Головна Сьогодні

Сухофрукти: безпечна альтернатива солодкого чи вуглеводна бомба?

Не тіште себе надією, що сухофрукти нешкідливі

Як часто ми чуємо – я замінюю солодке сухофруктами, адже вони набагато корисніші за шоколадні цукерки і торти. Або ще – трохи сухофруктів допомагають в боротьбі з потягом до солодощів. Дієтолог Наталія Самойленко пояснила, скільки сухофруктів і в який час дня можна їсти, щоб вони не стали небезпечною вуглеводною бомбою.

Щоб здивувати близьких і друзів цікавими подарунками, скористайтеся ідеями з календаря березневих свят.

Фото: Наталя Самойленко, дієтолог

Що таке сухофрукти?

"Це фрукти, в яких вміст води видалено шляхом висушування. Тому харчова цінність у них набагато вища, ніж у свіжих фруктах через концентрацію цукрів і одночасно поживних речовин. Найпопулярнішими різновидами є родзинки, фініки, чорнослив, інжир і курага. Крім того, доступні варіанти в зацукрованому вигляді: манго, ананаси, журавлина, банани, яблука", – каже Наталія Самойленко.

У чому користь сухофруктів?

Сухофрукти багаті клітковиною, вітамінами і мінералами. Поліфенольні антиоксиданти в їхньому складі сприяють поліпшенню кровотоку, процесу травлення та запобігають оксидативному стресу. Високий вміст калію допомагає виводити зайву рідину і натрій, а також калій корисний для м'язів.

Але є одне але – сульфіти

Сухофрукти відносяться до продуктів з найбільшим вмістом сульфітів. Це консерванти, що подовжують термін придатності і надають сухофруктам свіжого та привабливого вигляду.

Якщо у вас астма, то існує набагато більший ризик розвитку реакції на діоксид сірки. FDA (Food and Drug Administration) визнає ці сполуки безпечними для тих, хто не має жодних проявів чутливості (зокрема, шкірних).

Детальніше про калорії і природний цукор у сухофруктах

  • Фініки (24 г) – 66, 5 ккал.

Джерело міді, марганцю, заліза, вітаміну В6.

  • Чорнослив (28 г) – 67 ккал.

Відомий своїм природним проносним ефектом завдяки цукровому спирту в складі – сорбіту. Такий мінерал як бор у складі допомагає боротися з остеопорозом.

  • Курага (28 г) – 67 ккал.


Хороше джерело бета-каротину, лютеїну, зеаксантину – трьох рослинних пігментів, що підтримують здоров'я очей.

  • Інжир сушений (28 г) – 70 ккал.

Інжир нормалізує діяльність щитовидної залози, корисний для нервової та серцево-судинної систем, бо розріджує кров. Знижує рівень холестерину.

  • Ізюм (28 г) – 85 ккал.

Джерело міді, марганцю, магнію, вітамінів групи В.

Вміст природного цукру в сухофруктах:

  • родзинки – 59%
  • фініки – 64-66%
  • чорнослив – 38%
  • курага – 53%
  • інжир – 48%

Важливо: близько 22-51% цього вмісту – фруктоза. Тому будьте помірними в споживанні та намагайтеся не тішити себе думкою, що жодної шкоди з цього не буде.

Як правильно їсти сухофрукти?

  1. Уникайте сухофрукти з додаванням цукру (цукати), навіщо цей подвійний удар?
  2. Вибирайте в якості перекусу в першій половині дня 30-40 г несолодку версію сухофруктів без додавання цукру.
  3. Наголосимо, що найкращого варіанту для повноцінного раціону, ніж цільні фрукти та овочі важко придумати. І не треба.

Тут читайте про 5 видів горіхів та їхню шкоду і користь для організму.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти