Варення з полуниці: ТОП-5 літніх рецептів

3 червня 2019, 12:05
Дізнайтеся, як правильно варити варення з полуниці

Полуничне варення на зиму

Полуничне варення традиційно готують на початку червня, коли ягоди найстигліші і смачні. Рецептів варення з полуниці маса: його можна варити як з цілими ягодами, так і протертими; готувати в каструлі, мультиварці або хлібопічці; додавати желатин для додаткової густоти або робити рідким. І нарешті, приготувати сире або навіть сухе полуничне варення.

Дивіться відео, як приготувати домашнє вино з полуниці:

Реклама

Класичне полуничне варення

Полуничне варення, як желе

Реклама

Інгредієнти:

  • Полуниця свіжа дрібна – 1 кг
  • Цукор – 1 кг

Рецепт приготування:

  1. Полуницю треба перебрати, прибрати плодоніжки, промити ягоди під проточною водою.
  2. Після цього зважити і засипати цукром в пропорції один до одного. Залишити полуницю під цукром на добу, щоб ягода пустила сік. Наступного дня цукор практично повинен розчинитися в полуничному соку
  3. Поставити миску на вогонь, довести до кипіння, трохи зменшити вогонь і варити 5 хвилин.
  4. Вимкнути вогонь, залишити варення на добу остигати і настоюватися.
  5. На другий день повторити процедуру варіння в тому ж порядку: довести до кипіння, зменшити трохи вогонь і варити 5 хвилин. Цього разу потрібно знімати пінку.
  6. Перелити гаряче полуничне варення в стерилізовані банки, закатати.

Сухе варення з полуниці

Реклама

Полуничне варення сухе

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 0,5 л
  • Цукрова пудра – 90 г

Рецепт приготування:

  1. Зваріть цукровий сироп, додайте полуницю.
  2. Доведіть ягоди до кипіння. Зніміть піну і знову дайте полуниці закипіти. Повторіть так 5-6 разів, поки ягоди не зваряться.
  3. Викладіть варення на сито і залиште його на добу. Потім підсушіть полуницю в духовці при температурі 80 C протягом 3 годин.
  4. Підсушену полуницю обваляйте в цукровій пудрі.

Сире варення з полуниці

Полуничне варення сире

Інгредієнти:

  • 2-2.5 кг полуниці
  • 3 кг цукру

Рецепт приготування:

  1. Ягоди промити і видалити чашолистки.
  2. Пропустити полуницю через м'ясорубку або подрібнити в блендері. Домагатися ідеально однорідного пюре не потрібно.
  3. Засипати цукром, добре перемішати і поставити на 1-2 години в холодильник.
  4. Потім взяти чисту пластикову або дерев'яну ложку і перемішувати, поки цукор повністю не розчиниться.
  5. Протерту полуницю перелити в стерилізовані банки і зберігати в холодильнику. Набирати його слід тільки чистою ложкою, щоб бактерії не запустили процес бродіння.

Полуничне варення в мультиварці

Варення з полуниці в мультиварці

Інгредієнти:

  • 1 кг полуниці
  • 1 кг цукру
  • 1/2 мультисклянки води (за бажанням)

Рецепт приготування:

  1. Підготовлені ягоди полуниці викладіть в чашу мультиварки і засипте цукром.
  2. Закрийте кришку мультиварки, встановіть режим "Тушкування" на 1 годину.
  3. Після закінчення режиму розкладіть варення по стерилізованих банках і закатайте.

Варення з полуниці з желатином

Варення з полуниці з желатином

Інгредієнти:

  • Вода – 50 мл
  • Желатин – 1 ст. л.
  • Полуниця свіжа – 400 г
  • Цукор – 200 г

Рецепт приготування:

  1. Полуницю ретельно, але швидко промити, просушити.
  2. Видалити чашолистки, а кожну ягоду розрізати на 5-6 частин.
  3. Додати 200 г цукру і перемішати.
  4. Довести суміш до кипіння, варити 5 хвилин, знімаючи піну. Зняти з вогню і залишити на 1 годину. Таку процедуру повторити ще раз.
  5. Столову ложку желатину залити водою 50 мл і дати йому набрякнути.
  6. Відокремити сироп від ягід полуниці і проварити його 10-15 хвилин. Додати набряклий желатин, відокремлені ягоди.
  7. Довести до кипіння і варити 3 хвилини.
  8. Розлити варення в стерилізовані банки і відразу закатати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати полуничне варення з цілими ягодами. "Сегодня" також ділилися рецептом найсмачнішого апельсинового джему.