Класичний рецепт яблучного штруделя з родзинками і корицею

18 лютого 2021, 12:16
Приготувати його дещо складно, але цілком можливо

Яблучний штрудель

Яблучний штрудель – класика світових десертів. У рідному місті штруделя – Відні – зберігається найперший його рецепт. У 17-му столітті це був молочно-вершковий рулет із сирною начинкою. Сьогодні варіантів штруделя не злічити, але класичним був і буде штрудель з родзинками і корицею. Подається це диво з кулькою морозива. Уся заковика в приготуванні – це тісто, яке треба витягувати-розтягувати до прозорості. Кондитери австрійських ресторанів вчаться цього роками. Але, коли дуже хочеться, можна спекти штрудель удома. І, звісно, вдосконалюватися щоразу.

Яблучний штрудель з родзинками

Реклама

Яблучний штрудель

Інгредієнти (на 6 порцій):

  • 1 кг кислих яблук
  • 100 г мелених ванільних сухарів
  • 250 г цукру
  • 100 г вершкового масла
  • лимонний сік
  • кориця
  • 1 ст. л. коньяк або інший алкоголь
  • 200 г родзинки

Для тіста:

Реклама
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • 1 яйце
  • 300 г борошна
  • 100 мл теплої води
  • крапля оцту
  • сіль

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Борошно просіяти і дати трохи постояти, щоб воно "наповнилося" повітрям. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
  2. Родзинки замочити в теплій воді.
  3. Замішувати бажано руками, без використання міксера. Місити тісто слід доти, доки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити її оливковою або соняшниковою олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
  4. Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а після перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленому над мискою. Потім змішати з родзинками і з алкоголем. Закрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотистого кольору.
  5. На столі розкласти лляну підстилку, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками в різних напрямках – воно має бути дуже тонким. Товстіший край треба відрізати.
  6. Розтягнуте тісто скропити соком лимона і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель з допомогою рушника.
  7. Обережно викласти на деко, попередньо змащене вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 30 хвилин.
  8. Готовий штрудель посипати просіяною цукровою пудрою.

Тут знайдете рецепт найніжнішого баскського чизкейку.