5 новорічних страв з радянського минулого, які шкідливі

8 грудня 2020, 18:28
Реконструюємо новорічний стіл 30-річної давнини

Меню на Новий рік 2021

Колись без цих страв свято було не свято. Щоб купити продуктів до новорічного столу, декому доводилося переходити на "хліб і воду" за два-три місяці до 31 грудня. А роздобути, наприклад, сервелат – це як сьогодні дістати зірку з неба. До речі, ця гонитва за їжею не була особливо обтяжливою. Адже трохи потерпіти – і, як востаннє, з'їдали з величезним задоволенням олів'є, "Мімозу", бутерброди зі шпротами, оселедець "під шубою" і холодець. До речі, багато що з того успішно перекочувало в сучасність, набуваючи нових рис.

Згадаймо, хто призабув, і дізнаймося, хто ще не народився 30 років тому або кого не допускали до новорічного столу, бо малим був, чого прагнули тоді душа та шлунок.

Реклама

Салат олів'є

Найкращі рецепти олів'є на Новий рік-2022

Скільки всього пережив цей чудовий салат. Давайте так, щоб не перелічувати все, що було в салаті зразка позаминулого століття, назвемо "найобурливіше": рябчики, трюфелі, ракові шийки...

Але кулінарія, як смиренна дівчина, готова підкорятися вимогам часу та гаманцеві. Тому рябчиків замінила варена ковбаса, по-простому – варьонка, ракові шийки – варена морква, для кольору. Корнішони, невідомі радянським людям від слова "взагалі," замінили консервованими огірками. Ну й соус, який колись тримали в суворій таємниці, замінили шкідливим майонезом.

Реклама

Проте олів'є – король новорічного столу. Навіть ні – імператор. І сьогодні, коли його рецептів безліч, без нього свята не буде. Ті, хто цінує своє здоров'я і не ледачий, вважає за краще готувати свій власний майонез. До речі, доволі смачно.

Читайте також:

Салат "Мімоза"

Салат "Мімоза" на Новий рік

Реклама

Симпатичний, жовтого кольору салат. Вважають, що подрібнений жовток нагадує оксамитові квіти мімози. Такий собі привіт від весни новорічній ночі. Багато хто сперечається про порядок шарів у цій страві. Але професіонали наполягають: дрібно нарізана цибуля, варена морква і картопля, яєчний білок, консервована риба. За класикою – сайра. З нею тоді проблем не було, не дефіцит. Кожен шар, ясна річ, намащується майонезом. Щедро намащується. Є ще одна деталь – іноді між шарами додають натерте вершкове масло. Це випробування для ШКТ, навіть біль.

Сьогодні "Мімоза" навряд чи обов'язкова до приготування. Це більше ностальгія. По суті, нічого видатного в салаті немає. Але в історію йому ввійти вдалося.

Бутерброди зі шпротами

Шпроти – це ностальгія і роздуми, а де глибокі роздуми, там і Риби

Завжди стояли в центрі столу середньостатистичної радянської сім'ї. Чому? Чому абсолютно шкідливі шпроти, які не становлять ніякої користі після копчення (у консервах присутній бензопірен – небезпечна речовина), вважалися святом. Але 30 років тому шпроти були недешевим дефіцитом. Як тоді говорили, "прибалтійські", а не якісь там ...

І от вони, омріяні, запашні, маслянисті й жирні.., Їх дбайливо діставали з бляшанки та накладали на хліб з маслом. Їли із задоволенням і майже одразу. І тепер їх можна з'їсти, але вкрай рідко, хіба що аж так ностальгія нахлинула.

Оселедець "під шубою"

Ще один незамінний салат на Новий рік. Для нього діставали найбільшу таріль, щоб салату було більше, і бажано, щоб він ще й залишився на 1-2 січня. Щодо послідовності нагадаємо: оселедець, цибуля, картопля, варена морква та буряк, яйця. Між ними майонез. Багато.

Колір неймовірний. Та й запах. Особливість: що довше салат настоюється, то краще. Тому готували заздалегідь. І чекали. З нетерпінням чекали 31 грудня.

Чому салат був такий популярний? Тому що був доступний. Жодних дефіцитних складників у ньому немає. Все просто. Деякі поціновувачі додають натерте яблуко. Але це не рятує "шубу". Вона ситна – безумовно, а от печія вам гарантована.

Читайте також:

Холодець

Рецепти заливного на день народження

І, звісно, найкропіткіша страва новорічного столу минулого – холодець. Пам'ятаєте, як іноземці реагують на нього? Цей ролик став вірусним, його легко знайти в Мережі. Так от, чому холодець був таким популярним, а сьогодні помітно втратив свої позиції? Усе просто: сьогодні з ним мало хто хоче морочитися. Та й правди заради треба сказати: не така ця страва й незвичайна, щоб убити на неї більше як 5 годин.

Колись у холодець йшло, здебільшого, найдешевше з м'яса, що можна було купити. Не роги та копита – ні, але лапки, хвостики тощо. Ті, хто міг собі дозволити, додавали в холодець куряче м'ясо або свинину. Але таке було не часто. Особливу увагу господині приділяли оформленню: з моркви вирізали зірки, клали в бульйон консервований горошок.

Тут дуже важливо: якщо раптом ви вирішили ризикнути і приготувати холодець, то використовуйте тільки курку. Металевий Бик не терпітиме яловичини.

А тут дізнаєтеся, чому Різдво пахне марципаном.