Заготовки з дині на зиму: кращі рецепти консервації

23 липня 2020, 15:28
Кращі рецепти заготовок з дині на зиму з фото

Диня на зиму в сиропі

Ми звикли їсти диню в свіжому вигляді і додавати її соковиту м'якоть в салати, десерти та напої. Але не всі знають, що з дині можна зробити заготовки на зиму: замаринувати, зварити варення і закрити в сиропі.

Основний критерій вибору смачної дині – аромат, свіжий і солодкий. Не менш важливими є і забарвлення – насиченого жовтого, золотистого або яскраво-оранжевого кольору.

Реклама

Диня на зиму "Пальчики оближеш"

Складові:

  • 2 кг стиглої дині
  • 350 г цукрового піску
  • 1 ч.л лимонної кислоти
  • 1 л кип'яченої води

Читайте також:

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Для цього рецепта підійдуть навіть незрілі і несмачні плоди. Для початку їх потрібно промити холодною водою, потім зрізати скоринку і витягти насіння. Нарізати невеликими кубиками.
  2. На плиту поставити сотейник з водою і розмішати в ній лимонну кислоту з цукром. Поки сироп закипає, розподілити часточки по стерилізованих банках. Бажано використовувати 0,5-літрові ємності.
  3. Коли сироп закипить, відразу залити його в банки зі шматочками дині.
  4. Тепер заготовку потрібно простерилізувати в тарі з водою. Невеликі баночки досить прокип'ятити 10 хвилин.
  5. Закрутити кришками і прибрати в тепле місце на кілька годин. Такими шматочками можна прикрашати торти або морозиво.

Диня на зиму в сиропі

Смачна диня на зиму

Складові:

  • 300 г дині сорту "Торпеда"
  • 300 г дині сорту "Медова"
  • 400 г цукру

Дивіться відео, як законсервувати диню з інжиром:

Реклама

Спосіб приготування:

  1. Дині очистити від насіння і шкірки. Нарізати м'якоть кубиками.
  2. Засипати цукром і дати настоятися 2-3 години.
  3. Варити до закипання, зняти з вогню і відставити на 1 годину.
  4. Повторити три рази.
  5. Викласти варення в чисті баночки, закрутити кришками. Можна прибирати в льох.

Маринована диня на зиму

Складові:

  • 600 г дині без шкірки і кісточок
  • 700 мл води
  • 3 ст.л. солі

Для маринаду:

  • 120 мл яблучного оцту
  • 50 мл води
  • 100 г цукру
  • 1 ст.л. меду
  • 1/2 лайма чи лимона
  • 1/2 см кореня свіжого імбиру
  • 1 см палички кориці
  • 1/4 ч.л. гвоздики

Спосіб приготування:

  1. М'якоть дині нарізати кубиками 1х1 см.
  2. Лайм (або лимон) нарізати тонкими кружечками.
  3. У каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння. Простежити, щоб сіль розчинилася.
  4. Покласти шматочки дині і готувати на слабкому вогні 15 хвилин.
  5. Злити рідину, а шматочки дині опустити в холодну воду. Дати охолонути і відкинути на друшляк.
  6. У сотейник налити воду і оцет, насипати цукор, додати мед і лайм. Спеції покласти в марлевий або полотняний мішечок і опустити в маринад.
  7. Нагрівати маринад, поки цукор не розчиниться. Додати диню.
  8. Варити на слабкому вогні протягом 1 години, поки диня не стане прозорою, а сироп трохи загусне.
  9. Розлити заготовку в банки, в кожну покласти по шматочку лимона з сиропу.
  10. Закрити прокип'яченими кришками і пастеризувати 15 хвилин.

Диня у власному соку

Диня на зиму без стерилізації

Складові:

  • 500 г м'якоті дині без шкірки і насіння
  • 500 г цукру
  • 1 паличка кориці
  • 2 зірочки бодяну
  • 3 бутона гвоздики

Спосіб приготування:

  1. Диню нарізати кубиками однакового розміру. Скласти в глибоку миску або в каструлю для варіння.
  2. Додати цукор і добре перемішати, щоб покрити кожен шматочок дині. Накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на 8-10 годин. Суміш потрібно час від часу помішувати.
  3. Відкинути шматочки на дині на друшляк, підставивши під нього каструлю. Дати постояти 20-30 хвилин.
  4. Поставити каструлю з динним соком на вогонь. Довести до кипіння. Періодично помішуючи, проварити протягом 5-7 хвилин на середньому вогні.
  5. Додати в сироп шматочки дині і всі спеції. Помішуючи, довести до кипіння. Готувати 5 хвилин і вимкнути вогонь. Дати повністю охолонути при кімнатній температурі.
  6. Потім знову довести до кипіння і варити ще 5 хвилин. Остудити. На третій раз проварити протягом 10 хвилин.
  7. Перелити гаряче варення в стерилізовані банки і закатати. Зберігати в сухому прохолодному місці подалі від сонячних променів.

Чудо-диня на зиму в банках

Складові:

  • 2-2,5 кг. дині
  • 2 склянки цукру
  • 1 ч.л. лимонної кислоти
  • 1 л води

Спосіб приготування:

  1. У літрову банку насипати 2 склянки цукру і 1 ч. ложку лимонної кислоти.
  2. Зверху долити води, розмішати і вилити в каструлю.
  3. Сироп довести до кипіння.
  4. Диню почистити, порізати шматочками і щільно викласти в стерилізовані банки.
  5. Залити шматочки дині киплячим сиропом і стерилізувати в каструлі з водою 10 хвилин. Після чого закатати.

Варення з дині на зиму

Диня, консервована на зиму

Складові:

  • 1 кг дині
  • 1,5 склянки цукру
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти
  • Вода – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Диню очистіть від шкірки, всередині видаліть насіння і волокна. Залиште тільки щільну м'якоть для консервації. Поріжте кубиками.
  2. Покладіть не дуже щільно шматочки дині в стерильні баночки. Залийте їх окропом. Дайте постояти 10 хвилин. Тепер злийте воду з усіх баночок в одну ємність, додайте у воду цукор і лимонну кислоту.
  3. Перемішайте, доведіть до кипіння і знову розподіліть воду по банках. Прикрийте кришками банки і простерилизуйте їх зручним способом по 5 хвилин, потім закупорьте. Консервована на зиму диня для зберігання готова.

Диня у власному соку на зиму

Складові:

  • 1,5 кг цукру
  • Вода – за смаком
  • 1 кг дині
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти

Спосіб приготування:

  1. Банки необхідно ретельно промити і поставити в духовку на мінімальну температуру хвилин на 10.
  2. Диню гарненько помити, розрізати навпіл і видалити кісточки.
  3. Очистити диню від шкірки і порізати м'якоть невеликими кубиками.
  4. Дістати банки з духовки і укласти в них диню, дуже щільно набивати не потрібно.
  5. Залити банки окропом і накрити кришкою, залишити постояти 10 хвилин.
  6. Акуратно, притримуючи кришку, злити воду з банки в каструлю, додати цукор і лимонну кислоту.
  7. Варити цукровий сироп на невеликому вогні до закипання, постійно помішуючи.
  8. Залити цукровим сиропом банки з динею.
  9. Тепер потрібно банки стерилізувати – в каструлю налити воду і довести її до кипіння. На дно каструлі краще постелити рушник, щоб банки не розбилися об дно. Поставити в каструлю гарячі банки і кип'ятити на самому маленькому вогні протягом 10 хвилин. Стерилізовані банки закатати кришкою і накрити рушником, залишити так до повного охолодження.
  10. Зберігати таку диню можна в холодильнику або погребі.

Консервована диня в сиропі

Диня на зиму в сиропі

Складові:

  • 600 г дині
  • 1 склянка цукру
  • 400 мл води
  • 2 ст. л. лимонного соку

Спосіб приготування:

  1. У воду всипати цукор і поставити на вогонь. Довести до кипіння і поварити протягом 5 хвилин, щоб сироп загус. Додати лимонний сік, перемішати.
  2. Диню очистити від шкірки і насіння.
  3. Нарізати диню кубиками і розкласти в стерилізовані банки.
  4. Гарячий цукровий сироп влити в банки з динею.
  5. Прикрити банки кришками і простерилізувати звичним способом, в воді або в духовці, протягом 15 хвилин. Зручно стерилізувати банки з консервацією в духовці. Для цього її треба нагріти до 150 ºС, поставити банки і ввімкнути таймер на 15 хвилин. Потім акуратно вийняти банки з духовки, щільно закрутити кришками.
  6. Остудити і прибрати для зберігання в прохолодне місце.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом закуски з дині, а також писали, як приготувати пісочний пиріг з динею.