Як приготувати броколі в духовці: рецепти смачних і корисних страв

1 вересня 2020, 12:26
Готуємо ситні гарячі страви з броколі в духовці

Запіканка з броколі

З броколі можна приготувати безліч смачних страв. Для деяких підходить заморожена капуста, але для запікання в духовці ми рекомендуємо взяти свіжу, з пружними стеблами і суцвіттями. Пожовклі ділянки і мляві листочки – ознака того, що броколі починає псуватися.

Ми також радимо тримати запечену броколі в холодильнику не більше одного або двох днів. Незважаючи на те, що капуста не зіпсується, її смак при більш тривалому зберіганні значно погіршиться.

Реклама

Броколі в духовці за 15 хвилин

Запіканка з броколі

Час приготування:

  • 15 хвилин

Складові:

Реклама
  • 1 качан броколі
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • 1/4 ч.л. солі
  • 1/4 ч.л. пластівців червоного перцю
  • 1/4 ч.л. чорного меленого перцю
  • 1 шматок пармезану

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Помийте броколі і розділіть її на суцвіття за допомогою гострого ножа.
  2. Перемішайте броколі з оливковою олією, пластівцями червоного перцю, сіллю і чорним меленим перцем на деку.
  3. Відправте в духовку і запікайте 15 хвилин при температурі 220 ºС. Цей метод найкраще працює зі свіжими овочами – заморожену броколі бажано готувати на пару.
  4. Коли броколі запечеться, посипте суцвіття жменькою тертого пармезану. Якщо ви не є шанувальником це сиру, броколі можна заправити лимонним соком, соєвим соусом або хумусом.

Курячі котлети з броколі та сиром в духовці

Курячі котлети з броколі

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 400 г курячого фаршу
  • 200 г броколі
  • 50 г твердого сиру
  • 100 г сметани
  • 1 яйце
  • 4 ст. л. панірувальних сухарів або хлібних крихт
  • 1-2 зубчики часнику
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • Сіль, чорний мелений перець – за смаком

Дивіться відео, як приготувати сирний суп з броколі:

Спосіб приготування:

  1. Броколі помити і розібрати на суцвіття. Кинути в киплячу підсолену воду і варити п'ять-сім хвилин від моменту повторного закипання. Відкинути на друшляк, трохи остудити і нарізати на більш дрібні шматочки.
  2. Твердий сир натерти на дрібній тертці.
  3. Часник почистити, розчавити і змішати з фаршем, сиром, яйцем, столовою ложкою сметани, сухарями і броколі. Посолити, поперчити і поставити в холодильник на 15 хвилин.
  4. Дістати суміш з холодильника і сформувати котлети. Викласти їх на деко, змащене олією. Готувати 20 хвилин при 180 °С.
  5. Змастити котлети сметаною і запікати ще 10 хвилин. Подавати разом з рисом, макаронами або картопляним пюре.

Картопляна запіканка з рибою і броколі

Страви з картоплі для смачної вечері

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

  • 500 г філе білої риби
  • 500 г картоплі
  • 500 г броколі
  • 200 г сметани
  • 2 яйця
  • 2 ч.л гірчиці
  • 30 мл соку лимона
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю очистити і порізати тонкими кружальцями. Відварити в підсоленій воді 5-7 хвилин. Вийняти шумівкою.
  2. У тій же воді відварити суцвіття свіжої або замороженої броколі, 5 хвилин. Відкинути на друшляк і обдати холодною водою.
  3. Рибне філе порізати невеликими шматками, полити лимонним соком і посипати сіллю і перцем.
  4. Форму для запікання змастити маслом і викласти картоплю в два шари.
  5. Вінчиком змішати сметану, яйця, гірчицю. Добре посолити і поперчити.
  6. У форму поверх картоплі викласти рибне філе і відварену броколі у вигляді смуг, що чергуються.
  7. Полити запіканку сметанним соусом і запікати в попередньо розігрітій до 180 °С духовці близько 15 хвилин.
  8. За бажанням прикрасити зеленню і подавати.

Макаронна запіканка з броколі та сиром

Запіканка з макарон і сиру

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 3 склянки молока
  • 1 стакан замороженого горошку
  • 400 г цвітної капусти
  • 30 г чеддеру
  • 350 г пасти фузілі
  • 225 г броколі
  • 225 г вершкового або кисломолочного сиру
  • 2 ст.л. вершкового масла
  • 1/2 ч.л. гірчичного порошку
  • 1/2 ч.л. мускатного горіха
  • Щіпка каєнського перцю
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200 °С. Змастіть маслом одну велику керамічну форму або кілька маленьких.
  2. Розберіть на суцвіття броколі і цвітну капусту.
  3. У каструлю з киплячою водою викладіть пасту, варіть три хвилини, додайте заморожений горошок, броколі, цвітну капусту, варіть хвилину. Відкиньте на друшляк.
  4. У процесорі перемішайте 225 г тертого чеддеру, м'який сир, масло, гірчицю, мускатний горіх, сіль за смаком. Влийте молоко, подрібніть масу до стану пюре.
  5. У пасту з броколі і цвітною капустою додайте сирну масу, перемішайте. Викладіть отриману масу в форму, посипте сиром, що залишився. Відправте в духовку. Велика запіканка буде готуватися близько 35 хвилин, а маленькі – 15-20 хвилин.

Картопля з броколі та сиром в духовці

Картопля з броколі запечена

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 4 шт. картоплі
  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 3 1/2 ст.л. вершкового масла
  • 1/2 склянки знежиреного йогурту
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1/2 ч.л. меленого перцю
  • 3/4 ч.л. нарізаної зеленої цибулі
  • 3/4 ч.л. часникового порошку
  • 1/2 ч.л. цибулевого порошку
  • 1/2 ч.л. паприки
  • 1/2 чашки броколі
  • 2 чашки тертого сиру

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200 °C.
  2. Викладіть картоплю в форму для запікання і відправте в духовку на годину. Після охолодіть і наріжте на половинки.
  3. Розберіть броколі на суцвіття і відваріть на пару.
  4. Видаліть м'якоть картоплі і перекладіть її в миску.
  5. Змастіть картоплю оливковою олією і викладіть на деко, застелене папером для запікання.
  6. У картопляну м'якоть додайте вершкове масло і збийте за допомогою блендера.
  7. Потім додайте йогурт, сіль, перець, цибулю, часниковий і цибульний порошки, паприку, броколі і сир. Перемішайте і нафаршируйте масою картопляні скибочки.
  8. Запікайте 20-25 хвилин. Подавайте до столу.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом салату з пасти з броколі, а також писали, як зробити пісні котлети з броколі.