Заготовки з огірків на зиму: ТОП-5 простих рецептів

19 липня 2019, 13:59
Готуємо мариновані і солоні огірки

Як заготовити огірки на зиму

Заготовити огірки на зиму можна абсолютно різними способами: засолити, замаринувати і заквасити. Але головний фаворит – це хрусткі мариновані огірки.

Дивіться відео, скільки солоних огірків можна з'їсти без шкоди для здоров'я:

Реклама

Огірки для консервації варто вибирати дрібні і пружні, невеликого розміру (7-8 см) і зібрані не пізніше, ніж за добу до приготування. А щоб огірки вийшли хрусткими, їх слід вимочити від 2 до 6 годин у холодній воді, часто її міняючи.

Швидкі малосольні огірки в пакеті

Малосольні огірки швидкі

Реклама

Час приготування:

  • 4 години

Інгредієнти:

  • Огірки – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – 3-4 зубки
  • Кріп, селера, листя хрону – 1 пучок
  • Чорний перець горошком – за смаком

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Обрізати у огірків "хвостики". Покласти їх в поліетиленовий пакет, пересипати сіллю, перцем, дрібно нарізаним часником і травами.
  2. Щільно замотати огірки в пакет, зав'язати, струснути, загорнути ще в один пакет.
  3. Залишити на 4 години. Такі огірки треба їсти відразу ж.

Хрусткі мариновані огірки з горілкою

Мариновані огірки хрусткі

Час приготування:

  • 1 тиждень

Інгредієнти:

  • Огірки – 1,5 кг
  • Листя вишні – 15 шт.
  • Листя смородини – 15 шт.
  • Часник – 3-4 зубки
  • Корінь хрону – 50 г
  • Щириця – 4 гілочки
  • Спориш – 4 гілочки
  • Сіль – 3 ст.л. з гіркою
  • Кип'ячена вода – 1,5 л
  • Горілка – 100 г

Спосіб приготування:

  1. Огірки замочити в звичайній холодній воді на 2 години, не обрізаючи хвостиків.
  2. Закласти на дно 3-літрової банки по 5 листочків вишні і смородини, хрін і часник. Часник краще класти цілими зубчиками, і не більше 4 штук, інакше він дасть огіркам м'якість, а треба, щоб вони хрустіли. Для того щоб огірочки були твердими, ще можна покласти такі бур'яни, як щириця (підсвекольник) і спориш. Закласти повну банку огірків, засипати кам'яною (не йодованою!) сіллю і залити окропом.
  3. Після цього закрити банку пластмасовою кришкою, струсити, щоб сіль розтанула. Залишити в кімнаті в темному місці на 2 дні. Потім відкрити, вийняти верхні листки, покласти свіжі такі ж, долити горілку.
  4. Закрити знову такий же кришкою і поставити в льох (або інше темне прохолодне місце). Горілка в даному випадку призупиняє бродіння, тому огірочки вийдуть хрусткі. Мінімум, який повинні простояти банки, – один тиждень, але і до весни "закрутка" залишиться гарною.

Читайте також:

Мариновані огірки під кришкою

Огірки мариновані з кропом

Час приготування:

  • 3 дні

Інгредієнти:

  • Огірки – 1-1,5 кг
  • Кріп – 1 пучок
  • Хрін – 1 шт.
  • Листя смородини – за смаком

Для маринаду:

  • Вода – 1 л
  • Сіль – 100 г
  • Цукор – 30 г

Спосіб приготування:

  1. Огірки залити водою, додати сіль і цукор, накрити марлею, дати постояти 3 дні.
  2. Злити і закип'ятити розсіл.
  3. До огірків покласти зелень, залити розсолом. Закрити капроновою кришкою, поставити на холод.

Мариновані огірки з зеленими яблуками

Мариновані огірки з яблуками

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • Огірки – 0,5 кг
  • Яблука – 0,5 кг

Для маринаду:

  • Вода – 1 л
  • Цукор – 100 г
  • Сіль – 60 г
  • Листя смородини, вишні, або лимонника – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Для цього рецепта краще брати невеликі огірки, а яблука – кислі.
  2. Помити огірки, відрізати у них плодоніжки.
  3. Яблука помити, розрізати на 4 частини, видалити серцевину.
  4. Воду, цукор і сіль довести до кипіння. Розкласти яблука по банках.
  5. Залити маринадом яблука, тримати близько 5 хвилин, злити його назад в каструлю, знову закип'ятити, знову залити яблука, злити через 5 хвилин і закип'ятити втретє.
  6. Покласти в банки огірки і вимиті листя смородини, залити маринадом і закатати.

Мариновані огірки з кетчупом за рецептом Слави Камінської

Мариновані огірки з кетчупом

Час приготування:

  • 4 години

Інгредієнти:

  • Огірки – 2-2,5 кг
  • Кетчуп Чилі – 1 пачка
  • Оцет – 250 мл
  • Цукор – 300 г
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики на банку

Спосіб приготування:

  1. Огірки попередньо потрібно залити холодною водою на 2-3 години.
  2. На 1 літр води додати пачку кетчупу Чилі, оцет, цукор, сіль і довести до кипіння, щоб всі інгредієнти розчинилися. Банки стерилізувати не обов'язково, так як ми це робитимемо вже в готовому вигляді.
  3. Огірки розкласти в банки цілими (якщо маленькі) або нарізати половинками/четвертинками. Додати в кожну по 2 зубчики часнику (на літрову банку).
  4. Поставити на плиту велику каструлю з водою, яка покриватиме 3-4 см банки. На дно покласти рушник.
  5. Огірки в банках залити готовим маринадом, і ці банки, прикривши кришками, опустити в киплячу воду. Долити в каструлю води до звуження банок. Довести до кипіння і дати покипіти 7 хвилин, не більше, щоб огірки залишилися хрусткими.
  6. Після стерилізації дістати банки і закатати їх. А потім, за стандартною схемою, перевернути, укутати пледом і дати охолонути.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати "биті" огірки. "Сьогодні" також ділилися рецептами помідорів у власному соку.