Зрозуміти, що ви під'їдаєте і їсте зайве, можна за постійним хаотичним потягом до продуктів, а ось заплановані перекушування - корисні / Фото: Колаж: Сьогодні
Перекушування здоровою їжею потрібні людям з активним способом життя, за медичними показаннями і не тільки. Як відрізнити корисне перекушування від під'їдання, яке не має користі, – допомогла з'ясувати дієтолог Олеся Добрянська.
Чому ми під'їдаємо, навіть якщо неголодні
Часто емоційний голод або просто нудьга призводить до того, що руки тягнуться по щось смачненьке. Але для одних смачне – це цукерка, а для інших – волоський горіх або шматочок яблука.
Навіщо потрібні перекушування і кому?
Перекус може знадобитися, якщо:
- тричі їсти на день для людини недостатньо, а чотири повноцінні об'ємні тарілки – багато;
- людина багато тренується;
- людина веде дуже активний спосіб життя;
- є медичні показання, наприклад захворювання травних органів;
- ви не встигаєте до обіду чи вечері, а почуття голоду вже на "1" із "10" балів.
Перекушування потрібні дітям та літнім людям.
У чому користь перекушування і шкода під'їдання?
Дієтологічний світ акцентує на щоденному триразовому харчуванні, але не забороняє додаткові 2 несолодкі перекушування. Якщо ви худнете або проходите програму підтримання ваги, то в результаті важливе харчування протягом дня в цілому.
Чим перекушувати на роботі?
Для правильного перекушування годиться те, що зручно брати із собою, але вимагає підготовки вдома. Наприклад, нежирний йогурт, кисломолочний сир, кефір – до них можна додати фрукти чи ягоди, насіння, горіхи.
Також це може бути шматочок цільнозернового хліба, сир, 30 г горішків. Можна взяти готову страву – кілька шматочків різних сирів, запіканку, саморобне печиво.
Згодяться фрукти чи ягоди, смузі; варене яйце з ложкою квасолі; нарізані овочі та ложка хумусу чи сиру. Хороший перекус вийде із запеченого яблука, 1 столової ложки гарбузового насіння. Або зробіть салат "а-ля капрезе": помідор, моцарела, базилік, оливкова олія.
Також читайте: Чим перекусити без шкоди для здоров'я