Як приготувати лазанью з м'ясним фаршем і соусом бешамель: покроковий рецепт

26 січня 2021, 11:48
В домашніх умовах – це дуже просто

Лазанья з фаршем і соусом бешамель

Лазанья – гордість італійської кухні. До речі, італійці дуже ревно ставляться до макаронно-м'ясної запіканки, адже на її авторство претендували і англійці, і скандинави. Приблизно такий же скандал свого часу виник і навколо походження шведських фрикадельок. Ми все ж таки звернемося до класичної теорії появи лазаньї. Ну й приготуємо лазанью з м'ясним фаршем і соусом бешамель у духовці. Саме цей рецепт ми всі вважаємо класичним.

Старенька лазанья

Фото: instagram.com/peoplepasta/

Отже, перший італійський рецепт страви був виявлений в анонімному рукописі 14-го століття, знайшли її неподалік Неаполя. Рукопис отримав назву Liber de coquina ("Кулінарна книга"). У Середні віки лазанью готували так: відварювали листи тіста, прошаровували їх меленими спеціями і тертим сиром. Під спеціями, найімовірніше, малися на увазі сіль, перець і цукор. Можливо, були і кориця, гвоздика, мускатний горіх. Є припущення, що з цими екзотичними спеціями в ті часи італійці вже були знайомі.

Реклама

Лазанья з фаршем і соусом бешамель

Обов'язково обговоріть начинку для лазаньї перед тим, як приготуєте її для Близнюків

Інгредієнти:

  • Листи для лазаньї
  • 100 г тертого пармезану

Для м'ясного соусу:

Реклама
  • 700 г м'ясного фаршу
  • 800 мл помідорів у власному соку
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 зубчики часнику
  • 20 г вершкового масла
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 100 мл сухого білого вина
  • 200 мл молока
  • 1 щедрий пучок базиліка
  • 0,5 стебла селери
  • 1 ч. л. солі
  • Мелений перець

Читайте також:

Для соусу бешамель:

  • 600 мл молока
  • 60 г вершкового масла
  • 60 г борошна
  • 40 г тертого пармезану
  • Дрібка мускатного горіха

Рецепт приготування:

Реклама
  1. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на терці.
  2. На сковороді розігріти вершкове масло та оливкову олію. Спочатку обсмажити цибулю до прозорості, потім додати моркву і дрібно нарізану селеру. Обсмажити все разом декілька хвилин.
  3. Викласти фарш і перемішати, розминаючи ложкою грудочки м'яса. Посолити, поперчити і додати дрібно нарізаний часник. Коли фарш злегка обсмажиться, влити вино і тушкувати ще 5 хвилин, щоб випарувався алкоголь.
  4. Додати консервовані помідори без шкірки, молоко і дрібно нарізаний пучок базиліка.
  5. Накрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні, періодично помішуючи, близько 30 хвилин. За необхідності додати ще трохи солі.
  6. Доки тушкується фарш, приготувати соус бешамель. Вершкове масло покласти в сотейник з товстим дном і повністю розтопити його на плиті. Потім зняти з плити і невеликими порціями просіяти борошно в масло, щоразу добре перемішуючи, щоб масло і борошно перемішалися і не було грудочок. Поступово додати молоко, ретельно перемішуючи.
  7. Повернути сотейник на плиту і варити до загустіння на слабкому вогні. Зняти з плити, посолити, додати дрібку мускатного горіха. Всипати 40 г натертого пармезану і перемішати.
  8. Форму для запікання злегка змастити олією. На дно тонким шаром викласти м'ясний соус (кілька столових ложок). Зверху розкласти листи пасти, потім – шар рагу і шар соусу бешамель. Посипати тертим пармезаном.
  9. Повторити шари ще кілька разів, закінчуючи тертим пармезаном. Накрити форму листом фольги або кришкою.
  10. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Подавати страву гарячою.

Тут знайдете рецепти українського борщу з куркою, яловичиною і свининою, а також рецепти домашньої шаурми.