Правила зберігання ківі
Ківі – це ягода рослини актинідія. А чи знали ви, що до того, як з цією рослиною попрацювали селекціонери, середньостатистичний ківі важив лише 30 грамів?
І добре, скажемо вам, ці селекціонери попрацювали (діло було на початку ХХ століття). Адже тепер вага прекрасного ківі дотягує до 100 грамів, а користі скільки – не злічити. Усе корисне та не корисне в ківі уклали в зручний для читання матеріал, разом з дієтологом Оленою Кійко.
З чого ж складається і що містить ця чудова ягода?
Почнемо з калорій. Їх у ківі лише 61 на 100 гр. А ще:
- 63 грами води
- Менше грама білка
- 0,5 грамів жиру
- 10 грамів клітковини
- 6 грамів цукру
Наступний список буде багатшим. Ми назвемо вам корисні речовини, які є в ківі. Починаємо з найзначніших складових:
- Калій: 148 мг
- Вітамін C: 56 мг
- Бета-каротин: 39 мкг
- Вітамін К: 30 мкг
- Фолієва кислота: 20 мкг
- Кальцій і фосфор: 26 мкг
- Магній: 12 мкг
- А ще клітковина, вітамін А і мідь, лютеїн. І це все страшно корисне присутнє в 70 грамовому маленькому ківі.
- З огляду на весь цей чималий склад, ознайомимося з діями, що здійснює м'якоть цієї ягоди, потрапляючи до нас в організм.
Чим корисний ківі для нас
- Передусім він дуже підтримує імунітет і запобігає хронічним захворюванням, що дуже актуально в осінньо-зимовий період. Адже в 2 ківі більше вітаміну С, ніж у помаранчі середнього розміру
- Крім цього, вітамін С сприяє кращому засвоєнню заліза та швидшому загоєнню ран
- Сприяє хорошому травленню завдяки клітковині
- Підтримує серцево-судинну систему завдяки високому вмісту калію
- Допомагає шкірі й волоссю за допомогою того ж вітаміну С. Адже цей вітамін стимулює синтез колагену.
- Сприяє здоровій втраті ваги. Ківі низькокалорійний, але клітковини в ньому аж за край, тому з'ївши його ви непогано насититеся
- Підтримує зір за допомогою лютеїну. Ця речовина захищає наші очі від шкідливих радикалів
Але важливо пам'ятати
Ківі досить алергенний. Норма в день – 3 штуки.
- Якщо ви дозволите собі більше – це може спровокувати астму, висип, почервоніння шкіри та подразнення слизової ротової порожнини. Іноді може розвинутися синдром харчової алергії
- Якщо ви відчуваєте свербіння навколо рота, на язику або горлі щоразу, коли з'їдаєте ківі – проконсультуйтеся з лікарем. Маленьким дітям (до півтора років) не варто давати ківі
- Якщо ви приймаєте будь-які дієтичні добавки, ліки або фітопрепарати, перш ніж включити ківі в свій раціон, обов'язково порадьтеся з дієтологом і лікарем
А тут читайте рецепт шашлику з ківі в мультиварці та рецепт смузі з ківі й банана без молока.