Як варити каву в турці правильно: секрети приготування від експерта

2 лютого 2021, 12:42
Щоб випити справді смачний напій, використовуйте свіжомелені зерна

Варіть каву в сотейнику з товстим дном

Розмовляти, мовчати, думати, розслаблятися, насолоджуватися. За чашкою кави. Один з найприємніших способів дозвілля. І попри те, що сьогодні індустрія приготування та подачі кави (з усілякими добавками) розвинена неймовірно, класичний варіант подачі в турці (джезві) буде актуальним завжди. Адже це насичений смак, що бадьорить. Марина Гарбуз, бронзова призерка чемпіонату України з приготування кави в джезві розповіла, як приготувати справжню каву в турці.

Фото: Марина Гарбуз

"Перед тим, як детально розповісти про приготування кави в джезві, хочу поділитися кількома Лайфхак. Перший: кава натурального способу обробки (зерна сушаться на сонці) більш ароматний. Другий: раджу купувати джезву (турку) з міді – мідь швидко нагрівається і так само швидко віддає тепло, це дозволяє вашому напою не перезаваритися", – каже Марина Гарбуз.

Реклама

Яка кава для заварювання в турці краще

Вам потрібна кава змелена в пил, максимально дрібна. Ідеально, якщо ви змелюєте каву безпосередньо перед приготуванням, адже кава дрібного помелу швидше втрачає свої властивості.

Вода і пропорції

Реклама

Воду треба брати кімнатної температури (18-20 градусів). Пропорція для приготування 15 г на 100 мл води.

Читайте також:

Як зварити смачну каву

Природним гепатопротектором кава визнана через вміст в ньому хлорогенових кислот

Реклама

Один з рецептів, який можна застосовувати: спочатку налити воду в джезву, потім засипати каву. Не забудьте на цьому етапі засікти час. Час приготування починається, коли кава контактує з водою. І потім треба гарненько перемішати.

Весь час, як готується джезва, краще нічого не робити. Не треба постійно міняти вогонь, знімати джезву та ставити назад. Не треба постійно заважати – просто залиште джезву на вогні. Лише коли впродовж приготування нагору спливе неперемішана грудочка кави, тоді перемішуйте.

Загальний час приготування (для джезви об'ємом 100 мл) становить 3-3,5 хвилини. Якщо ваша джезва менше, відповідно – часу знадобиться трохи менше і навпаки. Після того, як ваша джезва піднялася до самого верху, зніміть з вогню і перелийте в чашку, потім залиште на 2 хвилини та насолоджуйтеся ароматом і напоєм.

Кава в турці: як варити каву по-східному

Кава по-східному Фото: pixabay.com

Для кави по-східному знадобиться чайна ложка цукру, разом з якою напій готується. У турку потрібно влити близько 3/4 чашки холодної води і додати туди цукор. Щойно вода почне закипати, всипати мелену каву і постійно помішувати, піднімаючи над плитою або роблячи вогонь дуже слабким. Коли підніметься піна, треба залити в турку воду, що залишилася, і знову підігріти до кипіння.

Як варити каву в турці: національні особливості

Майже в кожній країні є свій рецепт кави Фото: pixabay.com

Це традиційні рецепти варіння, але способів приготування – безліч. Практично в кожній країні, де люблять пити каву, роблять її по-своєму. Існує кава по-ірландськи, по-віденськи, по-французьки, по-італійськи, по-мексиканськи. Всі вони розрізняються додаванням до вже готового напою певних компонентів, які надають йому чарівності та вираженого смаку.

Але для того, щоб зробити каву індивідуальною, надаючи їй родзинки, не обов'язково знати якісь особливі способи, можна до традиційного напою додавати різні інгредієнти. Це може бути морозиво, коньяк, ром, гаряче молоко, мед, кориця, ваніль та інші спеції. Морозиво до готової кави подавати краще жирне, адже воно буде повільніше танути. Молоко, яке додається в чашку після приготування, не має бути холодним – це зашкодить справжньому тонкому, терпкому смаку і аромату вишуканого напою.

Єдине, чого жодному разі не можна робити при варінні – кип'ятити каву. При кип'ятінні в ній утворюються шкідливі речовини і втрачаються всі смакові якості. Є культури, в яких її кип'ятять, проте самостійно до подібних експериментів краще не вдаватися. Якщо раптом кава "втекла", не варто шкодувати її і пити те, що вийшло в результаті. Її треба вилити і повторити процес заново.

А тут дізнаєтеся, як приготувати ідеальне яйце пашот.