Як смачно приготувати курячі ніжки: ТОП-5 рецептів для вечері

14 липня 2020, 14:03
Рецепти смачних і оригінальних страв з курячих гомілок

Курячі ніжки в духовці

Курячі ніжки дуже популярні завдяки своїй доступності. Їх відварюють і смажать, тушкують і запікають. З курячих гомілок готують закуски і супи, їх маринують для гриля і барбекю, обсмажують у фритюрі і на сковороді.

Ми підготували для вас добірку цікавих рецептів, які підкажуть вам, як приготувати курячі ніжки в духовці і на плиті.

Реклама

Курячі ніжки в духовці з молодою картоплею

Курячі гомілки в духовці

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

Реклама
  • 800 г дрібної молодої картоплі
  • 12 курячих гомілок
  • 600 г помідорів чері (можна різних кольорів)
  • Морська сіль – за смаком
  • Мелений чорний перець – за смаком
  • Оливкова олія
  • Пучок свіжого орегано або базиліка (тільки листя)
  • Червоний винний оцет – за смаком

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Картоплю за бажанням очистити і відварити до готовності.
  2. Поки вариться картопля, розігріти духовку до 200 ° С.
  3. Курячі ніжки скропити оливковою олією, посипати сіллю і перцем, перемішати.
  4. Розігріти велику сковороду, в яку поміститься все м'ясо в один шар. Смажити на сильному вогні, помішуючи, майже до повної готовності, близько 10 хвилин. Якщо у вас немає сковороди відповідного розміру, можна обсмажити курку в кілька прийомів. Перекласти м'ясо шумівкою у жароміцну форму або блюдо.
  5. Наколоти помідори гострим ножем і помістити на хвилину в окріп. Потім дати їм трохи охолонути і зняти шкірку.
  6. Відкинути картоплю на друшляк, злегка розчавити кожну бульбу.
  7. Розтерти в ступці більшу частину листя орегано або базиліка з дрібкою солі. Влити 4 ст. л. оливкової олії, додати трохи оцту і перцю. Ще раз перетерти і додати до курки разом з картоплею, помідорами і зеленню, що залишилася. Акуратно перемішати.
  8. Викласти все в один шар в деко або форму. Запікати в духовці до рум'яної скоринки, приблизно 40 хвилин.
  9. Подавати запечену курку гарячою, можна на салатних листках.

Курячі ніжки з апельсинами в духовці

Курячі гомілки в духовці

Реклама

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 10-12 курячих гомілок
  • 1 апельсин

Для маринаду:

  • Сік 1 апельсина
  • 1-2 ст. л. оливкової олії
  • 2 ч. л. гранульованого часнику
  • 1 ч. л. сушеного базиліка
  • 1 ч. л. куркуми
  • 1 ч. л. солодкої меленої паприки
  • 0,5 ч. л. гострої меленої паприки
  • 0,5 ч. л. свежемолотого чорного перцю
  • 0,5 ч.л. меленого імбиру
  • Сіль – за смаком

Дивіться відео, як посмажити курячі крильця на грилі:

Спосіб приготування:

  1. З гомілок зсунути шкіру, щоб маринад краще просяк м'ясо.
  2. Змішати всі інгредієнти для маринаду, викласти гомілки в пакет із застібкою, залити маринадом, ретельно перемішати. Поставити пакет в холодильник мінімум на 1 годину. Під час маринування обов'язково кілька разів перемішати м'ясо.
  3. Перед запіканням заздалегідь вийняти пакет з холодильника, обтрусити з гомілок маринад (маринад зберегти!), шкіру повернути на місце. Апельсин нарізати товстими скибочками, кісточки видалити.
  4. Духовку розігріти до 180-200 °С.
  5. Деко застелити папером для випічки, розкласти гомілки в один шар, між ними покласти скибочки апельсина.
  6. Запікати гомілки до готовності. Це займе близько 40 хвилин, змащуючи кожні 10 хвилин маринадом.
  7. Запечені курячі ніжки смачно їсти разом з відвареним рисом, булгуром, кускус або картопляним пюре. Їх також можна подати з овочевим салатом.

Курячі ніжки з лимоном і часником на сковороді

Курячі ніжки на сковороді

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

  • Сіль, перець
  • 10-16 курячих гомілок
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 4 столові ложки вершкового масла
  • 3 зубчики часнику, дрібно нарізаних
  • Цедра 1 лимона плюс 1 столова ложка лимонного соку
  • 2 столові ложки петрушки, нарізаної

Спосіб приготування:

  1. Щедро натріть курячі ніжки сіллю і перцем і залиште при кімнатній температурі на 30 хвилин. Обсушіть паперовим рушником.
  2. Нагрійте сковороду діаметром 30 см з товстим дном (бажано не з антипригарним покриттям) на середньому вогні. Якщо у вас недостатньо велика сковорода, використовуйте дві менші сковороди.
  3. Додайте оливкову олію і половину вершкового масла. Коли масло спіниться, обсмажте ніжки з усіх боків порціями; перекладіть на тарілку.
  4. Зменшіть вогонь до середнього-низького, поверніть всі курячі ніжки назад в сковороду. Накрийте кришкою і готуйте протягом 20-25 хвилин, перевертаючи ніжки кожні 5-10 хвилин для рівномірного приготування.
  5. Зніміть кришку і додайте масло, що залишилося, часник, цедру лимона і лимонний сік. Акуратно струсіть, щоб суміш покрила всі ніжки.
  6. Зніміть сковороду з вогню і дайте постояти кілька хвилин. Посипте ніжки петрушкою і подавайте гарячими.

Курячі ніжки з літніми овочами за рецептом Гордона Рамзі

Курячі гомілки в духовці

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 4 курячі стегенця
  • 1 середній баклажан
  • 2 кабачки
  • 4 помідори-сливки або 200 г консервованих томатів у власному соку
  • 2 шт. цибулі-шалот
  • 2 зубчики часнику
  • 4 ст.л. оливкової олії і ще трохи для подачі
  • 1 склянка сухого білого вина
  • Кілька гілочок чебрецю
  • Кілька гілочок розмарину
  • Сіль, мелений перець

Спосіб приготування:

  1. Баклажани нарізати кубиками, посипати сіллю, викласти в друшляк і залишити на 30 хвилин. Промити овочі холодною водою і обсушити паперовими рушниками.
  2. У сковороді з товстим дном розігріти 2 ст.л. оливкової олії. Курку посолити, поперчити і викласти в сковороду шкірою вниз. Смажити 3-4 хвилини до золотистого кольору, перевернути і готувати ще кілька хвилин. Перекласти на тарілку.
  3. Додати масло, що залишилося, в сковороду і викласти в неї порубану цибулю-шалот, роздавлений часник, баклажани і кілька гілочок чебрецю і розмарину. Готувати 5-7 хвилин, помішуючи, поки цибуля не стане прозорою, а баклажани злегка м'якими. Добре посолити і поперчити.
  4. Додати порізані кабачки, влити біле вино і тушкувати, поки рідина не випарується наполовину.
  5. Викласти овочі в форму для запікання. Додати нарізані помідори, очищені від шкірки і насіння. Зверху розкласти підсмажені курячі ніжки.
  6. Скропити оливковою олією, посипати листочками чебрецю і розмарину. Запікати в розігрітій до 190 °С духовці до готовності курки.

Курячі ніжки по-гавайски

Курка по-гавайськи

Час приготування:

  • 1 година 30 хвилин

Складові:

  • 500 г банка ананасів в сиропі
  • 10 г соусу чилі або гострої аджики
  • 2 зубчики часнику
  • 100 мл яблучного оцту
  • 100 мл сиропу від ананасів
  • 150 г цукру
  • 6-8 курячих ніжок

Спосіб приготування:

  1. Обсмажуємо ананаси до утворення коричневої скоринки.
  2. Поки ананаси обсмажуються, можна зробити гостро-солодкий соус. У невеликій кухлик виливаємо оцет і доводимо його до кипіння.
  3. Як тільки оцет закипів, засипаємо цукор. Після того, як цукор розчинився, а соус трохи загус, закидаємо соус чилі (або аджику) і дрібно нарізаний часник.
  4. Ніжки викладаємо на деко, солимо і перчимо з усіх боків.
  5. Заливаємо соусом ніжки і розкладаємо ананаси.
  6. Деко ставимо в розігріту заздалегідь до 120-140 °С духовку на 20 хвилин. Через 20 хвилин ніжки перевертаємо, піднімаємо температуру до 180-200 ° C і ставимо ніжки назад в піч на 30-40 хвилин. Стежимо, щоб вони не підгоріли.
  7. Перекладаємо готову курку з ананасами в тарілку, наливаємо зверху соус.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати курячі гомілки в сметані, а також ділилися рецептом паприкашу з курячими ніжками .