Яким повинен бути святковий стіл на Пасху 2019
Православна Пасха-2020 настане 19 квітня, і багатьох українців вже цікавить питання, що має бути на пасхальному столі . У традиційному варіанті це паски, крашанки, сирні паски, буженина, домашня ковбаса і холодець.
Ми вирішили скласти легке весняне меню з простих у виконанні, але оригінальних і смачних страв.
М'ясний рулет "Веллінгтон-фарш" від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Стебло селери – 1 шт.
- Картопля – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Печериці або гриби портобелло – 2 великих шт.
- Розмарин свіжий – 4 гілочки
- Заморожений горошок – 1 велика жменю
- Яйце велике – 1 шт.
- Яловичий фарш – 500 г
- Готове листкове тісто – 500 г
- Оливкова олія
- Борошно для посипання
- Сіль, мелений перець – за смаком
Дивіться відео, як приготувати пасхального баранчика за рецептом Григорія Германа:
Спосіб приготування:
- Листкове тісто необхідно розморозити. Овочі очистіть.
- Цибулю, моркву, селеру і картоплю наріжте кубиками розміром 1 см.
- Подрібніть часник. У грибів відріжте кінчики ніжок, а гриби наріжте так само, як і овочі.
- Налийте у велику сковороду 2 ст. л. оливкового масла, поставте на середній вогонь і всипте нарізані овочі і гриби.
- Обірвіть листя розмарину, дрібно їх порубайте і додайте до овочів. Смажте, помішуючи, 8 хвилин. Всипте горошок і готуйте ще 1 хвилину.
- Перекладіть овочеву суміш у велику миску і дайте їй повністю охолонути.
- Розбийте яйце в чашку і збийте його виделкою.
- Викладіть в миску з овочами фарш, додайте половину збитого яйця, приправити сіллю і перцем і ретельно перемішайте.
- Стіл присипте борошном і розкачайте листкове тісто в прямокутник розміром 45 на 65 см. При необхідності пріпилівайте тісто борошном, щоб воно не прилипало до качалки.
- Розмістіть тісто довгою стороною до себе і вздовж цього краю викладіть начинку, трохи відступаючи від краю. Надайте начинці форму довгої рівною ковбаски. Змастіть краї тіста частиною залишків яйця.
- Загорніть начинку в тісто так, щоб вона була повністю закрита, і щільно стисніть краї. Посипте деко борошном або змастіть маслом і перекладіть на нього рулет. Змастіть рулет зверху і з боків залишками яйця.
- Печіть рулет протягом 1 години в розігрітій до 180 ° С духовці.
- Готовий рулет перекладіть на стіл і наріжте на порції. Подавайте його з овочами, картопляним пюре або свіжим салатом.
Запечена індичка під гірчично-медовою глазур'ю
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 1 кг філе індички
- 200 г вершкового сиру
- 1 стакан води
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. л. гострої гірчиці
- 100 г меду
- 2 ст. л. оливкового масла
- 1 ч. л. паприки
- 1 ч. л. цукру
- 1 ст. л. солі
Спосіб приготування:
- Розчиніть у воді сіль і цукор. Покладіть в розчин промите філе індички, зверху поставте вантаж (наприклад, банку з водою) і приберіть в холодильник на 2 години.
- Приготуйте глазур. З'єднайте в мисці подрібнений часник, оливкова олія, гірчицю, мед і паприку. Добре перемішайте.
- Філе індички дістаньте з розсолу і промокніть паперовим рушником. Зробіть в ньому глибокий поздовжній розріз і перекладіть у форму, застелену фольгою. Розріз повинен бути зверху.
- Наповніть м'ясо вершковим сиром, добре з'єднайте краї (при необхідності скріпіть зубочистками). Змастіть глазур'ю за допомогою кулінарного пензлика і щільно загорніть у фольгу. Поставте маринуватися в холодильник на 2 години.
- Потім перемістіть м'ясо в духовку, розігріту до 200 ° С, і запікайте 1 годину 45 хвилин. Через деякий час, розгорніть фольгу і запікайте ще 15 хвилин до рум'яної скоринки. Після дістаньте буженину з духовки і дайте їй повністю охолонути. Подавайте з овочевим салатом.
Салат "Нісуаз" за рецептом Джулії Чайлд
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- Салат Айсберг – 1 шт.
- Тунець консервований – 2 банки
- Картопля – 500 г
- Квасоля стручкова – 200 г
- Лук червоний – 1 шт.
- Яйця – 3 шт.
- Томати черрі або звичайні – 100 г
- Маслини – 90 г
- Оливкова олія – 8 ст.л.
- Винний оцет (або білий бальзамічний) – 2 ст.л.
- Гірчиця – 1 ч.л.
- Анчоуси – 12 шт.
- Каперси – 1 ч.л.
- Часник – 2 зубчики
- Розмарин – 1 гілочка
- Чебрець – 10 гілочок
Спосіб приготування:
- Чистимо, миємо й варимо картоплю до готовності, зливаємо воду і даємо картоплі злегка охолонути. Ріжемо середнім кубиком.
- Квасолю відправляємо в окріп на пару хвилин. Якщо квасоля свіжа, а не морожена, то добре промиваємо її, відсікаємо краю і розрізаємо стручки навпіл.
- Яйця відварюємо до готовності, охолоджуємо, очищаємо і ріжемо на чотири частини.
- Томати черрі розрізаємо навпіл.
- Червону цибулю шаткуємо тонкою соломкою.
- Салат Айсберг обмиваємо і розриваємо на великі шматки.
- Для соусу змішуємо третину маслин з анчоусами, каперсами, винним оцтом, гірчицею, часником, пряними травами і оливковою олією, пробиваємо суміш блендером.
- Половину соусу перемішуємо картоплею і квасолею, іншу половину – з салатним листям.
- На дно тарілки викладаємо салат, зверху картоплю з квасолею, на вершині – тунець. Розподіляємо яйця, томати, маслини і червону цибулю так, як більше подобається.
Трубочки- "морквини" з курячим салатом
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
Для трубочок:
- 500 г листкового тіста
- 50 мл морквяного соку
- 1 ст.л. рослинної олії
- 1 ч.л. томатної пасти
Для начинки:
- 400 г курячого філе
- 2 яйця
- 2 свіжі огірки
- 60 г майонезу або сметани
- Кріп
- Петрушка
- Сіль
Спосіб приготування:
- Листкове тісто розморозити і розкачати на присипаній борошном поверхні. Нарізати його смужками товщиною 2 см.
- Намотати тісто на спеціальні металеві конуси для випічки трубочок. Якщо у вас їх немає, зробити конуси з щільного картону, скріпивши краї степлером.
- Деко застелити папером для випічки і змастити олією. Трубочки з тіста покрити морквяним соком, змішаним з томатною пастою. Замість морквяного соку можна використовувати помаранчевий харчовий барвник, розведений у воді.
- Викласти трубочки на деко і випікати при 180 °С протягом 20 хвилин.
- Приготувати начинку. Попередньо відварене або запечене куряче філе нарізати кубиками. Подрібнити огірки і варені яйця. Кріп дрібно порубати. Змішати всі інгредієнти і заправити майонезом або сметаною, посолити.
- Наповнити салатом остиглі морквяні трубочки. Увіткнути в начинку гілочки петрушки. Готово!
Великодній террін з овочів
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 8 яєць
- 300 г замороженого горошку
- 4 моркви
- 1 стебло цибулі-порею
- 100 г тостового хліба
- 250 мл молока
- 60 г тертого пармезану
- Щіпка мускатного горіха
- Сіль, чорний мелений перець
- 4 ст.л. оливкового масла
Спосіб приготування:
- Відварити 4-5 яєць круто, остудити і почистити.
- Картоплю і моркву нарізати кубиками, відварити в киплячій підсоленій воді протягом 15 хвилин. Відкинути на друшляк.
- Бланшувати горошок в киплячій воді 5 хвилин, злити рідину і облити холодною водою.
- Хліб замочити в молоці.
- Порей добре помити і нарізати світлу частину кружечками.
- Розігріти в сковороді оливкове масло і пасерувати цибулю на слабкому вогні 3-4 хвилини.
- Додати картоплю, моркву, горошок і готувати ще 4-5 хвилин. Остудити.
- З'єднати добре віджатий хліб, пармезан, мускатний горіх, сіль, перець і сирі яйця, що залишилися. Додати овочі і добре перемішати.
- Половину маси викласти у форму для кексу, застелену пергаментом. Посередині викласти в одну лінію яйця, зварені круто.
- Зверху розподілити другу половину овочевої маси і поставити в розігріту до 180 °С духовку на 40-45 хвилин.
- Готовий террін остудити і розрізати на порційні шматки.
Фаршировані яйця з редискою і огірками
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Яйця – 6 шт.
- Майонез – 1/4 склянки
- Гірчиця – 1 ч.л.
- Білий винний оцет – 3/4 ч.л.
- Сіль, перець – за смаком
- Мелена паприка – за смаком
- Редис – 1-2 шт.
- Свіжий огірок 1/2 шт.
- Консервований або бланширує зелений горошок – для прикраси
- Кресс-салат – для прикраси
Спосіб приготування:
- Яйця відварити круто, остудити і почистити.
- Розрізати яйця дві частини, зрізавши верхівку, і вийняти жовтки.
- Розім'яти жовтки виделкою, додати майонез, гірчицю і оцет, дрібно нарізаний редис і добре перемішати. Посолити і поперчити за бажанням.
- Викласти трохи суміші в кожну половинку яйця. Прикрасити подрібненими огірками і редискою, відвареним або консервованим зеленим горошком і гілочкою крес-салату.
Морквяний торт на Великдень
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 120 г моркви
- 80 г борошна
- 100 г вершкового масла
- 2 яйця + 1 жовток
- 80 г мигдалю
- 125 г цукру
- Кориця
- Розпушувач
- Сіль
Для глазурі і прикраси:
- 1 білок
- Цукрова пудра
- Марципанові морквини
- Рубані несолоні фісташки
Спосіб приготування:
- Вершкове масло збити з цукром. Додати яйця і жовток. Ще раз добре збити.
- Всипати борошно, розпушувач, корицю і сіль.
- Моркву очистити, подрібнити в блендері або натерти на дрібній тертці.
- Мигдаль змолоти в блендері.
- Вмішати в тісто моркву і мелений мигдаль. Викласти в змащену вершковим маслом форму і випікати при 170 ºС близько 45 хвилин. Дати охолонути.
- Для глазурі змішати білок з великою кількістю цукрової пудри до отримання густої пасти. Нанести глазур на пиріг.
- Прикрасити марципановими морквинами і фісташками.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смачні салати на Великдень . "Сьогодні" також розповідали, як приготувати домашню ковбасу .