Чим відрізняється таджицький плов від узбецького і як його приготувати на багатті

17 червня 2021, 14:49
Так, вони дуже схожі між собою. Але є особливості: рис для таджицького плову обов'язково замочується на кілька годин в солоній воді, а наприкінці приготування треба додати айву

Таджицький плов

Плов – одне з найдавніших смачних творів Азії. Рецептів його налічується більше сотні. І це тільки в одному Узбекистані. Про важливі деталі узбецького плову ми розповідали. Наприклад, для нього використовується жовта морква, а готують його на курдючному жирі та бавовняній олії. Тепер дізнаємося, які відмінності та особливості є у таджицького плову і як його правильно приготувати.

Узбецький плов (праворуч) готується на курдючному жирі з додаванням нуту, в таджицький обов'язково додають айву

Реклама

Особливості таджицького плову

Рис перед закладкою замочують на кілька годин у теплій підсоленій воді, це прискорює варіння. М'ясо нарізають розміром 3 на 4 см, а моркву – тонкою соломкою, так вона краще зберігає смак. Додаткові компоненти – нарізана кубиками айва і часник цілими головками. Попередньо часник потрібно очистити від лушпиння, але щоб голівка не розсипалася. На етапі приготування зірвака (основи) не додається вода. М'ясо та овочі тушкуються у власному соку.

Для таджицького плову на багатті вам знадобляться:

Реклама
  • 1 кг рису
  • 1 кг м'яса (баранини або свинини)
  • 2 кг моркви
  • 0,5 кг цибулі
  • 3 головки часнику
  • 350 г – айва
  • 1,5 склянки олії
  • сіль, мелений перець, зіра, барбарис – за смаком

Як приготувати плов на багатті

  1. Перед тим, як готувати плов, обов'язково кілька разів промийте рис – ретельно, до чистої води. Його треба замочити у солоній воді на кілька годин.
  2. Овочі почистіть і помийте. Цибулю поріжте півкільцями. Моркву – великою соломкою. Часник звільніть від верхнього шару лушпиння і зробіть надрізи в зубчиках з боків. Голівка не має розсипатися.
  3. М'ясо звільните від плівок, помийте, обсушіть і поріжте середніми шматочками.
  4. Поставте казан на багаття, добре розігрійте в ньому олію та відправте туди м'ясо. На сильному вогні обсмажте м'ясо з усіх боків 10 хвилин.
  5. Потім закиньте в казан цибулю і обсмажте разом з м'ясом ще 10 хвилин.
  6. Наступною в казан відправляється морква. Її потрібно готувати на середньому вогні хвилин 5-7, не перемішуючи, щоб вона стала м'якою.
  7. Потім додайте зіру, барбарис, сіль, перець і все перемішайте і готуйте на слабкому вогні ще 5-7 хвилин. Вода не додається. М'ясо та овочі тушкуються у власному соку.
  8. Зверху на зірвак викладіть шар рису, рівно розподіліть його, трохи посоліть і акуратно залийте водою так, щоб вона покривала рис на 2 см. Вставте часник, порізану айву і проткніть рис у декількох місцях ложкою до дна.
  9. Накрийте кришкою і готуйте плов на слабкому вогні 20 хвилин. Рис має увібрати в себе воду.
  10. Потім акуратно перемішайте готовий і ложкою зберіть рис у гірку. Знову накрийте казан і дайте плову настоятися 20 хвилин.

Як приготувати курячі крильця на мангалі за рецептом Григорія Германа – дізнаєтеся з відео.

Смачний рецепт юшки на багатті – знайдете тут.