Полуничний пиріг зі сметаною
Пиріг з полуницею – один з найпопулярніших літніх десертів. Рецептів приготування цієї солодкої випічки велика кількість і варто обов'язково спробувати хоча б кілька варіантів полуничних пирогів.
Тісто для пирога з полуницею може бути будь-яким: пісочним, дріжджовим, бісквітним, масляним. Ягоди для випічки можна використовувати як свіжі, так і заморожені. Останнім потрібно буде дати відтанути і злити зайвий сік.
Пиріг з полуницею і сметаною
Складові:
Для тіста:
- 185 г борошна
- 100 г м'якого масла
- 35 г цукрової пудри
- Дрібка солі
- 1 яйце
Для начинки:
- Велика жменя полуниці
- 300 г сметани
- 100 г цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- 1.5 ст.л. борошна
- 1 ст.л. крохмалю
Дивіться відео, як зробити вино з полуниці:
Спосіб приготування:
- Замісити тісто з усіх інгредієнтів. Викласти його в роз'ємну форму, застелену пергаментним папером. Сформувати бортики, наколоти поверхню виделкою і поставити в холодильник, поки готується начинка.
- Для начинки змішати сметану, цукор, ваніль, борошно і крохмаль. Полуницю помити, видалити хвостики і нарізати пластинками.
- Викласти ягоди на тісто, щоб вони повністю покривали дно. Залити сметаною начинкою.
- Відправити в розігріту до 180 °С духовку приблизно на 40 хвилин. За цей час тісто має підрум'яниться, а заливка загуснути.
- Остудити пиріг в холодильнику і за бажанням посипати цукровою пудрою.
Пиріг з полуницею на кефірі
Складові:
- 200 г борошна
- 200 г цукру
- 100 г кефіру
- 1 ч.л. розпушувача
- 6 ст.л. вершкового масла
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванілі
- 100 г полуниці
Спосіб приготування:
- Змішати борошно з цукром і розпушувачем.
- Потім додати масло кімнатної температури, зробити крихту за допомогою пальців або міксером.
- Потім додати яйце, кефір і ваніль. Перемішати до однорідності.
- Викласти тісто у форму для запікання.
- Прикрасити ягодами (великі потрібно нарізати) і відправити запікатися в розігріту до 180 ° С духовку на 20-30 хвилин.
- Коли пиріг стане золотистим зверху, перевірити його готовність зубочисткою.
- Дістати з духовку, остудити і посипати цукровою пудрою.
Пиріг з полуницею на молоці
Складові:
- 1 велике яйце
- 140-170 г цукру
- 80 г вершкового масла (розм'якшеного)
- 125 мл молока
- 170 г борошна
- 1,5 ч.л. розпушувача
- 0,5 ч.л. солі
- 1 ч.л. ванільного екстракту
- 500 г полуниці
- 2 ст.л. цукрової пудри для посипання
Спосіб приготування:
- Полуницю помити, обсушити і розрізати навпіл.
- Просіяти борошно з розпушувачем і сіллю.
- Збити цукор з розм'якшеним маслом.
- Додати яйце, молоко і збити до однорідності.
- Додати в тісто суху суміш (мука, сіль, розпушувач), збити. Тісто вийде консистенції сметани.
- Дно форми застелити папером для випічки, боки форми змастити маслом. Вилити тісто. Зверху викласти порізану полуницю.
- Випікати в розігрітій до 180 °С духовці протягом 10 хвилин, потім температуру знизити до 160 ºС і випікати ще близько 50 хвилин.
- Готовий пиріг повністю остудити, не виймаючи з форми. Потім перекласти на блюдо і посипати цукровою пудрою.
Пиріг з полуницею з дріжджового тіста
Складові:
Для опари:
- 15 г дріжджів
- 150 г пшеничного борошна
- 150 мл молока
Для тесту:
- 350 г пшеничного борошна
- 175 мл молока
- 2 яйця
- 1 яєчний жовток
- 50 г цукру
- 2 г солі
- 125 г вершкового масла
Для начинки:
- 500 г свіжої або замороженої полуниці
- 150 г цукру
- Цедра 1 апельсина
- 30 г ягідного джему
Спосіб приготування:
- Для опари розчиніть дріжджі в молоці, змішайте з борошном, накрийте кришкою і залиште для бродіння на 1 годину.
- Ягоди помийте і обсушіть, видаліть плодоніжки. Замороженій полуниці дайте відтанути в друшляку.
- Перекладіть опару в чашу міксера, додайте інші інгредієнти і замісити гладке, м'яке тісто. Перекладіть його в злегка змащену олією миску, накрийте плівкою або кришкою і залиште в теплі на 1 годину.
- Перекладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню і розділіть на дві нерівні частини.
- Змастіть дно і бортики форми діаметром 28-30 см вершковим маслом. Викладіть більшу частину тіста, розподіліть руками. Накрийте плівкою і залиште для вистоювання на 45-60 хвилин.
- Меншу частину тіста розкачати в прямокутник товщиною 5 мм, наріжте смужки шириною 5-7 мм і на папері або змащеній маслом плівці, сформуйте решітку. Прикрийте плівкою і дайте підійти.
- Розігрійте духовку до 190 ° С.
- Цукор розітріть з апельсиновою цедрою. Змастіть нижню частину тесту джемом. Викладіть на джем полуницю, посипте цукром і накрийте решіткою Закріпіть кінці решітки. Змастіть поверхню пирога злегка збитим яйцем і поставте в духовку.
- Випікайте пиріг 40-50 хвилин, поки поверхня не стане золотистою. Нижній шар тіста повинен повністю пропектися.
- Готовий пиріг остудіть на решітці в формі 10-15 хвилин, потім дістаньте з форми і охолодіть до кімнатної температури.
Літній пиріг з полуницею
Складові:
Для тесту:
- 150 г вершкового масла або маргарину
- 150 г цукру
- 2 ч.л. ванільного цукру
- 1 яйце
- 200-300 г борошна
- 2 ч.л. розпушувача (або 1 ч.л. гашеної соди)
Для начинки:
- 600 г сиру
- 4 яйця
- 150 г цукру
- 100 г крохмалю
- 300 г ягід
- Цукрова пудра – для прикраси
Спосіб приготування:
- Масло розтерти з цукром і ваніллю. Додати яйце, перемішати. Всипати розпушувач і борошно, замісити тісто. Охолодити протягом 30 хвилин.
- Викласти тісто в роз'ємну форму діаметром 26 см і зробити бортики. Наколоти виделкою і відправити в духовку на 10-15 хвилин.
- Приготувати начинку. Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром. Додати сир, добре перемішати (якщо ви хочете домогтися однорідної консистенції, сир потрібно заздалегідь протерти через сито). Додати крохмаль, перемішати.
- Білки збити з дрібкою солі. Додати в сирну масу, акуратно перемішати ложкою.
- Сирну масу викласти на тісто, розрівняти.
- Кілька ягід залишити для прикраси. В решту полуницю додати 1 ст.л. цукру, подрібнити блендером або просто розім'яти виделкою.
- На сирну масу викласти ягідну суміш. Поставити пиріг в розігріту до 180 ° С духовку, випікати протягом 60 хвилин.
- Готовий пиріг повністю остудити, потім посипати цукровою пудрою і прикрасити свіжими ягодами.
Пиріг з полуницею на деку
Складові:
Для тіста:
- 200 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 2 яйця
- 300-400 г борошна
- 100 г кукурудзяного крохмалю
- 1 щіпка солі
Для начинки:
- 1 яйце
- 50 г цукру
- 150 г сиру
- 12-15 ягід полуниці
- Цукрова пудра
Спосіб приготування:
- Змішати в мисці яйця, цукор і розм'якшене вершкове масло.
- Добре перемішати. Додати борошно, крохмаль і сіль, замісити тісто.
- В окремій мисці змішати сир, яйце і цукор. Добре розім'яти виделкою.
- Тісто розділити на дві нерівні частини. Більшу частину тіста розподілити на деку і зробити бортики. Викласти начинку з сиру і розрівняти ложкою.
- Полуницю при необхідності розморозити, нарізати пластинками і викласти на сир.
- Меншу частину тіста прибрати в морозилку на півгодини і натерти зверху пирога на крупній тертці.
- Поставити в розігріту духовку на 40 хвилин при температурі 180 ° С.
- Дати трохи охолонути, посипати просіяною цукровою пудрою і розрізати пиріг на шматочки.
Пиріг з полуницею без масла: рецепт клафуті
Складові:
- 3 ст.л. цукру
- 3 ст.л. + 1/2 ч л борошна
- 1 яйце
- Дрібка солі
- 4 ст.л. вершків
- 4 ст.л. молока
- 1/2 ч.л. ванильної есенції
- Полуниця
- Цукрова пудра
- Масло і цукор – для посипання форми
Спосіб приготування:
- Духовку нагріти до 180 ° С.
- Змастити маслом нероз'ємну форму для випічки, посипати борошном, зайву муку витрусити.
- У мисці злегка збити яйце, додати сіль, цукор, перемішати. Додати молоко, вершки, ваніль, все перемішати, але не збивати. Всипати борошно і акуратно перемішати.
- На дно форми викласти полуницю, зверху залити молочно-яєчною сумішшю.
- Запікати 40-50 хвилин. Дістати клафуті з духовки і за бажанням посипати цукровою пудрою.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом простого полуничного пирога в мультиварці . Сьогодні.Lifestyle також писали, як спекти пісочний полуничний пиріг з хрусткою крихтою .