Самогон з варення або ягід – користь та шкода напою, якщо готувати вдома

22 червня 2022, 13:00
З варення можна зварити домашню самогонку, здавалося б, корисний натуральний алкогольний продукт. Як його готувати та чи бувають безпечні дози алкоголю – у статті

Домашній самогон із варення або ягід може приготувати навіть новачок, але безпечних доз алкоголю не існує / Фото: Pinterest, Колаж: Сьогодні

Фруктовий самогон, домашня брага або вино власного приготування – улюблені багатьма українцями алкогольні напої. Але чи може бути алкоголь корисним, якщо готувати його без "хімії"? І скільки взагалі пити спиртного, щоб не нашкодити здоров'ю – дізнаємося з експертами.

Допустимі норми вживання алкоголю, згідно з дієтичними рекомендаціями щодо харчування для американців

Реклама

Допустимі норми вживання алкоголю, згідно дієтичних рекомендацій з харчування для американців на 2020-2025 рр., такі:

  • до 2 порцій або менше на день для чоловіків;
  • 1 порція або менше на день для жінок.

МОЗ України зазначає, що безпечної дози алкоголю немає взагалі. Хоча відомство згідно з тим, що мінімальне вживання алкоголю дещо знижує ризик захворюваності на ішемічну хворобу серця.

Все ж таки мінімальне вживання алкоголю дещо знижує ризик захворюваності на ішемічну хворобу серця.

Реклама

Водночас вживання будь-якого алкоголю завдає шкоди у довгостроковій перспективі. Але люди пили, п'ють і будуть пити алкогольні напої. Інше питання, що не варто зловживати спиртним і якщо й пити алкоголь, то лише якісне.

Заощадити на спиртному та приготувати домашній алкоголь можна, використовуючи непотрібне вам старе варення, що "заграло". Вийде гарна брага, яка згодом переганяється на ароматний самогон з фруктовими нотками. Технологію подужають навіть новачки, знадобиться:

  • вода – 30 літрів;
  • варення – 6 літрів;
  • пресовані дріжджі – 300 г (або 50 г сухих);
  • цукор – 3 кг (необов'язково).

Процес приготування самогону з варення в домашніх умовах займає від 4-10 днів до кількох місяців. Варіантів, як вигнати самогон з такої браги, існує два.

Реклама

Щоб вигнати самогон із браги, потрібно або здійснювати перегін за допомогою парогенератора, або дуже повільно нагрівати бак і гнати маленьким вогнем.

Це або перегон за допомогою парогенератора, або дуже повільно нагрівати бак і гнати на маленькому вогні. В іншому випадку брагу обов'язково потрібно пропустити через кілька шарів марлі.

Рецепт самогону з варення на вогні:

  1. Підігріти воду до 50-60°С. Додати варення, перемішувати, доки маса не стане однорідною.
  2. Охолодити до 30°C (обов'язково, інакше дріжджі загинуть від високої температури).
  3. Розвести дріжджі згідно з інструкцією на етикетці, потім додати до ємності з майбутньою брагою.
  4. Внести цукор добре перемішати (необов'язковий етап).
  5. Встановити на бродильну ємність гідрозатвор (медичну рукавичку з дірочкою в пальці) і поставити на 5-9 днів у темне тепле місце (18-25°C). Брага готова, якщо вона освітлилася (випав осад), стала гіркою за смаком, а гідрозатвор перестав пускати бульбашки.

Також ми писали, чому алкоголь під час війни – не найкращий спосіб заспокоїтися та "підлікуватися".

А ще дізнайтесь про 5 фактів чому нікому не варто пити спиртне.