Три грибні страви для ідеальної осінньої вечері

1 вересня 2020, 16:42
Готуємо з грибами суп, тушковану курку і ризото

Ризото з грибами

Страви з грибів дуже різноманітні: це грибні супи, соуси до пасти і печеня, жюльени, запіканки, млинці, пироги і пиріжки. Восени замість звичних печериць варто активніше використовувати лісові гриби: лисички, білі, маслюки.

Грибний крем-суп

Грибний крем-суп

Реклама

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 1 картоплина
  • 200 г печериць
  • 200 г лісових грибів
  • 200 г сметани
  • 70 г борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 1 цибулина
  • Спеції
  • Сіль
  • По гілочці розмарину і петрушки

Читайте також:

Реклама

Спосіб приготування:

  1. Картоплю очистити, нарізати і відварити в підсоленій воді. Рідини в каструлі повинно бути не надто багато.
  2. Частину грибів відкладіть для подачі і красиво їх наріжте. Решту довільно порубайте.
  3. Розігрійте сковороду з олією і вершковим маслом. Обсмажте спочатку гриби для подачі, перекладіть на тарілку.
  4. Потім обсмажте ті гриби, що залишилися. Всипте борошно і перемішайте. Додайте ще шматочок вершкового масла.
  5. Цибулю наріжте, додайте до грибів і смажте до прозорості.
  6. Відправте смажені гриби в каструлю з картоплею. Додайте по гілочці розмарину і петрушки. Потім їх потрібно буде витягнути.
  7. Подрібніть суп блендером, перелийте в тарілку і прикрасьте смаженими грибами.
  8. Якщо у вас немає свіжих лісових грибів, візьміть заморожені.

Курка з грибним соусом і картопляним гарніром

Курка з грибами в вершках

Час приготування:

Реклама
  • 1 година

Складові:

Для курки:

  • 1 тушка курки середнього розміру, порізана на 8 частин
  • 1 ч.л. борошна
  • 75 г вершкового масла
  • 1 цибулина
  • 1 зубчик часнику
  • 5 ст. ложок мадери
  • 500 мл курячого бульйону
  • 200 мл вершків
  • 4 гілочки чебрецю
  • 350 г печериць або лісових грибів
  • 2 гілочки петрушки
  • Сіль і перець
  • Свіжа зелень – для подачі

Дивіться відео, як збирати і готувати лисички:

Для гарніру:

  • 1 кг картоплі
  • 150 г вершкового масла
  • 150 мл вершків

Спосіб приготування:

  1. Приправте шматочки курки сіллю і перцем, обваляйте в борошні.
  2. Розтопіть дві третини вершкового масла на сковороді на середньому вогні. Додайте курку і обсмажте до рум'яної скоринки з кожного боку.
  3. Перекладіть м'ясо в невелику каструлю. Поставте на середній вогонь. Додайте порізаний часник і цибулю, вино, вершки і чебрець. Добре розмішайте і доведіть суміш до кипіння. Коли суміш закипить, тушкуйте на середньому вогні ще 12-15 хвилин.
  4. Додайте порізані гриби і продовжуйте тушкувати ще 12-15 хвилин, поки соус трохи не загусне.
  5. Приправте страву сіллю і перцем, тоді додайте решту масла і нарізану петрушку.
  6. Відваріть картоплю в підсоленій воді, додайте вершкове масло і вершки і розімніть в пюре.
  7. Подавайте страву гарячою разом з картопляним пюре і нарізаною зеленню.

Ризото з лисичками і вершками

Ризото з вершками

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

  • 50 мл оливкової олії
  • 1 цибулина
  • 2 гілочки чебрецю
  • 2 зубчики часнику
  • 100 мл білого сухого вина
  • 250 г рису
  • 500 мл грибного або овочевого бульйону
  • 100 мл вершків 20%
  • 50 г пармезану
  • 500 г лисичок

Спосіб приготування:

  1. Часник очистити і роздавити пласкою стороною ножа.
  2. Лисички перебрати, помити і обсушити.
  3. Обсмажити гриби на розпеченій оливковій олії до легкої золотистої скоринки разом з чебрецем і часником. Прибрати чебрець і часник, довести лисички до готовності.
  4. Цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками. Обсмажити цибулю до прозорості, додати рис. Готувати, поки рис не почне ставати прозорим.
  5. Додати біле вино і випарувати алкоголь. Потім невеликими порціями вливати бульйон, кожен раз дозволяючи йому вбратися.
  6. Коли рис буде майже готовий, влити вершки, посипати тертим пармезаном. Посолити і поперчити за смаком.
  7. Додати смажені лисички і прогріти.
  8. Подавати ризото відразу після приготування, за бажанням посипавши додатковою порцією пармезану.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати салат з куркою, грибами і помідорами, а також ділилися рецептом млинцевого пирога з грибами.