Як приготувати тиляпію смачно: ТОП-5 рецептів

29 травня 2020, 16:59
Страви з тиляпії відрізняються великою різноманітністю

Рецепти страв в клярі для обідньої перерви

Тиляпія – дуже смачна і дешева риба. У ній мало кісток і ніжна м'якоть, майже позбавлена специфічного рибного запаху.

Філе тиляпії можна запікати з картоплею у фользі, тушкувати на сковороді з овочами, готувати в духовці під майонезом або просто смажити в клярі. Смак риби буде доречно підкреслити соком лайма чи сухим білим вином.

Реклама

Тиляпія: рецепт у клярі

Тілапія в клярі

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

Реклама
  • 8 філе тиляпії
  • 300 г борошна
  • 2 яйця
  • сіль, перець – за смаком
  • 50 мл рослинної олії

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Промити філе тиляпії, нарізати на порційні шматочки.
  2. В одну мисочку розбити яйця з невеликою кількістю солі, в іншу насипати борошно, сіль і перець.
  3. Обваляти кожен шматочок риби в борошні, потім – в яйці.
  4. Обсмажити рибу в клярі на рослинній олії з обох боків. В цілому – приблизно 7-8 хвилин, до повної готовності. Подавати в гарячому вигляді.

Дивіться відео, як зробити рибну запіканку з картоплею:

Реклама

Тиляпія: рецепт на сковороді

Тиляпія в спеціях

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 4 філе тиляпії
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • сіль і спеції – за смаком (куркума, перець, мелений часник, чебрець і орегано)

Спосіб приготування:

  1. У невелику мисочку викласти сіль і улюблені спеції. Перемішати.
  2. Вимити і обсушити філе тиляпії. Кожен шматочок обваляти в спеціях з двох боків.
  3. Розтопити на сковороді вершкове масло.
  4. Викласти рибу і смажити з обох боків до рум'яної скоринки на середньому вогні. Тиляпію в спеціях на сковороді подавати гарячою.

Тиляпія: рецепт від шеф-кухаря Сергія Малаховського

Тиляпія в овочевому соусі

Час приготування:

  • 40 хвилин

Складові:

  • 2 тиляпії
  • каррі
  • 50 г тростинного цукру
  • 200 мл морквяного соку
  • 150 мл грейпфрутового соку
  • 30 мл соку лайма
  • 5 мл лимонного соку
  • 3 картоплини
  • 350 мл води
  • 300 мл рослинної олії
  • 25 г крохмалю
  • 1 морква
  • перець чилі
  • імбир
  • лайм
  • лимон
  • цибуля зелена
  • кріп
  • сіль, чорний перець – за смаком
  • білий перець

Спосіб приготування:

  1. Посипати філе тиляпії каррі. Додати сіль, білий перець і тростинний цукор. Залишити на кілька хвилин.
  2. Зробити соус. Налити морквяний і грейпфрутовий сік в сковороду. Додати подрібнений імбир, перець чилі, сік і цедру лайма, лимонний сік і тростинний цукор.
  3. Ввести в соус крохмаль, розведений у воді. Помістити філе тиляпії в соус. Готувати дві хвилини. Полити зверху рибу соусом. Тримати на вогні до готовності.
  4. Нашаткувати очищену картоплю соломкою. Обсмажити в рослинній олії. Помістити на сито, щоб олія стекла. Посолити, поперчити. Нашаткувати моркву соломкою.
  5. Викласти рибу на тарілку. Помістити зверху картоплю і моркву. Прикрасити шматочком лимону, кропом і зеленою цибулею.

Тиляпія в духовці з майонезом

Тиляпія в духовці під сиром

Час приготування:

  • 40 хвилин

Складові:

  • 5-6 філе тиляпії
  • 100 г твердого сиру
  • майонез
  • рослинна олія
  • чорний мелений перець
  • каррі або спеції для риби
  • сіль

Спосіб приготування:

  1. Розморозити рибу, помити і просушити за допомогою серветок.
  2. Укласти в глибокий посуд, посолити, додати чорного меленого перцю і приправ.
  3. Тонким шаром змастити майонезом. Накрити посуд, дати постояти 15-20 хвилин.
  4. Перекласти філе в жароміцний посуд, попередньо злегка змастивши олією.
  5. Натерти твердий сир, посипати рибу і відправити в духовку. Запікати при 180-200 ºС до утворення золотистої скоринки.
  6. Розділити рибу на порційні шматки і прикрасити зеленню.

Саламур з тиляпії: рецепт

Маринована риба

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 1 кг тілапії
  • 200 г солі
  • 1.5 ст.л. оцту
  • 4 ст.л. соняшникової олії
  • 1-2 цибулини
  • 4 лаврові листки
  • 4 горошини духм'яного перцю

Спосіб приготування:

  1. Рибу очистити, випатрати, зрізати плавники і зробити з боків невеликі надрізи.
  2. Нарізати шматочками по 1.5 -2 см, ще раз вимити і засипати сіллю, добре перемішати і залишити на дві години солитися.
  3. Потім рибу добре промити під проточною водою. На дно банки помістити лавровий лист і перець. Чергуючи, викласти рибу і нарізану кільцями цибулю.
  4. Додати олію, оцет і добре струсити банку. Залишити в холодильнику на 12 годин, періодично струшуючи банку.

Нагадаємо, раніше ми писали, як смачно приготувати скумбрію. Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом риби під сирною скоринкою від Юлії Висоцької.