Як приготувати шулики на Маковія: рецепти традиційної української випічки

12 серпня 2020, 13:41
Шулики на Маковий Спас повинні бути пісними

Шулики на Маковея

Українська страва шулики – порізані на невеликі шматочки пшеничні коржики, залиті розведеним медом або цукровим сиропом разом з розтертим маком. Це традиційна страва на Медовий Спас Маковей, який щороку відзначають 14 серпня.

Як приготувати коржі на шулики? Потрібно замісити тісто, розкачати його і посмажити на сковорідці або запекти в духовці. Тісто на шулики не повинно бути занадто густим.

Реклама

Шулики на Маковея

Щоб зробити заливку для печива, мак розтирають до появи молочка, розводять холодною водою, заправляють медом або цукром за смаком. Спечені коржі дрібно ламають, розмішують з перетертим маком і залишають просочитися.

Шулики на кефірі з маком

Час приготування:

Реклама
  • більше 3-х годин

Складові:

Для коржів:

  • 1 кг борошна
  • 2 яйця
  • 2 склянки кефіру або кислого молока
  • 1 ч.л. соди (з гіркою)
  • Дрібка солі
  • 1,5-2 ст.л. цукру
  • Трохи олії

Читайте також:

Реклама

Для медово-макової заправки:

  • 200-250 г маку
  • 0,5 склянки цукру
  • 2 ст.л. меду
  • 2 склянки охолодженої кип'яченої води

Дивіться відео, як святкують Маковий Спас:

Спосіб приготування:

  1. Спочатку замісити тісто для коржів. У велику миску насипати 3/4 від загальної кількості борошна. Перемішати його з содою і сіллю, а потім вбити яйця.
  2. Додати цукор і кефір, замісити тісто, при необхідності додаючи борошно.
  3. Готовому тісту дати трохи відпочити, а тим часом приготувати заправку. Для цього промитий (а можна і злегка проварений) мак подрібнити з цукром в блендері. У воді розчинити мед і з'єднати його з цукрово-маковою масою.
  4. Тісто розділити на кілька частин, розкачати кожну в круг, рівний діаметру вашої сковороди. Злегка наколоти кожен корж виделкою і обсмажити з двох сторін до готовності, кожен раз трохи змащуючи сковорідку олією.
  5. Готові коржі злегка остудити, а потім розламати їх на шматочки і залити медово-маковою заправкою. Шулики перед вживанням повинні просочитися цією сумішшю.

Шулики з маком і медом

Шулики медові з маком

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

Для тіста:

  • 3 ст.л. сметани
  • 1 яйце
  • 2 ст.л. цукру
  • 100 г розтопленого масла або маргарину
  • Борошно

Для макової заливки:

  • 1 стакан маку
  • 3/4 склянки цукру
  • 2 склянки води

Спосіб приготування:

  1. Розтерти яйце, цукор, сметану і масло. Поступово додаючи борошно, замісити тісто, що не липне до рук.
  2. Тонко розкачати тісто на аркуші пергаменту, перенести на деко. Розрізати тісто на квадратики приблизно 1,5х1,5 см. Кожен квадратик наколоти виделкою.
  3. Поставити деко з тістом в духовку, випікати при 180 ºС до золотистого кольору.
  4. Тим часом взяти невелику каструльку, всипати в неї мак і цукор, влити воду, поставити на вогонь і готувати 5-7 хвилин, поки цукор не розплавиться.
  5. Вийняти деко, перекласти печиво в миску. Залити його гарячою маковою сумішшю, перемішати і накрити кришкою. Залишити на кілька годин (а краще на ніч) просочуватися.

Шулики з медом

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

Для тіста:

  • 1 яйце
  • 70 г розтопленого масла
  • 1 ст.л. меду
  • Пшеничне борошно

Для заливки:

  • 2 склянки маку
  • 2 ст.л. меду

Спосіб приготування:

  1. Розпарити мак в окропі, а потім перетерти з допомогою блендера або ступки до появи макового молочка. Перемішати з медом.
  2. З'єднати в мисці яйце, розтоплене масло і борошно. Має вийти м'яке, не дуже круте тісто.
  3. Розкачати його в досить тонкий корж, спекти його в духовці або посмажити на сковороді.
  4. Готові шулики поламати на шматочки і залити маково-медовою сумішшю.

Бобальки з медом і маком

Шулики з маком: рецепт на молоці

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 1 яйце
  • 4 ст.л. меду
  • 4 ст.л. маку
  • 50 г вершкового масла
  • 0.5 ч.л. соди
  • 100 мл молока
  • 260 г борошна
  • 100 мл води

Спосіб приготування:

  1. Мак промити і залити окропом на 30 хвилин. За цей час він повинен стати м'якше і трохи збільшитися в обсязі. Потім воду злити через дрібне сито.
  2. Яйце збити вінчиком в глибокій мисці.
  3. Додати столову ложку ароматного меду і знову збити вінчиком.
  4. Додати столову ложку з гіркою запареного маку і добре перемішати.
  5. Влити розтоплене і охолоджене до кімнатної температури вершкове масло, перемішати.
  6. Додати половину чайної ложки соди, перемішати.
  7. Влити молоко і знову ретельно перемішати до однорідної консистенції.
  8. Просіяти борошно до решти інгредієнтів і замісити тісто.
  9. Готове тісто має бути в міру тугим і не липнути до рук. Намагайтеся не досипати більше борошна, хіба що столову ложку, якщо тісто сильно липне до рук.
  10. Розкачати тісто в пласт товщиною 3-5 мм і перекласти його на деко з пергаментним папером.
  11. Зробити надрізи на тісті, щоб вийшли квадратики.
  12. Випікати корж в попередньо розігрітій до 180 °С духовці 15-20 хвилин.
  13. Поки корж випікається, можна приготувати макову заливку.
  14. Запарений мак потрібно ретельно розтерти до появи макового молочка. До маку з молочком додати мед і знову добре розтерти.
  15. Додати окріп, перемішати – заливка готова.
  16. Дістати готовий корж з духовки. Гарячим поламати його на коржики по зробленим раніше надрізам або просто наламати печиво в довільній формі.
  17. Скласти гарячі макові коржики в миску і полити маковою заливкою. Дати просочитися 20-30 хвилин.

Шулики з маком

Пісне печиво шулики

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

Для тесту:

  • 3 склянки борошна
  • 1 склянку теплої кип'яченої води
  • 0,5 ч.л. солі
  • 0,5 ч.л. соди
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти

Для заправки:

  • 200 г маку
  • 6-7 ст. л. цукру або меду
  • 500 мл гарячої кип'яченої води

Спосіб приготування:

  1. Мак залити окропом, щоб він набряк.
  2. Борошно змішати з сіллю, содою і лимонною кислотою, влити воду і замісити круте тісто.
  3. Розділити його на дві частини, розкачати в кола приблизно 1-1,5 см завтовшки. Проткнути виделкою в декількох місцях.
  4. Добре розігріти сковороду, викласти тісто і відразу зменшити вогонь до мінімуму. Випікати на сухій сковороді під кришкою з двох сторін до готовності.
  5. Процідити мак, подрібнити його за допомогою блендера або м'ясорубки. Коли мак дасть молочко, додати цукор і воду.
  6. Спечені, остиглі коржі нарізати ромбиками 2х2 см.
  7. Залити шулики заправкою і дати настоятися протягом декількох годин, час від часу помішуючи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати макову начинку для млинців і випічки. Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом рулету з маком і халвою на Маковія.