Шарлотка з яблуками: класичний рецепт
Яблучний Спас щороку відзначають 19 серпня. На Другий Спас заведено святити яблука і виноград, а також інші сезонні фрукти і овочі. Традиційно готують випічку з яблуками: пироги, штруделі та пиріжки. Фрукти запікають у духовці з медом і горіхами, варять з них варення і компоти. Ті, хто дотримуються Успенського посту, готують пісну випічку. 5 цікавих рецептів з яблуками знайдете нижче, з цього матеріалу дізнаєтеся, де найвигідніше купити продукти для пікніка.
Пісна яблучна шарлотка
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 150 г борошна
- 10 г розпушувача
- сіль
- кориця
- ваніль
- 100 г цукру
- 150 мл води
- 50 млолії
- 4 яблука
Спосіб приготування:
- Яблука помити, розрізати, очистити від серцевини і нарізати тонкими скибочками.
- Окремо змішати сухі і рідкі інгредієнти. З'єднати їх і замісити тісто.
- У змащену олією форму викласти нарізані яблука. За бажанням присипати їх цукром і меленою корицею.
- Розподілити зверху тісто. При випічці воно підніметься і рівномірно покриє всі яблука.
- Випікати пиріг приблизно 30 хвилин за температури 180 градусів. Готовність шарлотки перевірити зубочисткою – вона має залишатися сухою.
- За бажанням посипати готовий пиріг цукровою пудрою.
Пісні вареники з яблуками
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
Для тіста:
- 200 г борошна
- 50 г води
- 20 г олії
- 10 г крохмалю
- щіпка солі
- щіпка цукру
Для начинки:
- 200 г яблук
- 20 г цукру
- щіпка кориці
- щіпка ваніліну
Спосіб приготування:
- З'єднати всі інгредієнти, замісити тісто до однорідної маси, щоб воно вийшло м'яким і еластичним.
- Яблука очистити від шкірки, натерти на крупній тертці, додати цукор, корицю і ванілін.
- Розкачати тісто на присипаної борошном поверхні, вирізати кружальця за допомогою склянки.
- Покласти на кожен по 1-2 чайні ложки начинки, защипати краї.
- Закип'ятити воду, додати чайну ложку олії, щоб вареники не злиплися і акуратно опустити по одному.
- Варити 5-7 хвилин на слабкому вогні.
Яблучний джем
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 1 кг яблук
- 750 г цукру
- 1/2 склянка води
Спосіб приготування:
- Яблука помити, очистити від шкірки і натерти на середній тертці.
- В цей же час змішати в каструлі воду і цукор, поставити на вогонь.
- Щойно сироп закипить, додати в нього терті яблука і варити близько години на середньому вогні, періодично помішуючи.
- За цей час джем стане густим.
- Після варіння остудити джем, викласти в банку і зберігати в холодильнику.
Запечені яблука в духовці з ягідним соусом
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 1 велике яблуко
- 1 ст. л. кураги
- 1 ст. л. родзинок
- 1 ст. л. меду
- 80-100 г замороженої малини
- 30-40 г замороженої вишні
- 1 ст. л. цукру
Спосіб приготування:
- Яблуко помити і акуратно вирізати серединку, залишивши дно. Кришечку можна також зберегти і накрити яблуко під час випічки.
- Залити окропом родзинки на 10-15 хвилин, злити рідину. Додати окремо запарену і нарізану курагу, заправити медом.
- Наповнити яблуко отриманою сумішшю. Проколоти його з усіх боків шпажкою, інакше при випіканні шкірка злізе.
- Запікати в духовці за температури 200 градусів 10-15 хвилин.
- Для соусу вишню без кісточок розморозити.
- Злити сік, малину відварити з цукром, протерти через сито, додати вишню, перемішати.
- Покласти яблуко на тарілку та прикрасити соусом. За бажанням посипати цукровою пудрою і мигдальною стружкою.
Пісні пиріжки з яблучною начинкою
Інгредієнти:
Для опари:
- 125 г води
- 200 г борошна
- 1/4 ч. л. сухих дріжджів
Для тіста:
- Опара
- 400 г просіяного борошна
- 190 мл води
- 100 мл олії
- 1,5 ч. л. солі
- 1,5 ст. л. цукру
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- Трохи міцного солодкого чаю
Для начинки:
- 3 середніх яблука
- 2 ст. л. цукру
- 1,5 ч. л. крохмалю
- 1 ч. л. кориці
- Лимонний сік
Спосіб приготування:
- Змішати всі інгредієнти для опари, накрити харчовою плівкою і залишити на 10 годин.
- Приготувати тісто: шматочками відправити опару в воду, додати всі інші інгредієнти і замісити гладке тісто. Залишити його 1-1,5 години. Коли тісто підійде, скачати його в кулю і залишити, доки воно ще раз не збільшиться в об'ємі.
- Очищені яблука нарізати кубиками, змішати їх з крохмалем, лимонним соком, корицею і цукром.
- Розігріти духовку до 200 градусів.
- Розділити тісто на невеликі шматочки (близько 20 штук) і зробити з них коржики. Покласти всередину начинку і защипати краї.
- Покласти пиріжки на застелене пергаментом деко швом вниз, дати розстоятися 20 хвилин. Змастити солодким чорним чаєм.
- Відправити пиріжки в духовку і випікати близько 20 хвилин, доки вони не підрум'яняться.
- Готові пиріжки перекласти на тарілку і накрити чистим рушником.
Перед солодкої випічкою з яблуками варто приготувати коропа в томатному маринаді. Як це зробити – дивіться у відео.
І ще 5 рецептів спокусливої випічки з яблуками знайдете тут.