Салат з помідорів на зиму
Мариновані помідори – не єдина заготовка, яку можна зробити з томатів на зиму. Салат з помідорів – універсальна закуска, яка підійде і до вареної картоплі, і до смаженої, і до м'ясних страв, і просто до свіжого хрусткого хлібу.
Салат із зелених помідорів на зиму
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1 кг зелених помідорів
- 0,5 кг ріпчастої цибулі
- 0,5 кг солодкого перцю
- 0,5 кг моркви
- 70 г цукру
- 50 г солі
- 0,5 склянки олії
- 50 мл оцту 6%
Спосіб приготування:
- Моркву натерти на крупній тертці, цибулю, перець і помідори довільно нарізати.
- Змішати овочі, додати до них сіль, перемішати і дати постояти 8 годин (в прохолодному місці або холодильнику).
- Потім сік злити, додати до овочів цукор, рослинну олію, перемішати і поставити на вогонь.
- Довести до кипіння і варити 30 хвилин.
- За кілька хвилин до закінчення приготування влити оцет, добре перемішати.
- Готовий салат розкласти в підготовлені банки, закатати, перевернути, накрити пледом до повного охолодження. З цієї кількості інгредієнтів виходить 2 л салату.
- Можна зберігати при кімнатній температурі.
Лечо на зиму з перцем і помідорами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 3 кг помідорів
- 10 шт. червоного болгарського перцю
- 1 склянка цукру
- 1,2 ст. л. солі
- 7-8 зубчиків часнику
- 1 ч. л. суміші мелених перців
Дивіться відео, як зробити повидло з помідорів на зиму:
Спосіб приготування:
- Помідори і перець помити, обрізати плодоніжки у помідорів і видалити насіннєві коробки у перців. Часник очистити і дрібно нарізати.
- Половину помідорів дрібно нарізати. Перець нарізати довільно.
- Підготовлені інгредієнти помістити в каструлю. Варити 10 хвилин. Після чого додати решту помідори, крупно нарізати.
- Додати сіль, цукор і мелений перець. Варити ще 30 хвилин.
- Готове гаряче лечо розлити по стерилізованим банкам і закатати. Банки перевернути і залишити до повного охолодження. Із вказаної кількості інгредієнтів вийде 7 банок по 0,5 л.
Салат з помідорів на зиму з баклажанами
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 2 кг помідорів
- 10 шт. баклажанів
- 10 шт. моркви
- 10 шт. ріпчастої цибулі
- 10 шт. болгарського перцю
- 1 стакан рослинної олії
- 1,5 склянки цукру
- 2 ст.л. солі
- 2 ст.л. оцтової есенції
Спосіб приготування:
- Помідори подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки, вилити у велику каструлю і довівши до кипіння, варити 5 хвилин.
- Потім додати баклажани, нарізані на невеликі шматочки, довести до кипіння і варити ще 5 хвилин.
- Додати моркву, нарізану на кружечки, довести до кипіння і варити 5 хвилин.
- Додати цибулю, нарізану півкільцями, довести до кипіння і варити 5 хвилин.
- Додати болгарський перець, нарізаний соломкою, довести до кипіння і варити 5 хвилин.
- Потім влити рослинну олію, оцтову есенцію, всипати цукор і сіль. Довести до кипіння, проварити наостанок ще 5 хвилин і розкласти в підготовлені банки.
- Банки закатати, перевернути і накрити пледом.
На замітку
З такої кількості інгредієнтів виходить приблизно 5 л салату. Якщо помідори сухуваті або овочі дали мало соку, то можна додати до них томатний сік або розведену томатну пасту.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом помідорів на зиму з аличею, а також писали, як зробити лечо з гірким перцем і помідорами.