Чи можна пити глінтвейн: користь і шкода напою для здоров'я

11 січня 2019, 16:55
Лікарі рекомендують пити теплий глінтвейн на морозі потроху – гаряче вино швидко потрапляє в кров і може як слід вдарити в голову

За вікном – морози, а в стаканах – ароматне тепло. Глінтвейн стає надзвичайно популярним напоєм серед зими. За чашку гарячого червоного вина з прянощами готові платити до 100 гривень. Але чи є у цього напою користь для здоров'я?

Баночки з прянощами і фігурно нарізані фрукти. Киянка Наталя Донська готує свій ексклюзивний глінтвейн з прянощами.

Реклама

"Бадьян – неймовірно ароматний! Звичайно, не всі його люблять: це досить специфічна пряність. А без гвоздики глінтвейн я в принципі не уявляю", – говорить дівчина, додаючи в каструльку ще дрібку кардамону, ложечку коріандру, трохи кориці і навіть гілочку барбарису.

Наталя прикрашає глінтвейн майстерно вирізаними фруктами – апельсинами, яблуками, імбиром. Смак напою залежить від вина, каже дівчина, і чим дорожче воно – тим смачніше.

На вуличних лотках з класичним глінтвейном змагаються екзотичні. У морозні дні на них чимало заробляють.

Реклама

"Маленький стаканчик класичного глінтвейну об'ємом 250 мл коштує 60 гривень, а великий – 350 мл – коштує 75 гривень. Це имбирно-обліпиховий на білому вині, гранатовий на червоному вині, мандариновий і малиновий на червоному вині", – каже продавець глінтвейну Мирослава.

У цьому котлі поміщається 12 літрів напою. Продавці кажуть, за день відвідувачі різдвяного ярмарку випивають до трьох таких, їх ціни не лякають.

Крім того, українці хочуть не тільки погрітися, а й наїстися. Дієтологи стверджують: в мороз люди рідше відмовляються від солодощів, ніж в спеку. Разом з гарячим напоєм з прилавків розлітаються пончики, шоколадки та інші висококалорійні продукти. Тому фахівці з харчування такого захоплення "зимовим супом" не поділяють.

Реклама

"При всіх плюсах глінтвейну (ми знаємо, що там багато вітамінів за рахунок цитрусових), це все одно алкоголь. Алкоголь залишається алкоголем, і при передозуванні можна точно також досягти алкогольного сп'яніння та інтоксикації, як і від інших напоїв", – говорить Олександр Кущ, лікар-дієтолог.

Це небезпечно для здоров'я ще й тому, що глінтвейн вживають гарячим, а значить, засвоюється алкоголь вдвічі швидше. Тому лікарі радять не перевищувати заходи – пити не більше склянки в день. А зігріватися – чаєм або кавою.

Нагадаємо, раніше "Сегодня" писав, як приготувати італійський лікер лімончелло. Ми також ділилися класичним рецептом грогу.