ці умови повинні стати основою будь-якого ТУ.

Дякуємо за консультацію ТМ Бащинський

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти