Як приготувати стейк з свинини: корисні поради та рецепт

30 жовтня 2018, 14:21
Для стейка дуже важливо купити гарне свіже м'ясо. Решта – справа техніки і практики

Свинячий стейк з гарніром. Фото: Mrsiraphol/Freepik

Стейк – культова страва американської кухні. Саме в США люблять і вміють готувати стейки. Хоча саме слово "стейк" походить від давньоскандинавського "смажити".

Традиційний стейк являє собою товстий шматок м'яса, вирізаний з туші тварини поперек волокон. Зазвичай для приготування страви використовується яловичина, рідше телятина. У нас стейк часто роблять зі свинини, оскільки її легко придбати, крім того, вона простіше готується, що значно знижує ризик зіпсувати страву.

Реклама

Для того, щоб стейк зі свинини вийшов по-справжньому смачним і соковитим, слід провести ретельну підготовку продуктів. М'ясо потрібно замаринувати в цибулі, прянощах, солі і оливковій олії. Потім залишити свинину на ніч або навіть на дві.

Перед тим, як поміщати м'ясо на решітку над багаттям або на сковороду, обов'язково дати йому полежати хоча б 30 хвилин при кімнатній температурі, щоб свинина прогрілася і рівномірніше присмажилася.

Ємність для маринування стейка не повинна бути алюмінієвою, інакше м'ясо набуде особливий "металевий" присмак.

Реклама

Для смаження м'яса можна використовувати сковорідку або грати. У разі, якщо свинина готується на плиті, сковороду слід скропити оливковою або кунжутною олією. М'ясо потрібно викладати до ретельно розігрітого посуду, інакше технологія приготування порушиться і м'ясо вийде жорстким.

Щоб отримати добре прожарений стейк, слід обсмажити його з кожної сторони 4 хвилини, середнього прожарювання – 3 хвилини, з кров'ю – 1-2 хвилини. Будь-якому стейку, будь-якого прожарювання потрібно дати відпочити на сковороді на мінімальному вогні – 5-10 хвилин, або в духовці 10-15. Свинину, на відміну від яловичини, потрібно обов'язково прожарювати до повної готовності.

Ніколи не можна перевіряти, чи готовий стек, виделкою – це відмінний шанс все зіпсувати. Потрібно просто взяти шматочки м'яса завтовшки 3-5 см і орієнтуватися на час, вказаний вище. Дуже добре покласти на сам стейк при смаженні гілочку розмарину – він дасть м'ясу правильну ароматну нотку.

Реклама

Подавайте стейк з овочами. Запечені помідори, свіжі салати і навіть квашені овочі – ідеальний варіант.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом свинини з яблуками і шавлією від Джеймі Олівера. Ми також писали, як приготувати стейки з розмарином від Даші Малахової.

Дивіться відео, як вибрати безпечне і свіже м'ясо: