Що приготувати на Яблучний Спас 2021: ТОП-5 рецептів святкових страв

16 серпня 2021, 10:38
Головний фрукт цього Спасу – яблука. Вони обов'язкові до приготування. Крім шарлотки, з яблук можна приготувати джем, начинку для вареників і пиріжків, запекти їх з горіхами під ягідним соусом

Шарлотка з яблуками: класичний рецепт

Яблучний Спас щороку відзначають 19 серпня. На Другий Спас заведено святити яблука і виноград, а також інші сезонні фрукти і овочі. Традиційно готують випічку з яблуками: пироги, штруделі та пиріжки. Фрукти запікають у духовці з медом і горіхами, варять з них варення і компоти. Ті, хто дотримуються Успенського посту, готують пісну випічку. 5 цікавих рецептів з яблуками знайдете нижче, з цього матеріалу дізнаєтеся, де найвигідніше купити продукти для пікніка.

Пісна яблучна шарлотка

Шарлотка з яблуками пісна

Реклама

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 150 г борошна
  • 10 г розпушувача
  • сіль
  • кориця
  • ваніль
  • 100 г цукру
  • 150 мл води
  • 50 млолії
  • 4 яблука

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Яблука помити, розрізати, очистити від серцевини і нарізати тонкими скибочками.
  2. Окремо змішати сухі і рідкі інгредієнти. З'єднати їх і замісити тісто.
  3. У змащену олією форму викласти нарізані яблука. За бажанням присипати їх цукром і меленою корицею.
  4. Розподілити зверху тісто. При випічці воно підніметься і рівномірно покриє всі яблука.
  5. Випікати пиріг приблизно 30 хвилин за температури 180 градусів. Готовність шарлотки перевірити зубочисткою – вона має залишатися сухою.
  6. За бажанням посипати готовий пиріг цукровою пудрою.

Читайте також:

Пісні вареники з яблуками

Вареники з яблуками

Час приготування:

Реклама
  • 1 годину

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 200 г борошна
  • 50 г води
  • 20 г олії
  • 10 г крохмалю
  • щіпка солі
  • щіпка цукру

Для начинки:

  • 200 г яблук
  • 20 г цукру
  • щіпка кориці
  • щіпка ваніліну

Спосіб приготування:

  1. З'єднати всі інгредієнти, замісити тісто до однорідної маси, щоб воно вийшло м'яким і еластичним.
  2. Яблука очистити від шкірки, натерти на крупній тертці, додати цукор, корицю і ванілін.
  3. Розкачати тісто на присипаної борошном поверхні, вирізати кружальця за допомогою склянки.
  4. Покласти на кожен по 1-2 чайні ложки начинки, защипати краї.
  5. Закип'ятити воду, додати чайну ложку олії, щоб вареники не злиплися і акуратно опустити по одному.
  6. Варити 5-7 хвилин на слабкому вогні.

Яблучний джем

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук
  • 750 г цукру
  • 1/2 склянка води

Спосіб приготування:

  1. Яблука помити, очистити від шкірки і натерти на середній тертці.
  2. В цей же час змішати в каструлі воду і цукор, поставити на вогонь.
  3. Щойно сироп закипить, додати в нього терті яблука і варити близько години на середньому вогні, періодично помішуючи.
  4. За цей час джем стане густим.
  5. Після варіння остудити джем, викласти в банку і зберігати в холодильнику.

Читайте також:

Запечені яблука в духовці з ягідним соусом

Печені яблука пісні

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 1 велике яблуко
  • 1 ст. л. кураги
  • 1 ст. л. родзинок
  • 1 ст. л. меду
  • 80-100 г замороженої малини
  • 30-40 г замороженої вишні
  • 1 ст. л. цукру

Спосіб приготування:

  1. Яблуко помити і акуратно вирізати серединку, залишивши дно. Кришечку можна також зберегти і накрити яблуко під час випічки.
  2. Залити окропом родзинки на 10-15 хвилин, злити рідину. Додати окремо запарену і нарізану курагу, заправити медом.
  3. Наповнити яблуко отриманою сумішшю. Проколоти його з усіх боків шпажкою, інакше при випіканні шкірка злізе.
  4. Запікати в духовці за температури 200 градусів 10-15 хвилин.
  5. Для соусу вишню без кісточок розморозити.
  6. Злити сік, малину відварити з цукром, протерти через сито, додати вишню, перемішати.
  7. Покласти яблуко на тарілку та прикрасити соусом. За бажанням посипати цукровою пудрою і мигдальною стружкою.

Пісні пиріжки з яблучною начинкою

Пиріжки з яблуками пісні

Інгредієнти:

Для опари:

  • 125 г води
  • 200 г борошна
  • 1/4 ч. л. сухих дріжджів

Для тіста:

  • Опара
  • 400 г просіяного борошна
  • 190 мл води
  • 100 мл олії
  • 1,5 ч. л. солі
  • 1,5 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • Трохи міцного солодкого чаю

Для начинки:

  • 3 середніх яблука
  • 2 ст. л. цукру
  • 1,5 ч. л. крохмалю
  • 1 ч. л. кориці
  • Лимонний сік

Спосіб приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти для опари, накрити харчовою плівкою і залишити на 10 годин.
  2. Приготувати тісто: шматочками відправити опару в воду, додати всі інші інгредієнти і замісити гладке тісто. Залишити його 1-1,5 години. Коли тісто підійде, скачати його в кулю і залишити, доки воно ще раз не збільшиться в об'ємі.
  3. Очищені яблука нарізати кубиками, змішати їх з крохмалем, лимонним соком, корицею і цукром.
  4. Розігріти духовку до 200 градусів.
  5. Розділити тісто на невеликі шматочки (близько 20 штук) і зробити з них коржики. Покласти всередину начинку і защипати краї.
  6. Покласти пиріжки на застелене пергаментом деко швом вниз, дати розстоятися 20 хвилин. Змастити солодким чорним чаєм.
  7. Відправити пиріжки в духовку і випікати близько 20 хвилин, доки вони не підрум'яняться.
  8. Готові пиріжки перекласти на тарілку і накрити чистим рушником.

Перед солодкої випічкою з яблуками варто приготувати коропа в томатному маринаді. Як це зробити – дивіться у відео.

І ще 5 рецептів спокусливої випічки з яблуками знайдете тут.