Смачна маївка: поради тим, хто виїжджає на пікнік

1 травня 2015, 11:00
М'якість шашлику можна надати кефіром, а аромат – цедрою цитрусових в багатті

Хоча погода цієї весни не сильно балує, попереду низка травневих свят, які обіцяють бути теплими

У теплу пору року людей, особливо міських жителів, тягне на природу, щоб посидіти на свіжому повітрі з хорошою їжею в приємній компанії. Історики кажуть, що пікніки були в ходу ще у стародавніх римлян. У більш пізні часи аристократи Європи з задоволенням влаштовували виїзди на природу, розбавляючи поглинання їжі рухливими іграми і приємними бесідами, а також поєднуючи пікніки і полювання.

Бувалі любителі застіль на природі знають незліченну кількість секретів, як приготувати шашлик і легкі страви для обіду на повітрі. Для тих, хто робить в цьому питанні перші кроки, ми підготували добірку корисних порад.

Реклама

ЯК ПІДГОТУВАТИ ШАШЛИК

Для шашлику добре підійде задня частина свинини або бараняча корейка. Якщо ви любите страви пожирніше, то підійде і свиняча шия. Обов'язково дивіться, щоб м'ясо було від молодої тварини і трохи з жирком.

Якщо вибір м'яса виявився не дуже вдалим (наприклад, вам підсунули стару свинину), потримайте його в кефірі (але не більше двох годин), тоді шашлик буде хорошим.

Реклама

До м'ясного маринаду непоганою добавкою будуть ріпчастий білий лук і помідори.

Якщо хочеться, щоб м'ясо було з легкою приємною кислинкою, то в маринад можна додати свіжовичавлений лимонний сік.

Нанизуючи шматки м'яса на шампури, що перемежовуються їх овочами: помідорами, баклажанами, солодким перцем, причому вони повинні стикатися з м'ясом. Овочі пустять сік, що додасть додатковий смак м'яса, ну а самі вони стануть відмінним гарніром.

Реклама

ВАРІАНТИ МАРИНАДУ

  • Для червоного м'яса: суміш оливкової олії, часнику, розмарину, бальзамічного оцту, солі і перцю.
  • Для свинини: суміш сухого хересу, соєвого соусу, тертого імбиру, ріпчастої цибулі, кунжутного масла, масла з додаванням чилі, набору китайських прянощів "5 спецій".
  • Для курки: суміш тертого імбиру, соєвого соусу, меду, часникової пасти, зеленої цибулі, смаженого кунжуту і міцного десертного вина.
  • Ще один варіант – суміш чорної заварного кави, солі, цукру, червоного перцю в пластівцях, паличок кориці і пудри чилі.
  • Для риби або овочів: суміш винного оцту, рослинного масла, соєвого соусу, цукру і тертого імбиру.
  • Для сосисок: суміш меду, лимонного соку і меленого кмину. Сосиски після маринування смажать в беконі.

6 ВАЖЛИВИХ ПОРАД

Якщо в маринаді використовуєте цибулю і свіжу зелень, попередньо злегка помніть їх, щоб вони дали сік.

Поставивши м'ясо маринуватися, прикрийте ємність чимось, наприклад, тарілкою, і поставте зверху вантаж.

Щоб продукти, які ви будете смажити на відкритому вогні, були соковитими, рекомендується змастити їх оливковою олією.

Солити м'ясо треба в кінці приготування, щоб воно не стало сухим.

Якщо ви хочете, щоб ваше м'ясо мало приємний і незвичайний аромат, то хвилин за 5 до того, як будете його знімати, посипте вугілля чимось одним на вибір: розмарином або чебрецем, лавровим листом, неочищеним замоченим часником, цедрою цитрусових, стружками деревини, що приємно пахне.

Якщо плануєте запікати фрукти, то запасіться спеціями: гвоздикою, корицею (в паличках), анісом, запашним перцем. Їх треба намочити і покласти на вугілля.

ДРОВА І СІЛЬ – У БАГАТТЯ

Використовувати слід листяні породи дерев – хвойні дадуть неприємний присмак смоли. Найкраще брати дрова з акації, берези або дуба.

Використовуючи засоби для розпалювання, не просочуйте їм вугілля заздалегідь – цим ви теж ризикуєте зіпсувати смак м'яса.

Смажте шашлик тільки над вугіллям, без вогню, на висоті близько 4-5 см.

Щоб жир, що капає на вугілля, не дав з'явитися вогню, на нього варто заздалегідь насипати кілька жмень крупної солі.

СУХЕ ВИНО, ЧАЙ І КОМПОТ

Зазвичай на природі готують м'ясний шашлик – жирну і калорійну їжу.

Якщо ви вживаєте алкоголь, краще взяти до шашлику сухе вино – воно краще розщеплює жири. А ось пиво не дуже добре поєднується з такою їжею, та ще й викликає додаткову спрагу. Це стосується і солодкої газованої води.

Якщо не плануєте пити алкоголь, вибирайте соки, компот або морс, а також чай, причому його можна взяти як гарячий, так і холодний.