Чому дораду варто додати у раціон та два корисних рецепти з нею

25 травня 2021, 11:36
Дієтологи не рекомендують готувати її з картоплею

Дорада - в чому користь риби і з чим правильно її їсти Фото: instagram.com/sergeevnagalichka/

Дорада або золотавий морський карась з'явився на наших столах не так давно. Але цій рибі вдалося швидко здобути нашу гастрономічну довіру завдяки своєму смаку та презентабельності на столі. І тепер, крім нашої улюбленої скумбрії, ми готуємо і середземноморську дораду. Дієтолог Наталія Кива вважає її дуже корисною для нас і насамперед для тих, хто скидає вагу. Також дізнаємося, з чим треба приготувати дораду, щоб вона була по-максимуму корисною.

Якщо ви перебуваєте в пошуках найоригінальнішого подарунка, скористайтеся ідеями з нашого травневого календаря свят.

Реклама
Фото: Наталія Кива, дієтолог

Чому дедалі частіше ми вибираємо дораду?

Популярна вона не випадково. Дорада має корисні властивості та вишукані смакові якості. Це дієтичний продукт з мінімальною кількістю жирів, за максимальної кількості білків.

Її з упевненістю можна рекомендувати тим, хто худне або дотримується здорового харчування.

Реклама

У 100 г риби 21 г білка та лише 1,8 г жиру. Водночас калорійність становить 90 кКал на 100 г. А також велику кількість вітамінів і мікроелементів, йоду, фтору, заліза, брому, бору, фосфору, кальцію, магнію. Це м'ясо легко засвоюється організмом.

Кому треба включити дораду в раціон?

Дорадо – корисна і смачна – для Дів

Реклама

Тим, хто прагне:

  • зниження ваги
  • поліпшення травлення
  • нормалізації обміну речовин
  • зміцнення імунітету
  • стабілізації рівня холестерину і цукру в крові
  • запобігання віковим захворюванням

З протипоказань – індивідуальна непереносимість.

Дорадап чудово поєднується з овочами. Готувати можна в будь-який спосіб: на грилі, плиті, в духовці.

Я не рекомендую готувати і вживати дораду з картоплею.

Як приготувати дораду

Дорада з овочами

У приготуванні золотий карась універсальний: риба прекрасно зберігає свій неповторний ніжний смак. Єдине – треба постаратися не пересушити м'ясо.

Один з найпопулярніших методів готування доради в Іспанії – в солі. Рибу цілком упаковують у сіль і відправляють в духовку. При подачі на стіл соляна скоринка легко видаляється, а всередині м'ясо буде дивовижно ніжним і соковитим. Втім, можна відправити рибу і на соляну "подушку", тобто покласти на шар солі заввишки кілька сантиметрів.

Можна використовувати і гриль, як люблять робити греки, які надають перевагу натуральному смаку та запаху спецій, маринадів.

Якщо ж є бажання приготувати рибу в соусі, то добре підійде суміш оливкової олії, білого вина і лимонного соку. Можна додати оливки, помідори, артишоки і каперси. У черевце покладіть трави – наприклад, шавлію, розмарин і базилік.

Перед обсмажуванням на сковороді на шкірці доради треба зробити надрізи, завдяки яким риба під час приготування не деформуватиметься. В процесі обсмажування у філе накопичується рідина, за рахунок чого на розрізі з'являється перламутровий відтінок. Це означає, що риба готова.

Рецепти приготування доради

Дорада в солі

Фото: pixabay.com

Що знадобиться

  • дорада велика патрана
  • морська сіль грубого помелу – 2 кг

Як приготувати

  1. Висипати сіль у миску, додати трохи води (приблизно півсклянки) і перемішати. На деко висипати третину солі шаром близько 2 см. Покласти туди рибу і зверху – решту солі (знову ж шаром близько 2 см), притискаючи руками до тушки. Дораду закрити повністю. Поставити деко в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.
  2. Потім дістати рибу і дати хвилин десять для охолодження.
  3. Після цього з боків постукати вістрям ножа, щоб сіль можна було зняти з риби. За допомогою лопатки звільнити рибу від шкіри, кісток і солі і викласти на тарілку.
  4. Подавати з лимоном, з часниковим соусом або соусом тартар.

Дорада в духовці з лимоном

Запечена дорада в духовці

Що знадобиться

  • 2 доради
  • мелена паприка
  • олія оливкова – 70 мл
  • лимон
  • сіль
  • лаврове листя

Як приготувати

  1. Дораду очистити, випатрати, ретельно промити всередині та зовні. Обсушити паперовими серветками і натерти невеликою кількістю солі.
  2. Лимон розрізати навпіл, одну половину відкласти, другу нарізати тонкими кружальцями. Покласти у внутрішню порожнину кожної риби по 2-3 шматочки лимона і по 2 лаврових листя.
  3. Розігріти духовку до 190 градусів. Деко накрити пергаментом.
  4. Змішати оливкову олію з паприкою. Покласти рибу на деко і щедро полити цією сумішшю. Поставіть в духовку і запікати 10 хвилин. Готову рибу полити соком, вичавленим з решти лимона.

Тут знайдете 7 несподіваних варіантів приготування хека.