Чи бувають корисні сухофрукти і скільки можна їх їсти

28 вересня 2021, 08:30
Сухофрукти безумовно стануть набагато більш корисним перекусом, ніж цукерки. Та це продукт калорійний, а щоб від нього була користь – сушіть фрукти і ягоди самі

Корисні сухофрукти можна приготувати самому, але їх все одно можна їсти в невеликій кількості

Найкорисніши із сухофруктів – це ті, в яких немає додаткових добавок, особливо цукру. Як приготувати сухофрукти правильно, чим вони корисні для здоров'я і що ще важливо знати про цей продукт – ми запитали у наших експертів.

Які продукти відносять до сухофруктів

Сухофрукти – це фрукти, в яких вміст води видалено шляхом висушування. У таких "сушках" набагато вища концентрація цукрів і поживних речовин, тому сухофрукти – продукт калорійний. Безумовно, в них маса корисних речовин: клітковина, вітаміни, антиоксиданти, калій. Цей елемент необхідний для наших м'язів і допомагає вивести з організму зайву рідину.

Реклама

Корисні сухофрукти тим, оскільки в них багато калію: але вони дуже калорійні

Дуже популярні зацукровані сушені манго, журавлина, ананаси та ін. Але якщо ви хочете харчуватися саме корисною їжею, то саме таких сухофруктів варто уникати. Найпопулярнішими різновидами є родзинки, фініки, чорнослив, інжир і курага. Ці сухофрукти часто сушать без додавання цукру, але вони калорійні і солодкі самі по собі. До того ж, перед їжею сухофрукти потрібно обробити.

Як вживати сухофрукти з користю?

Важливий момент! Не варто налягати на сухофрукти, якщо ви худнете, хворієте на цукровий діабет, ожиріння, бронхіальну астму, а також схильні до алергії.

Реклама

Сухофрукти – це звичайно більш краща альтернатива перекусу, ніж цукерки чи печиво, зазначає дієтолог Олеся Добрянська. Але кращого варіанту для повноцінного раціону, ніж цільні фрукти, годі й шукати. Тому краще перекушувати несолодкими фруктами, ягодами чи зепеченим гарбузом.

Читайте також:

Сухофрукти варто їсти в першій половині дня, не більше 30-40 г і без додавання цукру. Це якщо ви хочете отримати користь від такого продукту. Також сухофрукти, куплені на ринку чи в магазині, треба помити. Не завжди вони зберігалися в нормальних умовах, плюс часто продають сухофрукти з цукром і покриттям з сульфітів чи використовують для їхньої сушки обробку димом.

Реклама

Ці консерванти продовжують строк придатності і надають сухофруктам свіжий і привабливий вигляд. Доктор тибетської медицини, фізіотерапевт і консультант зі здорового харчування Олена Бєляєва радить перед вживанням промити куплені сухофрукти в теплій воді.

Звертайте увагу на самі сухофрукти: наприклад, не спокушайтеся на гарну яскраву велику курагу. Краще вибрати сухі, пісочно-жовті сушені абрикоси. Якщо ж хочете їсти корисні сухофрукти, то сушіть їх самі.

Як приготувати корисні сухофрукти

МОЗ України радить сушити сухофрукти в сушарці чи електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів. Якщо сушите на сонці, то подбайте про захист фруктів від мух. Сухофрукти зберігайте в мішечках з натуральної тканини, скляних банках чи контейнерах.

Найкорисніші сухофрукти – це приготовані самостійно

Добре для сушіння підходять яблука, груші, морель (дикий абрикос), сливи, малина, чорниця, вишні без кісточок і смородина. Сушити яблука зараз саме воно, особливо якщо плоди з власного саду чи ви купили "домашні" яблука, які не імпортні і без липкого покриття, ним плоди мажуть зверху для продовження терміну придатності. А Олена Бєляєва ще радить приготувати сушені зерна граната, рецепт простий:

  • зерна гранту підсушують в сушарці для овочів і фруктів або в дегідраторі, вони сушаться кілька днів,
  • потім перемелюють на кавомолці,
  • отриману масу змішують з медом, перекладають у скляну банку.

Якщо немає алергії на мед, то можна з'їдати пару ложок на день для підтримки травлення. Виходить смачна природна харчова добавка.

Також раніше ми писали, чим корисна курага.