Рататуй в духовці: рецепт з томатним соусом і прянощами

3 червня 2019, 16:05
Рататуй найзручніше готувати у великій скляній або керамічній формі

Французький рататуй в духовці. Фото: depositphotos.com

Рататуй – це французьке овочеве блюдо, яке найчастіше готують влітку. В оригінальний рецепт входили кабачки, помідори, перець, цибуля і часник. Сьогодні в рататуй обов'язково додають баклажани. Зустрічаються навіть варіанти з картоплею, цвітною капустою і м'ясом.

Дивіться відео, як приготувати в'ялені баклажани:

Реклама

Рататуй: классический рецепт

Інгредієнти:

Реклама
  • 2 середніх баклажана
  • 1-2 середніх кабачка
  • 4-5 середніх помідорів
  • сіль

Для томатного соусу:

  • 1 невелика цибулина
  • 1/2 шт. болгарського перцю
  • 2 стиглих і солодких помідора
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 2 ст.л. сухого вина
  • 2 ст.л. оливкової олії для смаження
  • сіль
  • перець

Для пряної приправи:

  • 1/4 шт. перцю чилі
  • 1/2 шт. болгарського перцю
  • 1 ст.л. петрушки
  • 1 зубчик часнику
  • 3 ст.л. оливкової олії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Рецепт приготування:

  1. Баклажани і кабачки нарізати кружальцями завтовшки 2-3 мм.
  2. Помідори нарізати кружальцями або напівкружками (залежно від розміру помідорів).
  3. Приготувати томатний соус. Цибулю очистити і дрібно нарізати. З болгарського перцю вийняти середину і нарізати маленькими кубиками.
  4. Помідори обдати окропом, зняти шкірку і дрібно нарізати.
  5. У розігрітій з оливковою олією сковороді обсмажити цибулю протягом 2 хвилин. Покласти перець і готувати ще 2-3 хвилини на середньому вогні, весь час помішуючи.
  6. Додати в сковороду м'якоть томатів і тушкувати, помішуючи, ще 5 хвилин.
  7. Додати томатну пасту, сіль, перець і довести до кипіння. Влити біле вино, довести до кипіння і вимкнути.
  8. На дно форми для запікання викласти підготовлений томатний соус. На соус вертикально укласти скибочки овочі, чергуючи: кружок помідора, кружок баклажана, кружок кабачка. Таким чином викладати овочі, поки не буде заповнена вся форма.
  9. Приготувати пряну приправу. Чилі і болгарський перець порізати дрібними кубиками. Зелень вимити, обсушити і дрібно нарізати. Часник очистити і дрібно порубати.
  10. З'єднати зелень, перець, часник, додати оливкове масло і перемішати. Зверху овочі посолити, рівномірно розподілити зверху пряну приправу і скропити оливковою олією.
  11. Накрити форму з рататуєм пергаментним папером і запікати 60 хвилин в нагрітій до 180-190 градусів духовці. Після приготування дати страві постояти 10-15 хвилин, не відкриваючи пергамент.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати запіканку з картоплі з фаршем. "Сегодня" також розповідали, як приготувати молоду картоплю на сковороді.