5 рецептів перших страв зі щавлем – від українського класичного борщу до французького супу

14 травня 2021, 14:03
Використовуйте тільки молоде листя щавлю. Інакше суп або борщ будуть кислі

Фото: instagram.com/laboratory_of_love_for_life/

Щавель – це те, на що багато хто з нетерпінням чекають навесні. Звісно, щоби приготувати красивий та ароматний борщ або суп. Ми розповідали про користь щавлю для здоров'я, тепер запишемо рецепти перших страв із ним. У цій добірці їх п'ять і на різні смаки. А в нашому календарі травневих свят знайдете варіанти для найоригінальніших подарунків цього місяця.

Зелений борщ із кропивою і щавлем

Реклама

Зелений борщ зі щавелем

Інгредієнти

  • 400 г м'яса;
  • три картоплини;
  • 100 г рису;
  • три яйця;
  • по 0,5 пучка щавлю і молодої кропиви;
  • чотири варених курячих яйця або 8-10 перепелиних;
  • сіль, мелений перець;
  • 2 л води;
  • сметана.

Спосіб приготування

Реклама
  1. М'ясо помити і залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну і варити до майже повної готовності.
  2. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Додати в бульйон разом із промитим рисом. Приправити сіллю і перцем.
  3. За 10 хвилин до кінця приготування додати промиту і нашатковану зелень.
  4. Дістати з бульйону м'ясо, розрізати його на шматочки і повернути в бульйон. Знову довести до кипіння і зняти з вогню.
  5. Подавати зелений борщ разом зі сметаною і половинками варених яєць.

Рецепт зеленого борщу класичного

Зелений борщ

Інгредієнти

Реклама
  • 2 л води або бульйону;
  • одна цибулина;
  • дві морквини;
  • п'ять картоплин;
  • корінь і зелень петрушки;
  • по 300 г щавлю, шпинату і зеленої цибулі;
  • одна столова ложка рису;
  • сіль і спеції за смаком.

Спосіб приготування

  1. У бульйон або киплячу воду кладемо дрібно нарізані (якщо борщ пісний – пасеровані на олії) ріпчасту цибулю, моркву і корінь петрушки, додаємо рис, а за 15 хвилин опускаємо в каструлю очищену та нарізану кубиками картоплю.
  2. Щойно картопля звариться – кидаємо в борщ нарізані щавель, шпинат і наприкінці – зелену цибулю.
  3. За три хвилини до готовності солимо, кидаємо зелень і спеції за смаком.
  4. При подачі на стіл в кожну тарілку кладемо по половинці звареного круто яйця, заправляємо сметаною і присипаємо дрібно нарубаною зеленню.

Читайте також:

Зелений борщ: рецепт із вареним яйцем

Зелений борщ зі щавлем і яйцем

Інгредієнти

  • 2 л яловичого бульйону і м'ясо з нього;
  • 300 г свіжого щавлю;
  • дві моркви середнього розміру;
  • одна велика цибулина;
  • 2 ст. л. олії;
  • дві великі картоплини;
  • сіль, перець за смаком;
  • свіжа зелень;
  • варені яйця – 1 шт. на кожну порцію супу.

Спосіб приготування

  1. Варене м'ясо нарізати невеликими шматочками.
  2. Щавель добре помити і крупно нарубати.
  3. Моркву і цибулю нарізати невеликими кубиками.
  4. Пасерувати цибулю і моркву в невеликій кількості олії (близько п'яти хвилин), додати щавель і готувати все разом ще три хвилини.
  5. Влити гарячий бульйон і довести до кипіння.
  6. Тим часом нарізати картоплю невеликими кубиками і відправити її в суп, додати спеції.
  7. За п'ять хвилин до готовності додати м'ясо.
  8. Гарячий суп розлити по тарілках, додати рубану зелень і нарізані варені яйця.

Французький щавлевий суп

Фото: instagram.com/iljanashurygina/

Інгредієнти

  • 400 г щавлю;
  • 1,5 л води;
  • 400 г черствого білого хліба;
  • 375 мл молока;
  • 250 мл крем-фреш;
  • 30 г вершкового масла;
  • сіль;
  • мелений чорний перець.

Рецепт приготування

  1. Дрібно посікти промитий щавель.
  2. У каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло, додати щавель і томити, помішуючи, на повільному вогні 10 хвилин.
  3. Хліб нарізати дрібними кубиками. Окремо закип'ятити воду і залити нею щавель, додати хліб, посолити за смаком. Знову довести рідину до кипіння, зменшити вогонь і варити, періодично помішуючи, 30 хвилин.
  4. Змішати молоко і крем-фреш, влити в суп, ретельно перемішати, поперчити за смаком, ще раз довести до кипіння і відразу ж зняти з вогню. Подавати борщ зелений гарячим.

Зелений борщ зі щавлем з куркою

Інгредієнти

  • 400-500 г курячих стегон;
  • 2 л води;
  • три картоплини;
  • дві цибулини;
  • одна морква;
  • 200-250 г щавлю;
  • один лавровий листок;
  • 3-5 шт. чорного перцю горошком;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 2 ст. л. борошна;
  • один пучок зелені цибулі, петрушки і шпинату (за смаком і бажанням);
  • варені яйця – за кількістю порцій;
  • олія – для смаження;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Спосіб приготування

  1. Поставте варитися бульйон, поклавши в холодну воду курку, лаврове листя, перець горошком, можна додати коріння за смаком (наприклад, селеру або петрушку).
  2. Коли бульйон буде готовий, дістаньте м'ясо, зніміть його з кісток, а бульйон процідити.
  3. Поверніть усе в каструлю, додайте нарізану кубиками картоплю і зваріть до готовності, не даючи сильно кипіти бульйону, щоб він не став мутним.
  4. Тим часом зробіть обсмажте цибулю і моркву на олії. Коли овочі на сковороді стануть м'якими, додайте борошно, добре перемішавши, щоб не було грудочок. Сметану розведіть у половині склянки води, влийте її в зажарку і добре перемішайте. Викладіть її в каструлю з картоплею, готуйте при слабкому кипінні.
  5. Подрібніть промиту і обсушену зелень і додайте її в каструлю. Щойно щавель змінить колір, зніміть каструлю з вогню. При подачі покладіть у кожну тарілку по нарізаному вареному яйцю і ложці сметани.

Тут знайдете сім оригінальних рецептів зі щавлем.