Меню на Великдень-2020: кращі рецепти святкових страв

1 квітня 2020, 11:18
Рецепти страв для пасхального столу-2020

Яким повинен бути святковий стіл на Пасху 2019

Православна Пасха-2020 настане 19 квітня, і багатьох українців вже цікавить питання, що має бути на пасхальному столі . У традиційному варіанті це паски, крашанки, сирні паски, буженина, домашня ковбаса і холодець.

Читайте також:

Реклама

Ми вирішили скласти легке весняне меню з простих у виконанні, але оригінальних і смачних страв.

М'ясний рулет "Веллінгтон-фарш" від Джеймі Олівера

Час приготування:

Реклама
  • 2 години

Інгредієнти:

  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Печериці або гриби портобелло – 2 великих шт.
  • Розмарин свіжий – 4 гілочки
  • Заморожений горошок – 1 велика жменю
  • Яйце велике – 1 шт.
  • Яловичий фарш – 500 г
  • Готове листкове тісто – 500 г
  • Оливкова олія
  • Борошно для посипання
  • Сіль, мелений перець – за смаком

Дивіться відео, як приготувати пасхального баранчика за рецептом Григорія Германа:

Реклама

Спосіб приготування:

  1. Листкове тісто необхідно розморозити. Овочі очистіть.
  2. Цибулю, моркву, селеру і картоплю наріжте кубиками розміром 1 см.
  3. Подрібніть часник. У грибів відріжте кінчики ніжок, а гриби наріжте так само, як і овочі.
  4. Налийте у велику сковороду 2 ст. л. оливкового масла, поставте на середній вогонь і всипте нарізані овочі і гриби.
  5. Обірвіть листя розмарину, дрібно їх порубайте і додайте до овочів. Смажте, помішуючи, 8 хвилин. Всипте горошок і готуйте ще 1 хвилину.
  6. Перекладіть овочеву суміш у велику миску і дайте їй повністю охолонути.
  7. Розбийте яйце в чашку і збийте його виделкою.
  8. Викладіть в миску з овочами фарш, додайте половину збитого яйця, приправити сіллю і перцем і ретельно перемішайте.
  9. Стіл присипте борошном і розкачайте листкове тісто в прямокутник розміром 45 на 65 см. При необхідності пріпилівайте тісто борошном, щоб воно не прилипало до качалки.
  10. Розмістіть тісто довгою стороною до себе і вздовж цього краю викладіть начинку, трохи відступаючи від краю. Надайте начинці форму довгої рівною ковбаски. Змастіть краї тіста частиною залишків яйця.
  11. Загорніть начинку в тісто так, щоб вона була повністю закрита, і щільно стисніть краї. Посипте деко борошном або змастіть маслом і перекладіть на нього рулет. Змастіть рулет зверху і з боків залишками яйця.
  12. Печіть рулет протягом 1 години в розігрітій до 180 ° С духовці.
  13. Готовий рулет перекладіть на стіл і наріжте на порції. Подавайте його з овочами, картопляним пюре або свіжим салатом.

Запечена індичка під гірчично-медовою глазур'ю

Запечена індичка в духовці

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 1 кг філе індички
  • 200 г вершкового сиру
  • 1 стакан води
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. гострої гірчиці
  • 100 г меду
  • 2 ст. л. оливкового масла
  • 1 ч. л. паприки
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ст. л. солі

Спосіб приготування:

  1. Розчиніть у воді сіль і цукор. Покладіть в розчин промите філе індички, зверху поставте вантаж (наприклад, банку з водою) і приберіть в холодильник на 2 години.
  2. Приготуйте глазур. З'єднайте в мисці подрібнений часник, оливкова олія, гірчицю, мед і паприку. Добре перемішайте.
  3. Філе індички дістаньте з розсолу і промокніть паперовим рушником. Зробіть в ньому глибокий поздовжній розріз і перекладіть у форму, застелену фольгою. Розріз повинен бути зверху.
  4. Наповніть м'ясо вершковим сиром, добре з'єднайте краї (при необхідності скріпіть зубочистками). Змастіть глазур'ю за допомогою кулінарного пензлика і щільно загорніть у фольгу. Поставте маринуватися в холодильник на 2 години.
  5. Потім перемістіть м'ясо в духовку, розігріту до 200 ° С, і запікайте 1 годину 45 хвилин. Через деякий час, розгорніть фольгу і запікайте ще 15 хвилин до рум'яної скоринки. Після дістаньте буженину з духовки і дайте їй повністю охолонути. Подавайте з овочевим салатом.

Салат "Нісуаз" за рецептом Джулії Чайлд

Салат "Нісуаз"

Час приготування:

  • 1 годину

Інгредієнти:

  • Салат Айсберг – 1 шт.
  • Тунець консервований – 2 банки
  • Картопля – 500 г
  • Квасоля стручкова – 200 г
  • Лук червоний – 1 шт.
  • Яйця – 3 шт.
  • Томати черрі або звичайні – 100 г
  • Маслини – 90 г
  • Оливкова олія – 8 ст.л.
  • Винний оцет (або білий бальзамічний) – 2 ст.л.
  • Гірчиця – 1 ч.л.
  • Анчоуси – 12 шт.
  • Каперси – 1 ч.л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Розмарин – 1 гілочка
  • Чебрець – 10 гілочок

Спосіб приготування:

  1. Чистимо, миємо й варимо картоплю до готовності, зливаємо воду і даємо картоплі злегка охолонути. Ріжемо середнім кубиком.
  2. Квасолю відправляємо в окріп на пару хвилин. Якщо квасоля свіжа, а не морожена, то добре промиваємо її, відсікаємо краю і розрізаємо стручки навпіл.
  3. Яйця відварюємо до готовності, охолоджуємо, очищаємо і ріжемо на чотири частини.
  4. Томати черрі розрізаємо навпіл.
  5. Червону цибулю шаткуємо тонкою соломкою.
  6. Салат Айсберг обмиваємо і розриваємо на великі шматки.
  7. Для соусу змішуємо третину маслин з анчоусами, каперсами, винним оцтом, гірчицею, часником, пряними травами і оливковою олією, пробиваємо суміш блендером.
  8. Половину соусу перемішуємо картоплею і квасолею, іншу половину – з салатним листям.
  9. На дно тарілки викладаємо салат, зверху картоплю з квасолею, на вершині – тунець. Розподіляємо яйця, томати, маслини і червону цибулю так, як більше подобається.

Трубочки- "морквини" з курячим салатом

Морковні трубочки

Час приготування:

  • 1 годину

Інгредієнти:

Для трубочок:

  • 500 г листкового тіста
  • 50 мл морквяного соку
  • 1 ст.л. рослинної олії
  • 1 ч.л. томатної пасти

Для начинки:

  • 400 г курячого філе
  • 2 яйця
  • 2 свіжі огірки
  • 60 г майонезу або сметани
  • Кріп
  • Петрушка
  • Сіль

Спосіб приготування:

  1. Листкове тісто розморозити і розкачати на присипаній борошном поверхні. Нарізати його смужками товщиною 2 см.
  2. Намотати тісто на спеціальні металеві конуси для випічки трубочок. Якщо у вас їх немає, зробити конуси з щільного картону, скріпивши краї степлером.
  3. Деко застелити папером для випічки і змастити олією. Трубочки з тіста покрити морквяним соком, змішаним з томатною пастою. Замість морквяного соку можна використовувати помаранчевий харчовий барвник, розведений у воді.
  4. Викласти трубочки на деко і випікати при 180 °С протягом 20 хвилин.
  5. Приготувати начинку. Попередньо відварене або запечене куряче філе нарізати кубиками. Подрібнити огірки і варені яйця. Кріп дрібно порубати. Змішати всі інгредієнти і заправити майонезом або сметаною, посолити.
  6. Наповнити салатом остиглі морквяні трубочки. Увіткнути в начинку гілочки петрушки. Готово!

Великодній террін з овочів

Пасхальна закуска

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 8 яєць
  • 300 г замороженого горошку
  • 4 моркви
  • 1 стебло цибулі-порею
  • 100 г тостового хліба
  • 250 мл молока
  • 60 г тертого пармезану
  • Щіпка мускатного горіха
  • Сіль, чорний мелений перець
  • 4 ст.л. оливкового масла

Спосіб приготування:

  1. Відварити 4-5 яєць круто, остудити і почистити.
  2. Картоплю і моркву нарізати кубиками, відварити в киплячій підсоленій воді протягом 15 хвилин. Відкинути на друшляк.
  3. Бланшувати горошок в киплячій воді 5 хвилин, злити рідину і облити холодною водою.
  4. Хліб замочити в молоці.
  5. Порей добре помити і нарізати світлу частину кружечками.
  6. Розігріти в сковороді оливкове масло і пасерувати цибулю на слабкому вогні 3-4 хвилини.
  7. Додати картоплю, моркву, горошок і готувати ще 4-5 хвилин. Остудити.
  8. З'єднати добре віджатий хліб, пармезан, мускатний горіх, сіль, перець і сирі яйця, що залишилися. Додати овочі і добре перемішати.
  9. Половину маси викласти у форму для кексу, застелену пергаментом. Посередині викласти в одну лінію яйця, зварені круто.
  10. Зверху розподілити другу половину овочевої маси і поставити в розігріту до 180 °С духовку на 40-45 хвилин.
  11. Готовий террін остудити і розрізати на порційні шматки.

Фаршировані яйця з редискою і огірками

Фаршировані яйця на Пасху

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Яйця – 6 шт.
  • Майонез – 1/4 склянки
  • Гірчиця – 1 ч.л.
  • Білий винний оцет – 3/4 ч.л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Мелена паприка – за смаком
  • Редис – 1-2 шт.
  • Свіжий огірок 1/2 шт.
  • Консервований або бланширує зелений горошок – для прикраси
  • Кресс-салат – для прикраси

Спосіб приготування:

  1. Яйця відварити круто, остудити і почистити.
  2. Розрізати яйця дві частини, зрізавши верхівку, і вийняти жовтки.
  3. Розім'яти жовтки виделкою, додати майонез, гірчицю і оцет, дрібно нарізаний редис і добре перемішати. Посолити і поперчити за бажанням.
  4. Викласти трохи суміші в кожну половинку яйця. Прикрасити подрібненими огірками і редискою, відвареним або консервованим зеленим горошком і гілочкою крес-салату.

Морквяний торт на Великдень

Морквяний торт

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

  • 120 г моркви
  • 80 г борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 2 яйця + 1 жовток
  • 80 г мигдалю
  • 125 г цукру
  • Кориця
  • Розпушувач
  • Сіль

Для глазурі і прикраси:

  • 1 білок
  • Цукрова пудра
  • Марципанові морквини
  • Рубані несолоні фісташки

Спосіб приготування:

  1. Вершкове масло збити з цукром. Додати яйця і жовток. Ще раз добре збити.
  2. Всипати борошно, розпушувач, корицю і сіль.
  3. Моркву очистити, подрібнити в блендері або натерти на дрібній тертці.
  4. Мигдаль змолоти в блендері.
  5. Вмішати в тісто моркву і мелений мигдаль. Викласти в змащену вершковим маслом форму і випікати при 170 ºС близько 45 хвилин. Дати охолонути.
  6. Для глазурі змішати білок з великою кількістю цукрової пудри до отримання густої пасти. Нанести глазур на пиріг.
  7. Прикрасити марципановими морквинами і фісташками.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смачні салати на Великдень . "Сьогодні" також розповідали, як приготувати домашню ковбасу .