Як вибрати якісне масло: прості лайфгаки від експертів

9 червня 2020, 17:00
Ці поради допоможуть вам купити смачне вершкове масло

Як вибрати масло

Вершкове масло – продукт, без якого важко уявити кашу або молоду картопельку. Однак серед такого розмаїття на полицях магазинів не знаєш, яке вершкове масло вибрати. У програмі "Ранок з Україною", яка виходить на телеканалі "Україна", експерти розповіли, як перевірити якість масла.

Як вибрати вершкове масло в магазині

Як вибрати масло

Реклама

Справжнє вершкове масло обов'язково виготовлене за державними стандартами, має жирність до 83% і складається або з вершків, або з коров'ячого молока. Тому такий продукт дешевим не буває. Для виготовлення 200 г масла потрібно 4 л молока, відповідно, пачка якісного масла не може коштувати менше 40 гривень. Але на полицях супермаркетів, говорять ведучі Марія Мельник і Григорій Герман, можна побачити різне маркування масла: екстра, селянське, бутербродне. Експерт із захисту прав споживачів пояснює, яка між ними різниця.

Читайте також:

"Бутербродне масло має найнижчу жирність, селянське – середню, а екстра – найвищу, 82-83% жирність. Тобто сказати, що масло 83% жирності краще, ніж 60%, ми не можемо. Це не впливає на якісні та безпечні показники", – переконує експерт із захисту прав споживачів Владислава Миронова.

Реклама

Як перевірити якість вершкового масла вдома

Гарне масло володіє вершковим смаком

Експерти вважають: щоб перевірити, яке масло ви купили – справжнє чи підробку, без лабораторних досліджень не обійтися. Однак є кілька лайфгаків, як можна проконтролювати якість масла в домашніх умовах. Перший – спробувати його на смак.

"Смак масла обов'язково має бути вершковим. Коли ви його ковтаєте, смак повинен розкриватися, і має залишатися відчуття молока, вершків, сметани", – коментує шеф-кухар Ігор Брагін.

Реклама

Дивіться відео про секрети вибору вершкового масла:

Наступний спосіб – кинути шматочок у гарячу воду. Під час перемішування справжнє масло буде однорідним. Але є ще один фірмовий спосіб, яким користуються навіть на кухні ресторанів.

"Відрізаємо шматочок масла, кладемо на розжарену сковороду і дивимося, як воно себе поводить. Гарне має рівномірно розтанути і віддати смак вершкового масла", – зазначив шеф-кухар.

Нагадаємо, раніше ми ділилися порадами, як вибрати кабачкову ікру, а також писали, як визначити якісний кефір.