Усесвітній день вегетаріанства 2019: ТОП-5 рецептів страв без м'яса

1 жовтня 2019, 09:10
Рецепти вегетаріанських страв для початківців

Повністю рослинна їжа викликає дефіцит деяких нутрієнтів

Всесвітній день вегетаріанства щороку відзначають 1 жовтня. Він був заснований Північноамериканським вегетаріанським суспільством в 1977 році. Мета свята – підвищити інформованість громадськості про переваги вегетаріанського способу життя, як із погляду на здоров'я і екології, так і з етичної точки зору.

Дивіться відео про відомих вегетаріанців шоу-бізнесу:

Реклама

Не секрет, що в наші дні дедалі більше людей дотримуються вегетаріанства. Мотиви відмови від м'яса найрізноманітніші: від проблем зі здоров'ям до турботи про благополуччя тварин, від екологічних причин до бажання бути в тренді. У нашій добірці ви знайдете кращі рецепти основних вегетаріанських страв.

Вегетаріанський крем-суп із кабачків

Реклама

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

Реклама
  • 800 г кабачків
  • 1 велика цибулина
  • 4 зубчика часнику
  • 100 г петрушки
  • 150-300 мл вершків жирністю 20–38%
  • Вершкове масло
  • Сіль, свіжомелений чорний перець

Спосіб приготування:

  1. Очистіть і дрібно наріжте цибулю і часник. Кабачки при бажанні очистіть від шкірки, наріжте невеликими шматочками. Дрібно порубайте зелень.
  2. У великій каструлі з товстим дном розігрійте масло, покладіть цибулю і обсмажуйте 5 хвилин.
  3. Додайте кабачки з часником і обсмажуйте на середньому вогні 5 хвилин. Посоліть, влийте 2 склянки гарячої води, доведіть до кипіння, закрийте кришкою і варіть 10-15 хвилин. Кабачки повинні стати м'якими.
  4. Всипте в каструлю зелень, через 1 хвилину зніміть з вогню і збийте суп блендером.
  5. Долийте стільки вершків, скільки вам хочеться з точки зору консистенції і смаку, приправте перцем і знову збийте. Подавайте гарячим або холодним.

Вегетаріанські лимонне різотто від Юлії Висоцької

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 250 г рису арборіо
  • 100 г пармезану
  • 1 лимон
  • 1 стебло селери
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 1 яєчний жовток
  • 1,5 л овочевого або курячого бульйону
  • 50 мл вершків
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • Дрібка морської солі

Спосіб приготування:

  1. Цибулю почистити і дуже дрібно порубати. Селеру дуже дрібно порізати.
  2. Розігріти в глибокій сковороді вершкове масло і оливкову олію, додати цибулю і селеру, обсмажувати 5-6 хвилин до прозорості цибулі, додати дрібку солі.
  3. Всипати рис, перемішати і поступово, ополоник за ополоником, додавати бульйон. Постійно помішувати і стежити за тим, щоб рис не плавав у рідині, а вбирав бульйон. Тримати на вогні 15-18 хвилин.
  4. Цедру лимона натерти на дрібній тертці, з половинки лимона віджати сік. Пармезан натерти на дрібній тертці.
  5. Змішати жовток, вершки, половину сиру, цедру і сік лимона і додати в різотто. Перемішати і зняти з вогню.
  6. Присипати пармезаном і відразу ж подавати до столу.

Вегетаріанська фарширована картопля з сиром

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 12-16 невеликих картоплин, відварених до напівготовності
  • 3-4 ст.л. оливкової олії
  • 100 г фети
  • 50 мл сметани
  • 1 невелика червона цибулина
  • 1 ст.л. каперсів
  • Сіль і перець за смаком
  • 1 ч.л. паприки
  • Зелень – для подачі

Спосіб приготування:

  1. Духовку розігріти до 200 ºС. Картоплю збризнути олією і відправити в духовку на 20 хвилин.
  2. Потім склянкою злегка розчавити кожну картоплину і знову відправити в духовку на 10-15 хвилин.
  3. Сметану змішати з фетою.
  4. На кожну картоплину покласти невелику ложку фети, присипати сіллю, перцем, паприкою, покласти нашатковану цибулю, каперси і зелень. Можна подавати на стіл.

Вегетаріанські каннеллоні з сиром і шпинатом від Джеймі Олівера

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 400 г замороженого шпинату
  • 1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
  • оливкова олія
  • 2 зубчика часнику
  • 800 г консервованих томатів
  • 1 лавровий листок
  • 5 гілочок базиліку
  • 1 ст.л сухого базиліку або кілька гілочок свіжого
  • 250 г рікотти
  • 1 яйце
  • 100 г тертого пармезану
  • 150 г каннеллоні (14 шт.)
  • 200 г моцарелли для піци
  • 1 кулька моцарели
  • 200 мл води
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. У розігріту каструлю налити олію, викласти шпинат і мускатний горіх, посолити і залишити тушкуватися на невеликому вогні близько 15 хвилин, до готовності. Потім остудити.
  2. У сковороду налити олію, додати часник, подрібнені помідори, лавровий лист, сухий базилік і варити 30 хвилин. Приправити сіллю і перцем.
  3. Шпинат перемішати з рікоттою, яйцем і пармезаном. Наповнити каннеллоні шпинатною сумішшю і укласти їх в форму для запікання 20х25 см, в один ряд.
  4. Розподілити томатний соус поверх каннеллоні, додати 200 мл води, розкласти листя свіжого базиліка, посипати натертою на крупній тертці моцарелою для піци і розкласти листя свіжого базиліка. Знову посипати натертою на крупній тертці моцарелою для піци і розкласти шматочки звичайної моцарели.
  5. Скропити каннеллоні оливковою олією і випікати 40 хвилин, при 180 ºС до рум'яної скоринки.

Вегетаріанський грецький салат із виноградом

Салат з виноградом та сиром

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Огірок – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Помідори черрі – 10 шт.
  • Виноград кішміш – 1 грона
  • Камамбер у прованських травах – 100 г
  • Руккола – 50 г
  • Оливкова олія – 30 г
  • Сік 1/2 лимона
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Огірок помити, нарізати півкільцями.
  2. Перець вимити і очистити від насіння. Нарізати перець трикутником.
  3. Черрі вимити, видалити плодоніжки. Розрізати помідори навпіл.
  4. Виноград зняти з гілочок і вимити.
  5. Рукколу вимити і просушити.
  6. Сир нарізати кубиком.
  7. Змішати оливкову олію з соком лимона, сіллю і перцем в однорідну емульсію.
  8. Перемішати сир, перець, огірок, черрі та виноград із емульсією.
  9. Викласти на тарілку рукколу, зверху салат. Прикрасити бальзамічним кремом.

Плюси і мінуси вегетаріанства для здоров'я


Фахівці з харчування кажуть, що повна відмова від м'яса шкодить якості волосся, шкіру і навіть нігтів людини. Організм не отримує належної кількості вітамінів і забирає їх із власних резервів. А набрати достатню кількість поживних речовин з продуктів рослинного походження дуже складно.

Експерти додають, що для підтримки норми вітамінів і мінералів потрібно їсти м'ясо 3-4 рази на тиждень, тоді як щоденне вживання м'яса шкідливо для травлення.

Серед плюсів вегетаріанства – знижений ризик виникнення серцево-судинних і онкологічних захворювань. Крім цього, ті, хто не їсть м'яса, рідко страждають від надмірної ваги.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смачні вегетаріанські супи. "Сегодня" також ділилися рецептами салатів для вегетаріанців.