Закони річної їжі: що їсти, щоб зменшити стрес організму від спеки

12 липня 2015, 14:00
Дивимося на градусник і не змішуємо ягоди з іншою їжею

Закони жарких страв.

Якби ми жили в Африці, де весь час жарко , то , швидше за все , їли б одні банани і манго , і міняти стиль харчування кожен сезон сенсу не було б . Але ми не в Африці, і наш раціон досить часто змінюється. Про закони літнього меню розкажуть реабілітолог, дієтолог , засновник клубу " Здоров- Е " Борис Скачко і дієтолог , терапевт Тетяна Фіалкова .

ФРУКТИ-ЯГОДИ

Реклама

Ягоди і фрукти влітку хочеться їсти завжди : до їжі, під час і після. "Якщо хочеться – їж і побільше , адже там стільки вітамінів ", – натякають розум і тіло . " Так робити не можна, – говорить Тетяна Фіалкова . – Ідеальний варіант фруктово- ягідної терапії – окрема трапеза , при цьому не замінює повноцінне харчування і до 16:00. кращий варіант – до або післяобідній перекус . Якщо вам все ж хочеться поєднати фрукти / ягоди з яким-небудь стравою , то додайте найсолодші з них в кашу ( вівсяну , киноа , пшеничну ) або до кисломолочному (кефір / йогурт, сметана , сир). А ось кислі ягоди не можна поєднувати навіть з кашами і кисломолочними продуктами. Всі ягідні перекушування повинні бути за годину-півтори до їжі (тільки малину можна їсти за 30-40 хвилин). Така строгість обумовлена властивістю ягід / фруктів викликати бродіння і здуття живота, якщо вони зустрічаються з більш важкою їжею (навіть овочами, не кажучи вже про сало / м'ясі ) . Адже в момент такої зустрічі солодка фруктоза уповільнює розщеплення решти продуктів : наприклад, якщо ви закусите бутерброд черешнею, то ковбаса / хліб/ масло так і замруть в кишечнику такою собі пробкою, зверху якої і буде бродити черешня. Побачити ви все це не зможете, зате точно відчуєте.

ЗАКОН

"Якщо температура повітря піднялася до 33 ° С і вище , організм ставить мету врятуватися від перегріву. І завдання людини – допомогти йому , – пояснює Борис Скачко. – Тому будь-які продукти , що відбирають у крові воду, а значить, роблять в'язкою, слід їсти не пізніше 16:00. У цей список потрапляють всі білкові продукти: будь-яке м'ясо , яйця, сир і сир. Не їжте їх в спеку, і організм не буде перегріватися. " Хітів " при такій температурі стають вегетаріанські страви з фруктів / ягід або овочів (у них багато води, а значить, вони охолоджують ) . Запам'ятовуємо : м'ясна їжа нагріває , рослинна охолоджує , а значить, її їмо при температурі вище 33 °C ".

Реклама

МІРА ПОРЦІЙ

Розмір порцій має значення, особливо влітку, коли на нашому столі так багато всяких смачних вітамінів. Погодьтеся , нелегко об'їстися кашею або хлібом з водою, а ось фруктами / ягодами / салатами – запросто. Але , на жаль, користі від такої гіпервітамінізаціі ніякої, а от проблеми є. Так вже влаштований наш організм: ми не можемо їм командувати, не знаючи його законів. Тому запам'ятовуємо : під час переїдання стінки шлунка розтягуються і разом з цим відкриваються сфінктери , які ведуть з кишечника в шлунок і з шлунку в стравохід. Саме через ці прочинені ворота з кишечника в шлунок і далі по етапу потрапляють гази і жовч. У підсумку шлунок починає боліти , а в стравоході починається печіння (печія ), в роті з'являється гіркота . На тлі всієї цієї "краси" починається і діарея.

БІЛОК НА СНІДАНОК

Реклама

Слід пам'ятати, що садити свій організм тільки на воду і фруктики на всі три літні місяці можна. Пам'ятайте: і влітку, і взимку харчування має бути збалансованим і різноманітним. Так , кращий варіант літнього сніданку з необхідним для будівництва клітин білком – 1 яйце некруто, салат зі свіжих овочів або 100 г нежирного 5% -ного сиру, перетертого зі свіжою зеленню , травами, паприкою. Запастися енергією з ранку допоможуть вуглеводи : шматочок хліба з висівками або 200 г каші. Після – несолодкий охолоджений трав'яний чай з лимоном і свіжою м'ятою або чашка Фрапе ( з молоком і льодом) . На десерт – натуральне фруктово -ягідне желе з сезонних ягід з медом. На другий сніданок побалуйте себе смузі (сезонні свіжі ягоди збийте в блендері, додавши кефір або йогурт за смаком). Урізноманітнити смузі- трапезу допоможе цільнозернове печиво.

ЩО З'ЇСТИ НА ОБІД

Приготуйте відварну курку і тушковані овочі з великою кількістю зелені . Інший варіант – окрошка з м'ясом курки або індички або гречана каша з овочевим салатом. При цьому для різноманітності можна звичайний літній ( помідори / огірки) салат замінити, наприклад, таким : помідори з сиром, базиліком, руколою і рослинним маслом (краще оливковим або кунжутним, дозуючи 6-7 г на порцію і не більше 20-25 г на добу). Не забудьте і про ропні сири : влітку вони – найкращий варіант.

ПОЛДНИК І ВЕЧЕРЯ

В меню раннього вечері або полудня можуть бути білі риба чи м'ясо , приготовані на грилі (або відварені або тушковані ) з овочевим гарніром. Також на вечерю можна приготувати літній суп або кашу : ця їжа встигне перетравитися за ніч – і вранці ви встанете бадьорим.