Десерти з кислинкою – 5 апетитних рецептів з чорницею

9 червня 2021, 18:24
Спробуйте соковиті мафіни, ніжний чизкейк у духовці, ароматний соус для оладок і іншої випічки, а ще джем, його можна заготовити на зиму, і вареники, які з цією ягодою набувають особливого кольору

Мафіни з чорницею

Чорницю можна їсти не тільки в свіжому вигляді. З нею готують напої, морозиво, випічку, соуси, її використовують у пирогах. Завдяки своєму насиченому кольору чорниця надає десертам неймовірного відтінку, а її кислуватий смак прекрасно гармонує із солодшими інгредієнтами. І якщо головний десерт літа – полуницю в шоколаді – ви вже приготували і скуштували, то приділіть час мафінам, вареникам і чизкейку з чорницею.

Оладки з чорничним соусом

Реклама
Оладки з чорничним соусом
Фото: freepik.com

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 110 г
  • цукрова пудра – 60 г
  • яйця курячі – 1 шт.
  • м'ята – 3 гілочки
  • молоко – 150 мл
  • йогурт жирний – 100 г
  • олія – 2 ст. л.
  • розпушувач – 1 ст. л.

Для соусу:

  • чорниця – 300 г
  • апельсин – 1 шт.
  • лайм – 1 шт.
  • цукрова пудра – 75 г
  • вершкове масло – 1 ч. л.
  • ванільний екстракт – 1 ч. л.
  • кукурудзяний крохмаль – 1 ч. л.

Рецепт приготування:

Реклама
  1. Борошно змішати з розпушувачем.
  2. Яйце збити з молоком і 60 г цукрової пудри, додати борошно і вимішати, щоб вийшло тісто однорідної консистенції, без грудок.
  3. Розігріти в сковороді трохи олії та посмажити оладки.
  4. Цедру апельсина натерти на дрібній тертці. Крохмаль розвести в 50 мл холодної води.
  5. З лайма і апельсина вичавити сік.
  6. Приготувати соус: розтопити в сковороді вершкове масло, додати ягоди, 75 г цукрової пудри і тушкувати кілька хвилин на повільному вогні.
  7. Додати цедру апельсина, ванільний екстракт, сік лайма і апельсина, крохмальну воду, все перемішати і остудити.
  8. Полити млинці ягідним соусом, прикрасити м'ятою і подавати з йогуртом.

Чорничний чизкейк у духовці

Чизкейк з чорницею

Інгредієнти для основи:

Реклама
  • 200 г цукрового печива
  • 100 г вершкового масла

Для начинки:

  • 500 г вершкового сиру
  • 2 яйця
  • 250 г чорниці
  • 125 г цукру
  • 150 г сметани або збитих вершків
  • ваніль – за смаком

Рецепт приготування:

  1. Печиво загорнути в поліетиленовий пакет і розім'яти в крихту за допомогою качалки. Додати розтоплене вершкове масло і добре перемішати.
  2. Форму застелити папером для випічки і щільно утрамбувати суміш. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 5-10 хвилин.
  3. Вінчиком збити яйця, перемішати з цукром, збитими вершками (або сметаною) і ваніллю. Додати вершковий сир, добре перемішати. Всипати чорницю, ще раз перемішати. Замороженій чорниці треба дати відтанути і злити зайву рідину.
  4. Вилити суміш на основу, зменшити температуру до 160 градусів і запікати близько години. Готовий чизкейк має злегка тремтіти в центрі.
  5. Перед подачею десерт повністю остудити. Чизкейк можна доповнити кулькою морозива або чорничним варенням.

Чорничний джем

Джем з чорниці
Фото: pixabay.com

Інгредієнти:

  • чорниця – 500 г
  • цукор – 430 г
  • апельсиновий лікер (за бажанням) – 60 мл
  • свіжовичавлений лимонний сік – 2 ст. л.

Рецепт приготування:

  1. Відправити чорницю, цукор, лікер і лимонний сік у велику каструлю. Довести до кипіння на середньому вогні. Зняти піну з поверхні джему і зменшити нагрів.
  2. Варити на слабкому вогні, часто помішуючи, 30-35 хвилин, доки варення не загусне. Має вийти приблизно 500 мл.
  3. Перекласти гарячий джем й чисті та сухі банки. Закупорити і перевернути догори дном на 2 хвилини.
  4. Дати охолонути за кімнатної температури.

Вареники з чорницею

Вареники з чорницею
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • борошно – 3 склянки
  • яйця – 1 шт.
  • сіль – 1 ч. л.
  • вода – 2/3 склянки
  • чорниця – 500 г
  • цукор – 3 ст. л.
  • крохмаль – 1 ст. л.

Рецепт приготування:

  1. Ягоди промити і перебрати. Потім пересипати їх цукром і крохмалем, поставити на 25-30 хвилин в холодне місце.
  2. Сіль змішати з борошном, додати яйця, влити крижану воду і замісити м'яке тісто. Дати тісту постояти 30-40 хвилин.
  3. Тонко розкачати на присипаному борошном столі, вирізати склянкою кружечки. На середину тіста укласти начинку та з'єднати краї.
  4. Коли всі вареники будуть готові, варити їх 5 хвилин після спливання. Подавати зі сметаною і вершковим маслом.

Чорничні мафіни

Мафіни з чорницею

Інгредієнти:

  • 100 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 120 мл молока
  • 200 г цукру
  • 200 г борошна
  • 1,5 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. ванильної есенції
  • 1 скл. чорниці
  • крохмаль
  • олія

Рецепт приготування:

  1. Збити міксером м'яке вершкове масло разом з цукром, яйцями, молоком і ваніллю до отримання однорідної маси.
  2. Окремо змішати просіяне борошно з розпушувачем і додати до рідкої суміші, перемішати.
  3. Ягоди помити і обсушити, обваляти в крохмалі. Надлишки струсити.
  4. Додати чорницю в тісто і акуратно перемішати силіконовою лопаткою.
  5. Форми для кексів застелити папером, скропити олією і наповнити тестом на дві третини.
  6. Відправити мафіни в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 20-25 хвилин. Остудити, за бажанням посипати просіяною цукровою пудрою.

А які кулінарні уподобання є в Нідерландах, зокрема, як там їдять оселедець і які млинці смажать дітям, дізнаєтеся з нашого нового кулінарного шоу "З'ЇЖ ЦЕ". Посол цієї країни – Людовик Смоор – про все докладно розповів.

Тут дізнаєтеся рецепт улюбленого французами бісквіта "Женуаз".