Птітім – це як кускус, тільки більший. У чому його особливість і як готувати

28 травня 2021, 13:51
Це геніальний винахід ізраїльтян, який замінив їм рис

Птитим - їзраїльський кускус Фото: instagram.com/morkashamir/

Історія птітіму або ізраїльського кускусу, або ізраїльського рису вкотре доводить – вигадати щось чудове можливо через відчай. Так і сталося з птітімом. Спочатку ним замінювали дефіцитний рис і північноафриканський кускус, а невдовзі ресторани інших країн вписували недешеві страви з цієї крупою в своє меню. Давайте дізнаємося, як з'явився птітім, у чому його особливість, і запишемо оригінальний рецепт.

У календарі свят травня знайдете найкращі ідеї для вдалих подарунків.

Реклама

Ізраїльський рис для голодних громадян

Саме так люди прозвали новий винахід фахівців харчової промисловості Ізраїлю. Було це на світанку становлення держави, в 50-х роках минулого століття. Їжі катастрофічно не вистачало. Улюблені всіма кускус і рис було просто нема за що купувати. Тоді прем'єр-міністр країни Давид Бен-Гуріон розпорядився – придумати новий продукт, який би замінив людям ці крупи і сподобався всім без винятку.

Сподобався. І всім без винятку!

Реклама
Фото: Крупа птитим

Адже вибору тоді у ізраїльтян не було – довелося купувати птітім. Спочатку його робили у формі зерен рису, згодом – у формі кульок. Як кускус, тільки більших. Тобто дефіцитні продукти того часу за формою і за складом навіяли ідеї для створення ексклюзивної крупи. І знадобилося зовсім небагато часу після появи птитиму, щоб народ Ізраїлю став пишатися своїм кулінарним винаходом. Ну і їсти його із задоволенням.

Особливості птитиму

  1. Його роблять з твердих сортів пшениці та води. Важливо – без будь-яких добавок.
  2. Він універсальний – його їдять просто так, готують з овочами та м'ясом, додають у салати.
  3. Птитим є в меню дитячих садків і шкіл Ізраїлю.

Птітім із індичкою – рецепт

Реклама
Фото: instagram.com/nataly_na_pp_/

Інгредієнти

  • 300 г – філе гомілки індички;
  • 200 г – птітім;
  • 300 г – печериці;
  • 25 г – вершкове масло;
  • 1 шт. – цибуля;
  • 2-3 зуб. – часник;
  • 200 г – вершки 10%;
  • 1/4 ч. л. – мускатний горіх;
  • 2 ст. л. – біле вино;
  • сіль, перець, трави – за смаком.

Спосіб приготування

  1. М'ясо і гриби нарізати невеликими шматочками і обсмажити на вершковому маслі.
  2. Додати цибулю, часник, сіль, перець і трави.
  3. Поки випаровується рідина, приготувати соус: вершки, мускатний горіх і вино з'єднати.
  4. М'ясо з грибами перекласти в форму для запікання, зверху полити соусом і відправити в духовку за 180 градусів на 20 хвилин.
  5. Подавати з відвареним птітімом.

Тут дізнаєтеся про пасту каскателі і чому вона завойовує світ.