5 продуктів, які швидко повернуть вас у норму після хвороби

4 травня 2021, 08:15
Загострення болячок, ковід і сезонні застуди позначилися на нашому здоров'ї. Відновитися і прийти в норму допоможуть правильні продукти, які – у матеріалі

Цього року холодна весна і епідемія ковіду стали причинами того, що ми часто хворіємо. Новий вірус, уже знайомі ГРВІ та застуда, загострення хронічних недуг – після таких хвороб організм потребує додаткової підтримки. Які продукти потрібно їсти після перенесеного захворювання, щоб швидше відновитися, як організувати режим харчування, чи потрібні додаткові добавки – розповів лікар-ендоскопіст, остеопат Ігор Сомов.

Ігор Сомов / Фото: пресслужба

Реклама

Чому під час хвороби і після неї важливо правильно харчуватися?

Наша травна система, як і дихальна, – основний бар'єрний складник у боротьбі з інфекціями. В органах травлення під товстим шаром слизу живуть бактерії, а під шаром поверхневих клітин містяться захисні клітини імунної системи – макрофаги. Щойно збудник потрапляє в організм, його поглинають макрофаги, запускається захисна імунна реакція, тобто запальний процес.

Читайте також:

До боротьби з вірусами також долучається травна система, тому під час хвороби і після неї ми відчуваємо біль у шлунку, важкість після їди, нудоту, погіршення роботи кишечника. Навіть після поліпшення самопочуття і одужання людина ще якийсь час має проблеми з травленням. Тому для швидкого одужання і підтримки не тільки травної системи, а й імунітету взагалі важливо відрегулювати харчування.

Реклама

Які продукти допоможуть швидше відновитися після хвороби?

Харчування має бути збалансованим, ситним, але водночас дієтичним.

  1. У вашому меню має бути риба жирних сортів, не обов'язково дорогий лосось або сьомга – будь-яка морська риба, той самий оселедець. Однак тільки слабосолона, запечена риба, але не копчена.
  2. Якщо ви їсте м'ясо, то вибирайте індичину і телятину.
  3. Не забувайте про яйця, їх краще варити так, щоб жовток був напіврідкий (не круто).
  4. Обов'язково в раціоні мають бути кисломолочні продукти.
  5. Не забувайте про клітковину – овочі, зелень, крупи (гречку, перловку).

Як часто потрібно їсти і яких продуктів уникати?

Їсти потрібно досита, але не переїдати. Намагайтеся харчуватися тричі на день. А ще обмежте в раціоні цукор, біле борошно, магазинні соуси, копченості, напівфабрикати та інші продукти із швидкими вуглеводами.

Що краще пити після хвороби, щоб швидше видужати?

Пийте достатньо води. Втім, дотримуватися питного режиму важливо завжди, а не тільки під час і після хвороби.

Реклама

Найкорисніше для організму – пити негазовану, очищену, трохи підігріту воду.

Також вам додадуть сил домашні компоти, узвари, трав'яні чаї – це значно краще, ніж магазинні соки, солодкі напої та газована вода.

А може, мені самому попити препарати, вітаміни – адже сусідові допомогло?

Самолікування небезпечне, адже те, що допомогло вашому сусідові або колезі, у вас може викликати загострення. Навіть якщо у вас схожі симптоми, причини, з яких ви захворіли, можуть бути інші. І реакція організму теж буде інша. Не тільки медикаменти, але і вітамінні комплекси та харчові добавки має призначати фахівець. Особливо якщо ви перехворіли і хвороба позначилася на травній системі.

Не призначайте самі собі препарати, навіть вітаміни

Зверніться по консультацію до фахівця, якщо є очевидні проблеми з травленням, тобто до гастроентеролога. Не ігноруйте проблеми з кишечником, болі в шлунку або тяжкість у животі. Пам'ятайте: головна зброя проти інфекцій – це сильний організм. А вчасне звернення до лікаря економить час, кошти і допомагає уникнути ускладнень.

Нагадаємо, раніше ми писали, які сезонні вітаміни потрібні нам навесні .