Як приготувати полуничний пиріг: рецепти солодкої випічки на будь-який смак

18 травня 2020, 14:05
Рецепти пирога з полуницею з фото

Полуничний пиріг зі сметаною

Пиріг з полуницею – один з найпопулярніших літніх десертів. Рецептів приготування цієї солодкої випічки велика кількість і варто обов'язково спробувати хоча б кілька варіантів полуничних пирогів.

Тісто для пирога з полуницею може бути будь-яким: пісочним, дріжджовим, бісквітним, масляним. Ягоди для випічки можна використовувати як свіжі, так і заморожені. Останнім потрібно буде дати відтанути і злити зайвий сік.

Реклама

Пиріг з полуницею і сметаною

Полуничний пиріг зі сметаною

Складові:

Для тіста:

Реклама
  • 185 г борошна
  • 100 г м'якого масла
  • 35 г цукрової пудри
  • Дрібка солі
  • 1 яйце

Читайте також:

Для начинки:

  • Велика жменя полуниці
  • 300 г сметани
  • 100 г цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 1.5 ст.л. борошна
  • 1 ст.л. крохмалю

Дивіться відео, як зробити вино з полуниці:

Реклама

Спосіб приготування:

  1. Замісити тісто з усіх інгредієнтів. Викласти його в роз'ємну форму, застелену пергаментним папером. Сформувати бортики, наколоти поверхню виделкою і поставити в холодильник, поки готується начинка.
  2. Для начинки змішати сметану, цукор, ваніль, борошно і крохмаль. Полуницю помити, видалити хвостики і нарізати пластинками.
  3. Викласти ягоди на тісто, щоб вони повністю покривали дно. Залити сметаною начинкою.
  4. Відправити в розігріту до 180 °С духовку приблизно на 40 хвилин. За цей час тісто має підрум'яниться, а заливка загуснути.
  5. Остудити пиріг в холодильнику і за бажанням посипати цукровою пудрою.

Пиріг з полуницею на кефірі

Полуничний пиріг на кефірі

Складові:

  • 200 г борошна
  • 200 г цукру
  • 100 г кефіру
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 6 ст.л. вершкового масла
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванілі
  • 100 г полуниці

Спосіб приготування:

  1. Змішати борошно з цукром і розпушувачем.
  2. Потім додати масло кімнатної температури, зробити крихту за допомогою пальців або міксером.
  3. Потім додати яйце, кефір і ваніль. Перемішати до однорідності.
  4. Викласти тісто у форму для запікання.
  5. Прикрасити ягодами (великі потрібно нарізати) і відправити запікатися в розігріту до 180 ° С духовку на 20-30 хвилин.
  6. Коли пиріг стане золотистим зверху, перевірити його готовність зубочисткою.
  7. Дістати з духовку, остудити і посипати цукровою пудрою.

Пиріг з полуницею на молоці

Полуничний пиріг на молоці

Складові:

  • 1 велике яйце
  • 140-170 г цукру
  • 80 г вершкового масла (розм'якшеного)
  • 125 мл молока
  • 170 г борошна
  • 1,5 ч.л. розпушувача
  • 0,5 ч.л. солі
  • 1 ч.л. ванільного екстракту
  • 500 г полуниці
  • 2 ст.л. цукрової пудри для посипання

Спосіб приготування:

  1. Полуницю помити, обсушити і розрізати навпіл.
  2. Просіяти борошно з розпушувачем і сіллю.
  3. Збити цукор з розм'якшеним маслом.
  4. Додати яйце, молоко і збити до однорідності.
  5. Додати в тісто суху суміш (мука, сіль, розпушувач), збити. Тісто вийде консистенції сметани.
  6. Дно форми застелити папером для випічки, боки форми змастити маслом. Вилити тісто. Зверху викласти порізану полуницю.
  7. Випікати в розігрітій до 180 °С духовці протягом 10 хвилин, потім температуру знизити до 160 ºС і випікати ще близько 50 хвилин.
  8. Готовий пиріг повністю остудити, не виймаючи з форми. Потім перекласти на блюдо і посипати цукровою пудрою.

Пиріг з полуницею з дріжджового тіста

Дріжджовий полуничний пиріг

Складові:

Для опари:

  • 15 г дріжджів
  • 150 г пшеничного борошна
  • 150 мл молока

Для тесту:

  • 350 г пшеничного борошна
  • 175 мл молока
  • 2 яйця
  • 1 яєчний жовток
  • 50 г цукру
  • 2 г солі
  • 125 г вершкового масла

Для начинки:

  • 500 г свіжої або замороженої полуниці
  • 150 г цукру
  • Цедра 1 апельсина
  • 30 г ягідного джему

Спосіб приготування:

  1. Для опари розчиніть дріжджі в молоці, змішайте з борошном, накрийте кришкою і залиште для бродіння на 1 годину.
  2. Ягоди помийте і обсушіть, видаліть плодоніжки. Замороженій полуниці дайте відтанути в друшляку.
  3. Перекладіть опару в чашу міксера, додайте інші інгредієнти і замісити гладке, м'яке тісто. Перекладіть його в злегка змащену олією миску, накрийте плівкою або кришкою і залиште в теплі на 1 годину.
  4. Перекладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню і розділіть на дві нерівні частини.
  5. Змастіть дно і бортики форми діаметром 28-30 см вершковим маслом. Викладіть більшу частину тіста, розподіліть руками. Накрийте плівкою і залиште для вистоювання на 45-60 хвилин.
  6. Меншу частину тіста розкачати в прямокутник товщиною 5 мм, наріжте смужки шириною 5-7 мм і на папері або змащеній маслом плівці, сформуйте решітку. Прикрийте плівкою і дайте підійти.
  7. Розігрійте духовку до 190 ° С.
  8. Цукор розітріть з апельсиновою цедрою. Змастіть нижню частину тесту джемом. Викладіть на джем полуницю, посипте цукром і накрийте решіткою Закріпіть кінці решітки. Змастіть поверхню пирога злегка збитим яйцем і поставте в духовку.
  9. Випікайте пиріг 40-50 хвилин, поки поверхня не стане золотистою. Нижній шар тіста повинен повністю пропектися.
  10. Готовий пиріг остудіть на решітці в формі 10-15 хвилин, потім дістаньте з форми і охолодіть до кімнатної температури.

Літній пиріг з полуницею

Полуничний пиріг з сиром

Складові:

Для тесту:

  • 150 г вершкового масла або маргарину
  • 150 г цукру
  • 2 ч.л. ванільного цукру
  • 1 яйце
  • 200-300 г борошна
  • 2 ч.л. розпушувача (або 1 ч.л. гашеної соди)

Для начинки:

  • 600 г сиру
  • 4 яйця
  • 150 г цукру
  • 100 г крохмалю
  • 300 г ягід
  • Цукрова пудра – для прикраси

Спосіб приготування:

  1. Масло розтерти з цукром і ваніллю. Додати яйце, перемішати. Всипати розпушувач і борошно, замісити тісто. Охолодити протягом 30 хвилин.
  2. Викласти тісто в роз'ємну форму діаметром 26 см і зробити бортики. Наколоти виделкою і відправити в духовку на 10-15 хвилин.
  3. Приготувати начинку. Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром. Додати сир, добре перемішати (якщо ви хочете домогтися однорідної консистенції, сир потрібно заздалегідь протерти через сито). Додати крохмаль, перемішати.
  4. Білки збити з дрібкою солі. Додати в сирну масу, акуратно перемішати ложкою.
  5. Сирну масу викласти на тісто, розрівняти.
  6. Кілька ягід залишити для прикраси. В решту полуницю додати 1 ст.л. цукру, подрібнити блендером або просто розім'яти виделкою.
  7. На сирну масу викласти ягідну суміш. Поставити пиріг в розігріту до 180 ° С духовку, випікати протягом 60 хвилин.
  8. Готовий пиріг повністю остудити, потім посипати цукровою пудрою і прикрасити свіжими ягодами.

Пиріг з полуницею на деку

Полуничний пиріг на деку

Складові:

Для тіста:

  • 200 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 2 яйця
  • 300-400 г борошна
  • 100 г кукурудзяного крохмалю
  • 1 щіпка солі

Для начинки:

  • 1 яйце
  • 50 г цукру
  • 150 г сиру
  • 12-15 ягід полуниці
  • Цукрова пудра

Спосіб приготування:

  1. Змішати в мисці яйця, цукор і розм'якшене вершкове масло.
  2. Добре перемішати. Додати борошно, крохмаль і сіль, замісити тісто.
  3. В окремій мисці змішати сир, яйце і цукор. Добре розім'яти виделкою.
  4. Тісто розділити на дві нерівні частини. Більшу частину тіста розподілити на деку і зробити бортики. Викласти начинку з сиру і розрівняти ложкою.
  5. Полуницю при необхідності розморозити, нарізати пластинками і викласти на сир.
  6. Меншу частину тіста прибрати в морозилку на півгодини і натерти зверху пирога на крупній тертці.
  7. Поставити в розігріту духовку на 40 хвилин при температурі 180 ° С.
  8. Дати трохи охолонути, посипати просіяною цукровою пудрою і розрізати пиріг на шматочки.

Пиріг з полуницею без масла: рецепт клафуті

Клафуті з полуницею

Складові:

  • 3 ст.л. цукру
  • 3 ст.л. + 1/2 ч л борошна
  • 1 яйце
  • Дрібка солі
  • 4 ст.л. вершків
  • 4 ст.л. молока
  • 1/2 ч.л. ванильної есенції
  • Полуниця
  • Цукрова пудра
  • Масло і цукор – для посипання форми

Спосіб приготування:

  1. Духовку нагріти до 180 ° С.
  2. Змастити маслом нероз'ємну форму для випічки, посипати борошном, зайву муку витрусити.
  3. У мисці злегка збити яйце, додати сіль, цукор, перемішати. Додати молоко, вершки, ваніль, все перемішати, але не збивати. Всипати борошно і акуратно перемішати.
  4. На дно форми викласти полуницю, зверху залити молочно-яєчною сумішшю.
  5. Запікати 40-50 хвилин. Дістати клафуті з духовки і за бажанням посипати цукровою пудрою.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом простого полуничного пирога в мультиварці . Сьогодні.Lifestyle також писали, як спекти пісочний полуничний пиріг з хрусткою крихтою .