З перчинкою: три гарячі страви для холодного осіннього дня

1 жовтня 2020, 15:22
Рецепти смачних і незвичайних сезонних страв

Чилі кон карне

Прянощі, що зміцнюють імунітет в холодний сезон – ідеальна основа для кулінарних експериментів. Спробуємо запропонувати провідні ролі в нашому варіанті осіннього меню імбиру, перцю чилі та часнику.

Пряний суп з нуту з часником і кінзою

Реклама

Суп-пюре з гороха нут

Із нуту роблять хумус, додають його в салати і плов. Ми радимо зробити з турецького гороху гарячий суп-пюре з пікантною заправкою.

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

Реклама
  • 2 склянки сухого нуту (турецького гороху)
  • 2 л овочевого бульйону
  • Великий пучок кінзи
  • 1 маленька головка часнику
  • 2 гострих перчика чилі
  • По 2 ч.л. насіння зіри і коріандру
  • 2 ч. л. запашного перцю горошком
  • Сік і цедра 1 лайма
  • 2 ст. л. топленого масла
  • 100 г жирної сметани
  • 100 г натурального йогурту
  • Сіль, чорний перець

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Залити горох великою кількістю холодної води на 10-12 годин. Потім воду злити, залити горох бульйоном, довести до кипіння, варити до м'якості, 1-1,5 години.
  2. Готовий нут злегка остудити, дві склянки бульйону відлити у великій сотейник, поставити на слабкий вогонь.
  3. Перелити бульйон разом з нутом в блендер, додати подрібнені стебла кінзи і частина листя, збити до однорідності.
  4. Часник подрібнити. Чилі очистити від насіння, один стручок для подачі нарізати тонкими півкільцями, другий подрібнити.
  5. Розігріти сковороду, насипати в неї зиру, коріандр і запашний перець, обсмажувати, струшуючи, на середньому вогні 3-4 хвилини.
  6. Додати масло, подрібнений чилі і часник, готувати 3 хвилини.
  7. Перекласти вміст сковорідки в сотейник з бульйоном, готувати 20 хвилин. Потім влити основну масу супу з блендера, приправити сіллю і перцем; прогріти, але не кип'ятити.
  8. Для заправки в чистий блендер покласти подрібнене листя кінзи, сік і цедру лайма, холодну сметану і йогурт, збити до однорідності. Подавати гарячий суп із холодною заправкою.

Чилі кон карне з гарбузом

Реклама

У класичному рецепті ця страва готується з м'ясного фаршу, помідорів, гострого перцю, квасолі і кукурудзи. Ми пропонуємо осінній варіант чилі кон карне – з гарбузом.

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 1 банка червоної квасолі
  • 700 г томатів у власному соку
  • 450 г яловичого фаршу
  • 300 г гарбуза
  • 1 болгарський перець
  • 4 зубчики часнику
  • 2 ст. л. тертого твердого сиру
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 ч. л. меленого перцю чилі
  • 4 пера зеленої цибулі
  • 1 ч. л. зіри
  • 1 ч. л. цукру
  • Сіль – за смаком

Дивіться відео, як прянощі впливают на здоров'я:

Спосіб приготування:

  1. Гарбуз і перець нарізати кубиками. Часник дрібно порубати.
  2. Квасолю викласти в друшляк і промити під холодною водою. Дати рідині стекти.
  3. У великій сковороді розігріти оливкову олію, додати фарш і смажити, розбиваючи грудочки лопаткою, протягом 10 хвилин.
  4. Додати до фаршу гарбуз, перець, томати, часник і квасолю. Влити трохи води.
  5. Додати спеції, цукор, сіль, довести до кипіння. Зменшити вогонь і тушкувати на повільному вогні протягом 20-25 хвилин.
  6. Зняти чилі кон карне з вогню, розкласти по тарілках, посипати тертим сиром і дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Овочеве рагу з індичкою, імбиром та чилі

Рагу з імбиром

Це яскраве рагу ідеально для осені! Блюдо виходить дуже ситним і смачним, а за рахунок імбиру і соусу з перцем чилі воно відмінно зігріває в холодні дні.

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 ст.л. рослинної олії
  • 1 цибулина
  • 600 г філе індички
  • 1 кг м'якоті гарбуза
  • 1 кг картоплі
  • 3 великих помідора
  • 4 ст.л. соусу з перцем чилі
  • 1 см кореня імбиру
  • Сіль, мелений перець

Спосіб приготування:

  1. Обсмажити цибулю на рослинній олії до м'якості. Додати нарізане кубиками м'ясо, тушкувати, поки воно рівномірно не побіліє.
  2. Додати очищену і нарізану кубиками картоплю, готувати 5-7 хвилин під кришкою.
  3. Потім додати кубики гарбуза, тушкувати до майже повної готовності.
  4. За 5 хвилин до кінця приготування додати очищені від шкірки і нарізані кубиками помідори, соус, очищений тертий імбир, сіль і перець.
  5. Дати рагу трохи настоятися перед подачею.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пряного салату з качкою і сливами, а також писали, як приготувати гарячі осінні супи.