Як можна заощадити на купівлі рослинної олії і яку краще обрати

17 березня 2021, 16:11
Дієтолог розповіла, яку олію вживати найкорисніше

Соняшникова олія

Ціни на соняшникову олію за рік підскочили на 40% – зараз пляшка коштує близько 60 гривень. І, за прогнозами, це ще не межа. Григорій Герман і Марія Мельник в програмі "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" з'ясували, чому так шалено подорожчав один з соціальних продуктів і чи можна замінити соняшникову олію іншими рослинними.

Чому рослинне масло зростає в ціні

Реклама

На 20% дорожче з початку року і на 8% всього за місяць – ціни на рослинну олію зростають швидше, ніж курс біткоїна або барель нафти. Навіть незважаючи на те, що Україна – це світовий лідер з виробництва соняшникової олії.

"Лідером зростання цін є рослинні олії. Їхня вартість зросла в світі практично на 45%, – коментує економіст Олег Пендзин в ефірі телеканалу "Україна". – Ми виробляємо близько 3 млн тонн олії, а споживаємо десь під 300 тис. Все інше йде на експорт".

Соняшникова олія

Реклама

Але оскільки виробники не можуть продавати олію в Україні дешевше, ніж за кордоном, ціни зростають і у нас. Навіть на домашню олію.

Як можна заощадити на купівлі рослинної олії

Однак можна заощадити, якщо купувати олію у великій тарі. Так, за 10 літрів можна віддати 500 гривень – економія на кожному літрі 10 гривень. Але великі обсяги будь-якої рослинної олії повинні так само швидко використовуватися. Адже, за словами дієтологів, чим довше олія стоїть відкритою, тим менше в ній поживних речовин. Також експерти радять вибирати олію першого холодного віджиму.

Реклама

Яка ролія корисніша – порада дієтологів

У соняшниковій олії міститься велика кількість вітаміну E. Проте такого елемента, як омега-3, там менше відсотка. Тому дієтологи радять замінити цю олію.

Читайте також:

"Для щоденного вживання ми рекомендуємо інші олії – наприклад, оливкову холодного віджиму. З наших локальних олій – це може бути гарбузова, лляна, олія розторопші – вони багаті на омега-3 жирні кислоти", – поділилася лікар-дієтолог Карина Дайнеко в програмі "Ранок з Україною".

Їх краще додавати в салати і гарніри. Так, літрова пляшка оливкової олії коштує від 120 гривень. Її вистачить мінімум на 3 місяці. Але смажити на цих оліях не варто. Для смаження можна використовувати кокосову олію. Вона корисніша соняшникової. Півлітрової баночки для щоденного використання може вистачити на місяць. А її вартість стартує від 60 гривень.

"Вона багата на насичені жир, які забезпечують обмін холестерину, хоча сама кокосова олія не містить холестерину", – зазначила експерт.

І, як виявилося, кокосова олія зараз для українського гаманця – найвигідніший варіант. Адже в середньому кожна українська сім'я вживає 2 літри соняшникової олії на місяць. А це не менше 120 гривень.

Чому зростає ціна на соняшникову олію – дивіться відео:

Тим часом ми з'ясували, як готувати брюссельську капусту з тахіною: пісний рецепт від Григорія Германа.