Чорниця: чому варто включити цю ягоду в своє меню

31 серпня 2020, 13:03
Темно-сині ягоди чорниці мають багато корисних властивостей

Чорниця багата на вітамін C

Чорниця – одна з найкорисніших літніх ягід. Її можна їсти з цукром, сметаною, в відварі або в чаї. Навіть сушена чи заморожена чорниця не втрачає своїх корисних властивостей. Але ягода – не панацея.

"Насправді, в плодах чорниці немає високого вмісту вітамінів, крім аскорбінової кислоти (в 100 г – 46,9% добової норми) і вітаміну К (відповідно – 16,1%)", – пише відомий дієтолог Світлана Фус у своєму Instagram.

Реклама

Читайте також:

І всупереч усталеній думці, в складі чорниці невисокий вміст каротиноїдів, в тому числі – лютеїну і його ізомери зеаксантина (в 100 г – всього 1,3% добової норми). Набагато більше лютеїну містять 100 г кабачків – 35,4% від добової потреби, в 100 г патисонів – 25%, а в 100 г огірків 38,3% його добової норми. ⁣⁣

Чим корисна чорниця

Чорниця багата на вітамін C

Реклама

Найбільш важливим компонентом темно-синіх ягід є поліфеноли, а саме антоціани, які надають ягоді насичений темно-синій колір. Це потужні антиоксиданти. Вони захищають колаген, зменшують запалення, "борються" зі зморшками і тьмяним кольором обличчя.

Крім того, весь склад ягід чорниці знижує ризик розвитку захворювань нервової системи, серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також має гіполіпідемічні, імуномодулюючі та гепатопротекторні властивості.⁣⁣ ⠀

Дивіться відео, чим гарна чорниця:

Реклама

Ще до складу пагонів цієї ягоди входить глікозид міртилін – речовина, що діє за принципом інсуліну, який зменшує вміст цукру в крові. Тому пагони чорниці входять до складу багатьох протидіабетичних зборів. Завдяки дубильним речовинам, їхнім в'язким властивостям, чорницю використовують при гострому і хронічному розладі функцій травного тракту.

Крім того, в чорниці є йод, залізо, марганець і кремній. Їхній зміст не дуже високий, але при збалансованому і різноманітному складі раціону харчування, чорниця буде робити свій внесок в загальне надходження цих елементів у наш організм.

Скільки можна їсти чорниці в день

Корисна як свіжа, так і заморожена чорниця

"200-250 г чорниці можна з'їдати, якщо нормально переносите. Але все добре в міру, не забувайте про різноманітність у харчуванні. Крім того, здорово заморожувати ягоди, щоб запастися ними і взимку також мати цей цінний продукт в своєму раціоні. Це набагато смачніше і корисніше, ніж таблетки ", – говорить Світлана Фус.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом вітамінного чорничного смузі з медом, а також писали, як зробити чорничне варення з м'ятою.