Рецепти гарячих закусок на Новий рік 2022
Шашлички з креветок, лосося та овочів, фаршировані гриби з моцарелою, запечена картопля з беконом – це обов'язково прикрасить новорічний стіл. Познайомтеся з оригінальними рецептами гарячих закусок і обов'язково їх приготуйте. Всі наведені нижче рецепти обрані з урахуванням вимог до святкового столу Металевого Бика.
Індичі рулетики із сиром у беконі
Час приготування
- 45 хв
Інгредієнти
- 300 г – куряча грудка;
- 150 г – бекон;
- 100 г – сир.
Спосіб приготування
- Грудку розрізати уздовж тонкими шарами посолити, поперчити. Через плівку відбити з двох боків.
- Сир нарізати невеликими брусочками.
- На шматочок грудки викладаємо сир, загортаємо в рулетик і обертаємо беконом.
- Викладаємо у форму для запікання і відправляємо в розігріту до 180 градусів пічку на 25-30 хв.
Паштет із курячої печінки в печі
Час приготування
- 1 год 30 хв
Інгредієнти
- печінка куряча – 300 г;
- велике яблуко – 2 шт.;
- 1 гілочка розмарину;
- 3 яйця + 2 жовтки;
- молоко – 200 мл;
- олія рослинна – 3 ст. л.;
- портвейн або мадера – 300 мл;
- 1 лавровий лист;
- білий перець горошком – 1 ст. л.;
- цибулина – 1 шт.;
- масло вершкове – 75 г;
- сіль – 2 ч. л.;
- чорний перець за смаком.
Спосіб приготування
- Курячу печінку для паштету вимити, замочити в холодному молоці та помістити в холодильник на 8 год. Після цього шматочки печінки дістати і ретельно обсушити паперовим рушником.
- Яблука для паштету з курячої печінки вимити та вирізати серцевину. Запекти в розігрітій до 180°С печі, 10 хв. Перевірити готовність яблук і, якщо необхідно, дати їм трохи більше часу. Остудити.
- Цибулю очистити і подрібнити. Розмарин розібрати на листя. Горошини перцю розчавити. Розігріти в сотейнику олію, обсмажити цибулю, розмарин, перець і лаврове листя, 4 хв.
- Влити портвейн і готувати на сильному вогні, періодично помішуючи, 10 хв. Зняти з вогню, додати вершкове масло, перемішати до його повного розчинення. Дати охолонути.
- З яблучної шкірки вийняти м'якоть. Перекласти приготовану раніше суміш цибулі в чашу блендера, додати яблучну м'якоть і холодну курячу печінку.
- Додати яйця і жовтки. Збити в однорідну масу, потім протерти через сито. Приправити сіллю і перцем. Розкласти масу по порційних формочках, накрити і запікати в духовці 40 хв при 180°С.
Качина грудка в помаранчевому маринаді
Час приготування
- 1 год 30 хв
Інгредієнти
- філе качиної грудки – 500 г;
- апельсин – 1/2 шт.;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- сушений розмарин – 1/2 ч. л.;
- чорний перець – 1/2 ч. л.;
- сіль – 1 ч. л.
Спосіб приготування
- Зніміть цедру з помаранча, вичавіть сік. Змішайте сік із цедрою, додайте в нього оливкову олію, лимонний сік, сушений розмарин, сіль і перець – це буде наш маринад.
- Покладіть філе качиної грудки в маринад і залиште маринуватися на годину.
- Обсмажте часточки апельсину, зверху присипте цукром, щоб утворилася скоринка.
- Злегка обсмажте м'ясо на невеликій кількості олії близько 4 хв, тільки з одного боку.
- Потім викладіть м'ясо обсмаженим боком вгору в форму для запікання.
- Відправте грудки в розігріту до 200°С духовку на 10 хв.
- Прикрашаємо грудки дольками помаранча.
Шашлички з креветок, лосося і овочів
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 1 маленька, зварена в мундирі і очищена картоплина;
- 2-3 см шматочок сирого лосося;
- 1 очищена сира креветка;
- 2-3 см шматочок червоного перцю;
- 1/2 цибулини-шалот, розрізаної навпіл;
- сіль, перець;
- лимонний сік;
- оливкова олія.
Спосіб приготування:
- Дрібну картоплю відварити в шкірці, стежачи за тим, щоб він не розварився. Охолодити і очистити.
- Нарізати шматочками перець, очистити цибулю-шалот і розрізати навпіл.
- Нанизати на шпажку шматочок лосося, креветку, цибулю-шалот, картоплину й наприкінці перець. Посолити, поперчити за смаком. Змішати лимонний сік із оливковою олією і змастити шашлички силіконовим пензликом.
- Розігріти як слід тефлонову сковороду, обсмажити шашлички до готовності лосося 3-5 хвилин з обох боків і одразу подавати на стіл.
Фаршировані гриби з томатами та моцарелою
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 4 капелюшки грибів портобело;
- 8 кульок міні-моцарели, розрізаних навпіл;
- 1 чашка різнокольорових помідорів чері, розрізаних навпіл;
- 1 чашка свіжого базиліка, порваного руками;
- 4 столові ложки вершкового або оливкової олії;
- 2-3 зубчики часнику, тонко нарізаних;
- 4 столові ложки свіжої петрушки, нарізаної;
- сіль, перець;
- бальзамічний оцет – за бажанням.
Спосіб приготування:
- Розігріти піч до 180-200 ºС, підготувати всі продукти.
- Покласти масло, петрушку і часник в сотейник. Нагріти на повільному вогні, щоб масло розтопити, а часник став м'яким. Посолити і поперчити.
- Змастити капелюшки грибів часниковим маслом за допомогою кулінарного пензлика.
- Викласти гриби на деко, застелене фольгою. Наповнити капелюшки помідорами чері та моцарелою.
- Запікати близько 8-10 хвилин, доки гриби не стануть м'якими, а сир не розплавиться. Прикрасити подрібненим базиліком, за бажанням скропити бальзамічним оцтом.
Медальйони з курячого філе в печі з ананасами
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 кг курячого філе;
- 10 кілець консервованого ананаса;
- 100 мл сметани або домашнього майонезу;
- 150 г твердого сиру;
- сіль, мелений перець;
- рослинна олія;
- зелень – для прикраси.
Спосіб приготування:
- Куряче філе помийте і обсушіть. Наріжте його пластинками товщиною близько 2 см. Отбейте кухонним молотком, посоліть і поперчіть.
- Викладіть на деко формочки. Покладіть всередину шматочки відбитого філе. Змастіть м'ясо сметаною або домашнім майонезом.
- Зверху розмістіть кільця ананаса і посипте тертим сиром.
- Запікайте в розігрітій до 190°С печі близько 35 хвилин.
- Подавайте закуску гарячою разом зі свіжими овочами, прикрасивши зеленню.
Порада: Для цього оригінального рецепта вам знадобляться кулінарні кільця. Якщо у вас їх немає, зробіть зі звичайної фольги щільні смужки завдовжки 30 см і заввишки 3 см. З'єднайте їх у кільця, скріпіть і поставте на змащене олією деко.
Запечена картопля з беконом і сиром
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- 2 великі картоплини;
- 50 г вершкового масла;
- 100 г моцарели для піци;
- 4-6 смужок бекону;
- 2 ст.л. сметани;
- 2 пір'я зеленої цибулі;
- кріп – за смаком.
Спосіб приготування:
- Помийте картоплю. Зробіть у ній часті глибокі надрізи, прорізаючи поперек майже наскрізь.
- Змастіть картоплини вершковим маслом і печіть близько години на застеленій у фользі деко при 180°С.
- Наріжте сир пластинами.
- Бекон подрібніть і обсмажте на сковороді до хрусткої скоринки.
- Коли картопля буде готова, дістаньте з духовки і посипте беконом, зверху покладіть шматочки сиру і поставте знову в піч щоб сир розтанув.
- Подавайте запечену картоплю гарячим, змастивши зверху сметаною або натуральним йогуртом.
- Зверху посипте закуску свіжою зеленню.
Кульки з моцарели із сирним соусом
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- борошно пшеничне – 100 г;
- сухарі панірувальні – 150 г;
- яйця – 3 шт.;
- олія – 1 л;
- маленькі кульки моцарели – 30 шт.;
- сіль.
Для соусу:
- сир вершковий – 200 г;
- вино біле або вода – 100 мл;
- соус табаско – 4-5 крапель;
- вустерський соус – 4-5 крапель;
- соус соєвий – 3 ч. л.;
- сир чедер, тертий – 100 г.
Спосіб приготування:
- Приготуйте соус, поставивши каструльку з вершковим соусом, білим вином (або водою) на середній вогонь. Додайте табаско, соєвий соус і вустерський соус. Поступово вмішайте чеддер так, щоб він повністю розтанув.
- Щоб зробити кульки з моцарели, насипте борошно і панірувальні сухарі в окремі миски і збийте яйця в третій. Налийте олію в дрібну і широку сковороду і поставте на середній вогонь.
- Злийте рідину і обсушіть сир. Занурюйте кожну кульку спочатку в борошно, потім у збиті яйця і, нарешті, в сухарі. Потім знову в яйце і в сухарі. Уважно стежте за тим, щоб кульки були щільно вкриті крихтою з усіх боків.
- Перевірте, чи готова олія, опустивши в нього крихту: якщо навколо з'являються бульбашки і крихта спливає, отже, олія досить гаряча. Обережно за допомогою шумівки опускайте по 6-8 кульок за раз і смажте близько хвилини або до золотистої скоринки.
- Дістаньте готові кульки з олії (за допомогою тієї ж шумівки) і залиште на паперовому рушнику, щоб вбралися надлишки жиру. Посоліть перед подачею на стіл.
- Подавайте кульки з моцарели з теплим соусом.
Хрусткі кільця цибулі
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- ріпчаста цибуля – 2-3 шт.;
- борошно – 60 г;
- кукурудзяний крохмаль – 30 г;
- каєнський перець – 1/3 ч. л.;
- газована вода – 150 мл;
- панірувальні сухарі (дрібні) – 300 г;
- розчинне картопляне пюре – 2 ст. л.;
- рослинна олія для смаження – багато;
- сіль.
Для соусу:
- майонез – 50-60 г;
- кетчуп – 1-2 ст. л.;
- хрін з банки – 2 ст. л.;
- паприка – 1/2 ч. л.;
- сушений орегано – 1/2 ч. л.;
- кайенский перець – 1/3 ч. л.;
- сіль, чорний перець.
Спосіб приготування:
- Цибулю чистимо і нарізаємо великими кільцями шириною 5 мм.
- Змішуємо борошно і кукурудзяний крохмаль, додаємо сіль, каєнський перець і газовану воду. Ретельно змішуємо. Потім додаємо розчинне картопляне пюре – воно зробить суміш густішою, а кільця цибулі – щільнішми.
- Панірувальні сухарі пересипаємо в плоску миску або тарілку.
- У невеликій каструлі гріємо олію (її має бути стільки, щоб вона повністю покривало всі кільця).
- Кожне цибульне кільце за допомогою виделки занурюємо спочатку в рідку суміш, струшуємо зайве, іншою виделкою обвалюють у панірувальних сухарях і відправляємо смажитися. В процесі кільця можна перевернути. Коли вони стануть рівномірно коричневими, витягуємо й кладемо на серветку, щоб скло зайву олію.
- Для соусу змішуємо майонез, хрін, паприку, орегано, каєнський і чорний перець, додаємо кетчуп, солимо і перчимо. Коли соус став повністю однорідним, він готовий.
- Подаємо кільця цибулі разом із соусом.
Жюльєн зі свининою і печерицями
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- свинина – 200 г;
- гриби – 200 г;
- вершки 30% – 250 г;
- сир – 50 г;
- цибулина – 2 шт.;
- вершкове масло – 50 г;
- сіль, спеції за смаком.
Спосіб приготування:
- Гриби помити і нарізати соломкою.
- М'ясо нарізати тонкими смужками.
- Цибулю очистити, помити і нарізати тонкими кільцями.
- Розігріти олію на сковороді, обсмажити цибулю упродовж двох хвилин, додати до нього м'ясо і гриби, обсмажувати 20 хвилин.
- Додати в сковороду вершки і тушкувати суміш ще 10 хвилин.
- Розкласти в жароміцні формочки, посипати тертим сиром і поставити в розігріту до 180°С піч на 5 хвилин до появи рум'яної скоринки.
- Подавати жульєн гарячим, за бажанням прикрасивши зеленню.
Тут дізнаєтеся 5 прекрасних холодних закусок на Новий рік 2021.