Як приготувати смачний бульйон: корисні поради та рецепти

1 січня 2021, 13:13
Ці рекомендації допоможуть вам зварити ідеальний бульйон

Варити бульйон треба мінімум 5-6 годин

Бульйон – універсальний засіб отямитися вранці, після свят з розкішним застіллями. Він допомагає шлунку "запуститися", а організму в цілому – відчути себе краще. Якщо є бажання, то можна, звісно, постаратися і приготувати красивий бульйон з яєчним павутиннням. А можна просто відварити м'ясо з овочами і спеціями і пити. Але щоб отримати хороший і смачний бульйон, треба знати деякі нюанси в його приготуванні. Вони наведені нижче.

У супі важлива кожна дрібниця. Правда, найважливіша – як правильно приготувати бульйон – зовсім навіть і не дрібниця. Тут діють суворі правила.

Реклама

У чому і як готувати?

  • Щоб не зіпсувати смак бульйону, потрібно використовувати каструлі з алюмінію або нержавіючої сталі.
  • Для приготування бульйону з 1 кг яловичини або телятини необхідно 4 л води, для приготування бульйону з 1,5 кг курятини – 3,5 л води.
  • Сіль кладемо з розрахунку ¼ ч.л. на 1 л води.
  • Воду для бульйону необхідно доводити до кипіння поступово, а для трав і овочів теж є певні пропорції: на кожен кг м'яса – 100 г моркви, 100 г цибулі, можна додати 100 г селери і пучок петрушки.

Темний бульйон

Для приготування темного бульйону краще брати м'ясо, зрізане з лопаткової частини туші або огузка. При приготуванні бульйону з телятини використовують також шийку і голяшку.
Концентрований освітлений бульйон (консоме)

Інгредієнти:

Реклама
  • Яловичина – 300 г
  • Шніт-цибуля – 1 пучок
  • Морква – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Яєчний білок – 2 шт.
  • М'ясний бульйон – 2,5 л
  • Херес – 4 ст. л.

Рецепт приготування:

1. Яловичину дрібно нарізаємо, кришимо шніт-цибулю, нарізаємо моркву кільцями, кришимо стебло селери.

2. М'ясо, овочі та яєчні білки поміщаємо в каструлю і заливаємо бульйоном.

Реклама

3. Постійно помішуючи, доводимо суміш до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо близько 1 години.

4. Проціджуємо бульйон через дрібне сито з марлею, після чого розливаємо по тарілках. Перед подачею в кожну тарілку додаємо по 1 ст. л. хересу.

Читайте також:

М'ясний бульйон

/ Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • Яловичина – 800 г
  • Телятина – 600 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Шніт-цибуля – 100 г
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Сіль

Рецепт приготування:

1. М'ясо нарізаємо кубиками, викладаємо у велику каструлю, додаємо холодну воду, доводимо на невеликому вогні до кипіння (хороший бульйон виходить тільки з м'яса, яке довго варили на слабкому вогні).

2. Знімаємо піну, що утворилася на поверхні, додаємо покришену цибулю, нарізану часточками моркву, накришений шніт-цибуля і селера, солимо бульйон.

3. Зменшуємо вогонь і варимо бульйон ще 3,5 години. Знімаємо каструлю з вогню, проціджуємо бульйон, даємо охолонути і відправляємо в холодильник.

Готовий м'ясний бульйон можна використовувати для приготування супів, різото, соусів і підлив.

Рибний бульйон

Фото: Іnstagram.com/natawa.korotkova

Інгредієнти:

  • Біла риба – 1 кг
  • Петрушка – 1 пучок
  • Чебрець свіжий – 1 гілочка
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Чорний перець грубого помелу – 1 ст.л.
  • Сіль

Рецепт приготування:

1. Наливаємо в каструлю 2 л води, додаємо трави, нарізану скибочками моркву, цибулю, селеру, перець, сіль. Доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо бульйон 30 хвилин. Відставляємо бульйон охолоджуватися.

2. Коли бульйон стане теплим, викладаємо в нього рибу, повертаємо на вогонь, доводимо до кипіння бульйон, зменшуємо вогонь і варимо ще 20 хвилин.

3. Знімаємо бульйон з вогню і разом з рибою даємо охолонути.

Проціджений бульйон можна використовувати для приготування супу з рисом, різото з морепродуктами. Якщо готувати бульйон тільки з кісток і голів, їх потрібно додавати в каструлю разом з травами.

Овочевий бульйон

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.
  • Лук – 2 шт.
  • Шніт-цибуля – 2 пучка
  • Морква – 2 шт.
  • Ріпа – 2 шт.
  • Стебло селери – 2 шт.
  • Помідори чері – 3 шт.
  • Сіль

Рецепт приготування:

1. Картоплю очищуємо і нарізаємо дрібними кубиками, Кришимо: цибулину, шніт-цибулю, моркву, ріпу, селеру, чері розрізаємо на 4 частини.

2. Всі овочі викладаємо у велику каструлю, заливаємо 1,5 води, солимо і доводимо до кипіння.

3. Зменшуємо вогонь і варимо бульйон при легкому кипінні 20 хвилин.

4. Знімаємо каструлю з плити, охолоджуємо бульйон, а потім проціджуємо.

Читайте також:

Курячий бульйон

Варити бульйон треба мінімум 5-6 годин

Інгредієнти:

  • Курча – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • сіль

Рецепт приготування:

1. Для бульйону дуже важливо знайти саме домашнього курчати або курку. З курчати видаляємо шкіру і зайвий жир. Викладаємо в каструлю разом з овочами, наливаємо стільки води, щоб птах була повністю покрита, солимо.

2. На середньому вогні доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь, і при легкому кипінні варимо курку близько 2 годин. Час від часу знімаємо піну.

3. Готовий бульйон проціджуємо через ситечко і даємо охолонути. Курячий бульйон можна подавати з галушками, з овочевими слайсами або омлетом.

Тут дізнаєтеся, з чого починається здоровий ранок дієтолога.