Великий піст-2020: корисне меню на день

4 березня 2020, 20:16
Рецепти смачних пісних страв з фото

Під час посту не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти

Великий піст у 2020 році триватиме з 2 березня по 18 квітня. Сім тижнів, до самої Паски, віруючим рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м'ясо, рибу, молоко і яйця. Виняток – маленькі діти, вагітні, мандрівники і хворі.

Читайте також:

Реклама

Великий піст – прекрасний привід включити в свій раціон різноманітну рослинну їжу і отримувати вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, мати здорові кишечник, судини, мозок, шкіру і міцний імунітет. Пропонуємо вам меню корисних і смачних пісних страв на день.

Хумус із нуту з авокадо

Хумус з авокадо і нутом

Час приготування:

Реклама
  • 10 хвилин

Інгредієнти:

  • Консервований горох-нут, без рідини і промитий – 1 банка
  • Паста тахіні – 1 ст.л.
  • Авокадо – 2 маленьких
  • Лимонний сік – 2-3 ст.л (або за смаком)
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Вода бутильована – 3-5 ст.л.
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти в кухонному комбайні, крім води.
  2. Перемолоти до отримання гладенької маси.
  3. Додати воду за смаком і ще раз збити.
  4. Хумус з авокадо можна їсти разом з питою, кукурудзяними чіпсами або крекерами.

Дивіться відео, як зірки дотримуються Великого посту:

Реклама

Салат з квашеної капусти з яблуком і журавлиною

Салат з квашеної капусти з яблуком и журавлиною

Час приготування:

  • 15 хвилин

Інгредієнти:

  • 5 ст. л. журавлини
  • 500 г квашеної капусти
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 1 кисло-солодке яблуко
  • 2 ст. л. оливкового масла
  • 1 ч. л. цукру
  • Петрушка – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Помийте яблуко, видаліть серцевину. Наріжте фрукт на тонкі часточки.
  2. Зелень промийте, висушіть і подрібніть.
  3. Журавлину також промийте, просушіть паперовим рушником.
  4. Столову ложку журавлини розімніть в чашці. Сік ягоди відцідити, з'єднайте з оливковою олією. Туди ж пересипте цукор. Цю заправку гарненько перемішайте вилкою.
  5. У глибокій мисці змішайте квашену капусту і яблуко. Присипте блюдо ягодами журавлини, рубаною зеленню.
  6. Заправте салат, знову перемішайте і подавайте на стіл.

Пісний суп-пюре з броколі

Суп з броколі

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 500 мл води або бульйону
  • 400 г броколі
  • 1 цибулина
  • 1 невелика морква
  • 2 зубчики часнику
  • Оливкова олія
  • Петрушка
  • Сіль, перець

Для подачі:

  • Хлібні грінки або крекери
  • Насіння льону, кунжуту
  • Оливкова олія

Спосіб приготування:

  1. Цибулю і моркву очистити, нарізати на невеликі шматки. У каструлі з товстим дном розігріти олію, пасерувати овочі кілька хвилин, поки цибуля не стане прозорою. Додати дрібно нарізаний часник, пасерувати все ще одну-дві хвилини.
  2. Покласти в каструлю брокколі, розділену на суцвіття. Влити воду або бульйон, додати сіль і перець. Коли бульйон закипить, варити близько п'яти хвилин і додати гілочки петрушки.
  3. Варити суп до готовності овочів, ще близько 10 хвилин. З готового супу вийняти гілочки петрушки, подрібнити блендером, якщо необхідно, додати трохи води або бульйону.
  4. Подавати суп з грінками або крекерами.

Пісна запіканка з картоплі з рибою

Запіканка з картоплі і риби пісна

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 1 кг риби, наприклад, тріски
  • 1 кг картоплі
  • 2 середні цибулини
  • 1-2 ст.л. панірувальних сухарів
  • 1-2 ст.л. олії
  • 1-2 ч.л. солі
  • 1 ч.л. чорного меленого перцю
  • Сушені трави (кріп, петрушка, базилік) – за бажанням

Спосіб приготування:

  1. Якщо ви використовуєте цілу рибину, розділіть її на філе, видаливши шкіру і кістки.
  2. Філе риби нарізати невеликими шматочками.
  3. Цибулю почистити і дуже дрібно нарізати.
  4. Картоплю нарізати тонкими пластинками.
  5. Дно і борти форми для випічки змастити олією і посипати панірувальними сухарями.
  6. Першим шаром викласти скибочки картоплі – щільно, один на одного, без пропусків. Посолити і поперчити.
  7. Другий шар – рибне філе. Посолити і поперчити.
  8. Третій шар – цибуля.
  9. Четвертий шар – скибочки картоплі. Змастити їх маслом, посолити, поперчити і, за бажанням, посипати сушеними травами.
  10. Накрити форму для випічки фольгою, ущільнити, і зробити виделкою отвори для виходу пари.
  11. Запікати в духовці при 180 °С протягом півтори години. Першу годину запікати під фольгою, потім фольгу забрати і готувати ще півгодини, щоб картопля підрум'янилась.

Пісні котлети з квасолі з грибами

Пісні котлети з фасолі

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 1 банка (330 г) квасолі в томатному соусі з грибами і овочами
  • 3-5 ст.л. борошна плюс для панірування
  • 120 г білого хліба
  • 1 пучок зелені (петрушка, кріп, кінза)
  • 1 ч.л. зіри
  • Лимонний сік – за смаком
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Квасолю разом із заливкою викласти в блендер.
  2. Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.
  3. Потім додати зелень, зіру, сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.
  4. Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні.
  5. Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
  6. Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.

Раніше ми публікували календар Великодня по роках і розповідали, як розрахувати перехідні свята.