Кому потрібно їсти ожину: користь і шкода ягоди

11 серпня 2021, 17:50
Ожина багата вітамінами, але об'їдатися ягодою, особливо на голодний шлунок, не варто. Як корисніше їсти ожину і що з неї приготувати – в матеріалі

Ожину потрібно їсти не натщесерце, ця ягода дуже корисна

Сезон ожини починається в середині літа: зараз вона заполонила ринки і супермаркети. Цими ягодами можна насолоджуватися цілий рік, якщо заготовити їх на зиму. У сезон, коли ягода доступна, головне не переїдати ожини: чим корисна ця ягода, скільки її їсти і кому, що приготувати з ожини – розповіли наші експерти.

А ми зібрали для вас 10 лайфхаків, як провести серпень весело і з користю.

Реклама

Чим корисна ожина для здоров'я

Ожина, як чорниця і журавлина, багата антиоксидантами, які захищають організм від раку. Вона допомагає зміцнити нервову систему, протистояти стресам. Ягода насичена мінеральними речовинами, в ній є мідь, марганець, магній, калій, кальцій. Регулярне вживання ягід ожини підвищує імунітет.

Ожину можна їсти в сирому вигляді, якщо немає проблем зі шлунком і алергії

В ожині вітамінів групи Р міститься значно більше, ніж в малині. Вона багата не тільки дуже важливими для організму людини пектиновими речовинами і біофлавоноїдами, а й органічними кислотами – лимонною, винною, саліциловою, яблучною.

Реклама

Крім вітамінів групи Р, ожина містить вітаміни А, В1, В2, Е, С і РР, а також залізо і дубильні речовини. Ожина малокалорійна: в 100 грамах ягід міститься всього 43 ккал.

Кому не можна ожину і як правильно їсти ягоду

Ягода не має спеціальних протипоказань, однак у деяких людей вживання ожини викликає алергічну реакцію. Симптоми можуть з'явитися як через кілька хвилин, так і через кілька діб після прийому, і виражаються в нудоті, висипу, набряку слизових. Також в сезон, коли ожина та інші ягоди більш доступна, легко послабити роботу травних органів, якщо переїсти сирих ягід.

Читайте також:

Реклама

Лікар тибетської медицини, консультант зі здорового харчування Олена Бєляєване рекомендує їсти ожину, як і будь-які інші ягоди, натщесерце. Особливо якщо є проблеми зі шлунком та іншими органами травлення. Краще ягоди обробляти термічно, перед тим, як їсти. Якщо немає проблем зі здоров'ям, то можна їсти ожину в сирому вигляді, краще в середині дня (можна на полуденок).

Лікар-дієтолог Олександр Кущ зазначає користь сирих ягід, ожини зокрема: їх варто їсти в такому вигляді, щоб корисні вітаміни не руйнувалися. У день рекомендується з'їдати не більше 400 грам ягід, вживати ожину (і будь-які ягоди) слід порціями.

А що можна приготувати з ожини?

Ожина відрізняється солодким, дещо пряним смаком, коли ягода стигла. З неї роблять десерти, напої, компоти, варення і вино. До того ж, її можна заморозити, тільки після розморожування ягоду краще погріти або запекти. Ожина досить ніжна, її слід мити безпосередньо перед вживанням у їжу. А до цього краще зберігати свіжою в холодильнику не більше семи днів.

Щоб зберегти корисні властивості ягід, можна приготувати желе з ожини без варіння за рецептом Олени Бєляєвої. Вам знадобиться:

  • 1 кг ожини,
  • 1,5 кг цукру,
  • окріп.

Помиті ягоди кладуть в каструлю, заливаються окропом так, щоб вода покрила ожину повністю. Потім залишаємо на хвилину, зціджуваємо ягоди на друшляк. У каструлю насипаємо половину цукру, зверху кладемо ягоди, знову цукор.

Подрібнюємо ручним блендером, відразу розкладаємо по заздалегідь підготовлених стерильних банках. Якщо хочете, щоб не було кісточок – то пропустіть вже подрібнену ожинову масу через сито.

Макуху, що залишилася, можна залити окропом, процідити – і вийде смачний морс.

Якщо ви любите варення, то можна приготувати і його. Але варення, варені джеми і так далі – це просто смачний десерт, тривало термічно оброблені ягоди втрачають свої корисні властивості, вітаміни в них руйнуються.

Для варення теж потрібен 1 кг ожини, 1 кг цукру, вода. Спочатку кип'ятимо воду, потім кладемо цукор, чекаємо, поки сироп закипить і опускаємо попередньо вимиту ожину. Не треба помішувати ложкою, просто підняти каструлю і потрусити, так ягоди залишаться цілими. Як тільки все закипіло – відразу вимкнути, накрити рушником і залишити до вечора (краще готувати варення вранці).

Увечері знову на плиту, варити 5 хвилин, вимкнути, зняти з плити і знову залишити до ранку. На наступний ранок також проварити вже 15 хвилин, якщо з'являється пінка – знімати. Потім простерилізувати банки і розлити по них варення. Також подивіться відео про користь інших ягід для здоров'я.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати топ-5 літніх десертів з ожини.