Під'їдання чи перекушування – як зрозуміти, що ви їсте зайве

1 лютого 2022, 16:20
Постійне під'їдання печивом, цукерками та навіть здоровими продуктами призведе до набору ваги. А запланований правильний перекус – навпаки

Зрозуміти, що ви під'їдаєте і їсте зайве, можна за постійним хаотичним потягом до продуктів, а ось заплановані перекушування - корисні / Фото: Колаж: Сьогодні

Перекушування здоровою їжею потрібні людям з активним способом життя, за медичними показаннями і не тільки. Як відрізнити корисне перекушування від під'їдання, яке не має користі, – допомогла з'ясувати дієтолог Олеся Добрянська.

Олеся Добрянська / Фото: пресслужба

Реклама

Чому ми під'їдаємо, навіть якщо неголодні

Часто емоційний голод або просто нудьга призводить до того, що руки тягнуться по щось смачненьке. Але для одних смачне – це цукерка, а для інших – волоський горіх або шматочок яблука.

Під'їдання – це незаплановане, тобто спонтанне вживання їжі, часто таке відбувається не через те, що ми голодні, а компульсивно. Мета під'їдання – зовсім не бажання вгамувати фізіологічний голод, а, наприклад, заїсти стрес.

Реклама

Здоровий перекус – це невелике за обсягом і гармонійне за складом продуктів некалорійне вживання їжі, яке людина планує заздалегідь. І виникає бажання перекусити не спонтанно, а поступово, не раніше ніж через 3-4 години після основної їди.

Навіщо потрібні перекушування і кому?

Перекус може знадобитися, якщо:

  • тричі їсти на день для людини недостатньо, а чотири повноцінні об'ємні тарілки – багато;
  • людина багато тренується;
  • людина веде дуже активний спосіб життя;
  • є медичні показання, наприклад захворювання травних органів;
  • ви не встигаєте до обіду чи вечері, а почуття голоду вже на "1" із "10" балів.

Перекушування потрібні дітям та літнім людям.

Реклама

Правильно організоване перекушування не призведе до надлишку добового споживання калорій. А ось із під'їданням якраз навпаки.

Правильно організований перекушування не призведе до надлишку добового споживання калорій

Навіть якщо під'їдати здоровими продуктами, але хаотично, то таке незбалансоване харчування призведе до значного перевищення добового споживання калорій. Такі під'їдання не потрібні та не корисні.

У чому користь перекушування і шкода під'їдання?

Під'їдання руйнують нашу культуру харчування та можуть призвести до розладу харчової поведінки, оскільки систематичне під'їдання, та ще й калорійною шкідливою їжею, перебиває апетит. Як результат, людина перестає повноцінно обідати чи вечеряти.

Сплановані перекушування – нормальна складова в стратегії здорового харчування. Навіть цукровий діабет, метаболічний синдром та інсулінорезистентність не є протипоказанням для несолодких перекусів. Про стрибки інсуліну говорять тоді, коли за день людина п'є 5 разів каву чи чай із цукром або сиропами.

Два додаткові несолодкі перекуси допоможуть підтримати ваше здоров'я та травлення

Дієтологічний світ акцентує на щоденному триразовому харчуванні, але не забороняє додаткові 2 несолодкі перекушування. Якщо ви худнете або проходите програму підтримання ваги, то в результаті важливе харчування протягом дня в цілому.

Чим перекушувати на роботі?

Для правильного перекушування годиться те, що зручно брати із собою, але вимагає підготовки вдома. Наприклад, нежирний йогурт, кисломолочний сир, кефір – до них можна додати фрукти чи ягоди, насіння, горіхи.

Також це може бути шматочок цільнозернового хліба, сир, 30 г горішків. Можна взяти готову страву – кілька шматочків різних сирів, запіканку, саморобне печиво.

Заздалегідь підготовлені овочі та фрукти, цільнозерновий хліб, сир, горішки – приклади правильних перекусів

Згодяться фрукти чи ягоди, смузі; варене яйце з ложкою квасолі; нарізані овочі та ложка хумусу чи сиру. Хороший перекус вийде із запеченого яблука, 1 столової ложки гарбузового насіння. Або зробіть салат "а-ля капрезе": помідор, моцарела, базилік, оливкова олія.

Також читайте: Чим перекусити без шкоди для здоров'я