Великий піст 2020: ТОП-5 рецептів простих і смачних закусок

4 березня 2020, 09:01
Які пісні закуски можна приготувати на швидку руку

Авокадо

Великий піст 2020 розпочався 2 березня і триватиме до 18 квітня. Він найсуворіший і найтриваліший. Впродовж семи тижнів перед Великоднем не можна вживати м'ясо, молочні продукти і яйця, але овочі, фрукти і крупи дозволені.

Читайте також:

Реклама

Ми поділимося рецептами смачних і корисних закусок, які урізноманітнять ваше пісне меню. Вони багаті вітамінами, мінералами і рослинним білком.

Найпростіший рецепт хумуса

Хумус з нуту

Час приготування:

Реклама
  • 10 хвилин

Інгредієнти:

  • 3 чашки (750 мл) відвареного або консервованого гороху нут
  • 2 зубчики часнику
  • 1/3 чашки тахіні (кунжутної пасти)
  • 1/4 чашки свіжовичавленого лимонного соку
  • 1 ч. л. солі

Спосіб приготування:

  1. У кухонному комбайні змішати всі інгредієнти. Додати 4-6 ст. л. холодної води. Подрібнити до дуже гладкої маси.
  2. Отриману масу викласти на тарілку і полити оливковою олією і посипати паприкою.
  3. Подавати з овочами або чіпсами.

Дивіться відео, як приготувати пісну локшину:

Реклама

Грибна ікра з овочами

грибна ікра

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 300 г печериць
  • 400 г моркви
  • 1 маленький солоний огірок
  • 200 г цибулі
  • 120 г пагонів молодої спаржі (можна замінити стручковою квасолею)
  • 3 зубчики часнику
  • Чорний мелений перець
  • Мелений кайенський перець
  • Сіль
  • 1/3 склянки олії

Спосіб приготування:

  1. Цибулю очистити і нарізати невеликими кубиками. Гриби довільно нарізати. Моркву очистити і нарізати кружальцями. Спаржеві пагони розрубати на чотири частини. Часник дрібно порубати.
  2. Спаржу відварити в підсоленій воді впродовж двох хвилин, промити під холодною проточною водою. Моркву теж відварити до готовності і промити. Відкинути овочі на сито.
  3. Налити в сковороду половину олії і обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору. Додати олію, що залишилася і гриби, готувати до випаровування рідини.
  4. Додати відварену моркву, спаржу і дрібно порізаний солоний огірок. Посолити, поперчити за смаком. Готувати близько хвилини, помішуючи. Остудити.
  5. Подрібнити всі інгредієнти за допомогою блендера. Готову закуску подавати разом з хлібом.

Фаршировані помідори з кускусом

Помідори фаршировані

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 1/4 склянки + 1 ст.л. оливкової олії
  • 1/4 склянки свіжого лимонного соку
  • 2 ч.л. кленового сиропу
  • Сіль, мелений перець за смаком
  • 1 стакан кускуса
  • 4 стебла зеленої цибулі
  • 2 ч.л. дрібно посіченою часнику
  • 4 шт. великих стиглих помідорів
  • 1/4 склянки нарізаної м'яти
  • 1/4 склянки нарізаної петрушки або кінзи

Спосіб приготування:

  1. Змішайте 1/4 склянки оливкової олії з лимонним соком, кленовим сиропом, 1 1/2 чайної ложки солі і 1/2 чайної ложки меленого перцю. Відкладіть в бік.
  2. Доведіть 1 1/2 склянки води до кипіння. Додайте кускус і варіть на слабкому вогні, поки вся рідина не вбереться. Додайте соус з оливкової олії і лимонного соку.
  3. Розігрійте в сковороді 1 ст. ложку олії на середньому вогні. Додайте зелену цибулю і готуйте, часто помішуючи, дві-три хвилини. Додайте часник і готуйте, помішуючи, до появи аромату. Це потребує 5-10 секунд.
  4. Додайте кускус, нарізану м'яту і петрушку.
  5. Помідори помийте, зріжте верхівку і акуратно вискобліть м'якоть ложкою. Видаліть насіння і наріжте м'якоть невеликими шматочками. Злийте зайву рідину і додайте томати в кускус. Приправте сіллю і перцем.

Дієтичний фалафель за рецептом Світлани Фус

Фалафель з нуту

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Нут відварений – 200 г
  • Кунжут – 1 ст.л.
  • Зіра – 1 ч.л.
  • Часник – 1 зубок
  • Кінза, петрушка – за смаком
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нут подрібнити в м'ясорубці або блендері, додати кунжут, зіру, подрібнений через прес часник, дрібно нарізану кінзу і петрушку, сіль і перець.
  2. Все добре перемішати, зліпити невеликі котлетки розміром з волоський горіх і обсмажити або на сухій сковороді або в 1 ст.л. оливкової олії. Фалафель готовий. Завдяки додаванню спецій, фалафель має незвичайний пряний смак. При бажанні можна додати сік лимону.
  3. Подавати фалафель можна з гарніром і овочами на обід, на вечерю з салатом, або ж на перекус у лаваші.

Яблучні чіпси з корицею

Чіпси з яблук

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 2 яблука
  • Мелена кориця

Спосіб приготування:

  1. Яблука помити і нарізати дуже тонкими кружечками.
  2. Викласти на деко в один шар, посипати корицею.
  3. Готувати у духовці півтори години (100 ºС).
  4. Перевернути і поставити ще на 30-40 хвилин. Остудити і можна їсти.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як приготувати картопляні зрази з грибами . Ми також ділилися рецептом гречаних тефтелей в томатному соусі .