Як отримати максимум користі від чаю матча: 9 важливих правил і 2 рецепти з ним

24 травня 2021, 16:39
Це єдиний чай, при правильному вживанні якого ви отримуєте 100% корисних речовин, що містяться в чайному листі

/ Фото: Unsplash

Гарного зеленого відтінку, з неповторним смаком чай матча допомагає збадьоритися і навіть подолати стрес. У цьому матеріалі піде мова не тільки про його користь для нас, а й те, наскільки важливо знати, як правильно його приготувати, щоб отримати від напою максимум користі і не нашкодити самим собі. Дієтолог Валентина Яковлєва назвала головні правила і запропонувала два оригінальних рецепти з чаєм матча.

А в календарі травневих свят є чудові ідеї для найоригінальніших подарунків.

Реклама

У чому унікальність чаю матча?

Його виробництво, це доволі тривалий процес, що вимагає багато зусиль. Але завдяки унікальній обробці й технології виготовлення, це єдиний чай, при вживанні якого ви отримуєте 100% корисних речовин, що містяться в чайному листі.

Звісно, всі чули про користь зеленого чаю, але матча перевершує зелений чай у рази. І ось чому:

Реклама

Одна чашка чаю матча за силою впливу рівносильна 10 чашкам звичайного листового зеленого чаю. У половинці чайної ложці міститься 289 мг білка, а в звичайному зеленому чаї близько 4 мг. Також він багатий вітамінами: А, B1, B2, B6, C, Е, P, K, кальцієм, фтором, магнієм, цинком, залізом, йодом.

У ньому міститься в 137 разів більше антиоксидантів і в 10 разів більше поживних речовин, ніж у звичайному листовому чаї. Матча – це лідер серед продуктів з антиоксидантними властивостями. Але для того, щоб отримати максимум вітамінів і користі для здоров'я, важливо знати нюанси.

4 важливих правила, як пити чай матчу для здоров'я

Реклама

Для вишуканих Дів – екзотичний чай матча

  1. На порцію чаю класти від двох до п'яти грамів чайного порошку.
  2. Заварювати водою 75-80 градусів.
  3. Ретельно збивати порошок вінчиком.
  4. Випивати одразу після заварювання. У крайньому разі можна почекати, але не більше 20 хвилин.

Але разом з цим є ряд причин, за якими вживання напою може зашкодити. Потрібно знати, як цю шкоду мінімізувати. Ось ще 5 правил:

  1. Не пити матчу менш ніж за 4-6 годин до сну, оскільки можуть бути проблеми із засипанням.
  2. Не пити чай, заварений кілька годин тому, і тим паче вчора.
  3. Не збільшувати кількість порошку більше 5 грамів на порцію, бо в порошковому чаї матча міститься більша концентрація кофеїну і можна отримати кофеїнове передозування.
  4. Матча підвищує кислотність шлунка, що само по собі не є проблемою – це нормальна реакція організму на їжу. Але для тих, у кого є проблеми із шлунково-кишковоим трактом, це може спровокувати больові відчуття.
  5. Ще до недоліків зеленого пудрового чаю відносять високий вміст у ньому свинцю. Це більшою мірою стосується чаю, який росте в Китаї. Справжній матчу вирощують у Японії і він вважається безпечним.

Що можна приготувати з чаєм матча?

Рецептів з чаєм матча існує досить багато. Його використовують для приготування холодних і гарячих напоїв, Матча-лате, коктейлів і смузі. Випивши один з напоїв з ранку, ви гарантовано отримаєте заряд енергії на цілий день. Також матчу використовують у якості добавки для приготування морозива, при виготовленні різної випічки і десертів, а також використовують при приготуванні соусів до м'яса, риби тощо.

Матча пудинг з насінням чіа

Інгредієнти

  • 1 ч. л. чаю матча
  • 1/2 ч. л. меленого імбиру
  • 2 ст. л. насіння чіа
  • 1/2 склянки кокосового молока
  • 1/4 авокадо
  • трохи меду – за смаком
  • ківі, манго, полуниця або будь-які інші фрукти і ягоди

Спосіб приготування

  1. Помістіть всі інгредієнти, крім чіа і меду в блендер, і ретельно змішайте.
  2. Додайте насіння чіа і мед.
  3. Перелийте суміш у посудину з кришкою, перемішайте, закрийте кришкою і помістіть в холодильник на ніч або на 4 години мінімум.

Матча смузі

Інгредієнти

  • 1 пучок шпинату
  • 2-3 стебла селери
  • 1 яблуко
  • 2 огірка
  • половинка авокадо
  • 1 ст. л. матча
  • петрушка, кінза, базилік – за смаком і бажанням
  • чиста вода

Спосіб приготування

  1. Усі інгредієнти змішайте в блендері. Додайте воду і збийте до потрібної вам консистенції.

Тут дізнаєтеся, як чай завойовував світ і як правильно його заварювати.