Мариновані помідори на зиму: кращі рецепти домашніх заготовок

11 серпня 2020, 16:15
Готуємо смачні домашні заготовки з помідорів на зиму

Гостро-солодкі помідори

Маринування – найпопулярніший спосіб заготовки помідорів на зиму. Наші рецепти маринованих помідорів обов'язково припадуть вам до душі. Всі вони досить прості в приготуванні, тому не заберуть багато часу і сил.

Головний секрет смачних заготовок – вибрати по-справжньому солодкі і стиглі плоди. Якщо ви хочете заготовити томати цілком, беріть щільні помідори, наприклад, сорту "Сливка". А якщо збираєтеся робити томатний сік або соус, купіть помідори з м'ясистою і соковитою м'якоттю.

Реклама

Помідори на зиму мариновані

Помідори на зиму

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

Реклама
  • 700-750 г помідорів сорту "Сливка"
  • 3 солодких перці
  • 3 гілочки кінзи або петрушки
  • 6 гілочок кропу
  • 2 ч. л. солі
  • 2 ст.л. цукру
  • 15 горошин чорного перцю
  • 1 ч. л. оцтової кислоти
  • 3 лаврові листки

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. У стерилізовані банки покласти лавровий лист, гілочки кінзи і кропу, горошини перцю. Потім додати очищений від насіння і крупно порізаний солодкий перець, помідори щільно вкласти в банки.
  2. Залити окропом. Дати постояти 15 хвилин.
  3. Злити і знову залити свіжим окропом. Дати постояти 15 хвилин.
  4. У каструлю налити 900 мл води, додати цукор і сіль. Дати закипіти, додати оцтову кислоту (1 чайну ложку).
  5. Залити маринад в банки з помідорами і перцем.
  6. Закрити кришки. Банки з маринованими помідорами перевернути і вкрити чимось теплим, залишити до повного охолодження.

Помідори на зиму з часником

Помідори на зиму з часником

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1,5 кг помідорів
  • 1 кг цибулі
  • 100 г петрушки
  • 6 зубчиків часнику

Дивіться відео, як зробити композицію з помідорів і пряних трав:

Для маринаду:

  • 1 ст.л. оцту
  • 1 ст.л. крупної солі
  • 3 ст.л. цукру
  • 1 ст.л. оцту
  • 1 ст.л. соняшникової олії

Спосіб приготування:

  1. Помідори помити і обсушити, вирізати плодоніжки.
  2. Взяти три стерилізовані банки по 600-700 мл.
  3. Якщо помідори не дуже великі – розрізати на часточки, великі екземпляри можна порізати кружальцями.
  4. Дрібно нарізати часник і покласти на дно банки. Можна додати листочок лаврового листа і 5-6 горошин чорного перцю.
  5. Цибулю почистити, помити і нарізати кружечками. Викласти шар цибулі на часник.
  6. Потім невеликий шар зелені петрушки і шар помідорів.
  7. Далі викласти шарами цибулю, петрушку і помідори. У банку ввійде 3-4 шари томатів.
  8. Закип'ятити літр води, цукор і сіль.
  9. Залити цю суміш в банку, зверху на маринад налити ложку соняшникової олії. Стерилізувати 15-20 хвилин.
  10. Зняти банки з вогню, залити ложку оцту 9% в кожну банку і закатати. Для додаткової стерилізації можна укутати банки в ковдру ще на вісім годин.

На замітку

Для цієї заготовки не потрібні цілі помідори, можна використовувати трохи пом'яті і великі.

Помідори на зиму без оцту

Салат на зиму з помідорів та аличі

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 1,3 кг дрібних помідорів
  • 350 г жовтої аличі
  • 1 перець солодкий
  • Зелень кропу і селери
  • 4-5 листів смородини
  • 4-5 листів вишні
  • 2 листи хрону

Для заливки:

  • 1,5 л води
  • 50 г солі
  • 70 г цукру
  • 4 лаврові листки
  • 5 горошин запашного перцю

Спосіб приготування:

  1. Відберіть щільні невеликі помідори. Покладіть їх в стерилізовані банки, перекладаючи гілочками петрушки, селери, листям смородини і вишні.
  2. Залийте помідори в банці окропом. Через 5-10 хвилин злийте цю воду в каструлю, а банку прикрийте обшпареною кришкою.
  3. Воду в каструлі знову закип'ятіть, додайте в неї сіль, цукор, лавровий лист і перець, опустіть туди ж миту аличу, проваріть ще 5 хвилин і наповніть гарячою заливкою банку.
  4. Стерилізуйте банку 5 хвилин, закатати, переверніть, закутайте.

Корисна порада

Аличу можна замінити ягодами винограду або агрусу.

Гостро-солодкі помідори на зиму

Помідори на зиму

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 1 кг невеликих помідорів
  • 4 ст. л. цукру
  • 2 ч. л. солі
  • 5-6 зубчиків часнику
  • 5 горошин чорного перцю
  • 0,75 ч. л. лимонної кислоти
  • Вода для розсолу і кип'ятіння

Спосіб приготування:

  1. Помідори акуратно звільнити від плодоніжок, ретельно вимити і висушити. Щільно укласти в простерилізовану банку і залити окропом. Залишити на 10 хвилин остигати.
  2. Приготувати маринад. Закип'ятити воду, додати сіль, цукор, перець, часник і перемішати. Кип'ятити маринад 10 хвилин.
  3. З банки з помідорами злити воду, що остигла. Помідори залити киплячим маринадом зі спеціями і прянощами. Додати лимонну кислоту. Накрити банку стерилізованою кришкою і закатати ключем для консервації.
  4. Банку перевернути. Щільно накрити теплою ковдрою і залишити до повного охолодження.

Помідори на зиму у власному соку

Помідори у власному соку на зиму

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1,5 кг цілих помідорів
  • 3 кг дуже стиглих помідорів для соку
  • 1 ст.л. солі
  • 2 ст.л. цукру

Спосіб приготування:

  1. Цілі помідори з щільною м'якоттю залити окропом і залишити на 2-3 хвилини. Потім зняти з томатів шкірку і перекласти їх в стерилізовані банки.
  2. Переспілі помідори пропустити через соковижималку. Одержаний сік перелити в каструлю.
  3. Дати йому прокипіти близько 7 хвилин, весь час знімаючи піну з поверхні.
  4. У киплячий томатний сік додати цукор і сіль, перемішати, щоб вони розчинилися.
  5. Залити очищені помідори гарячим соком і закрити кришками.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами огірків на зиму, а також писали, як зробити заготовки з баклажанів.